Bolsjedrenge og jernhårde ladies

Historien om dansk håndbolds historie fra 2006.

Håndbold er danskernes foretrukne sport. I januar 2006 står Ulrik Wilbek overfor en af sine største udfordringer, når han skal føre de danske herrer igennem EM i Schweiz. En ny dansk bog fortæller nu den fascinerende historie om dansk håndbolds succeser – og nedture:

»Spillet blev opfundet i Danmark for 100 år siden, og når man studerer dansk håndbolds historie, er det påfaldende hvor stor en rolle Danmark har spillet på verdensscenen. Men de seneste års gennembrud er enestående. Denne bog giver for første gang overblik og indsigt i den historie«, fortæller forfatter Thomas Ladegaard.

Han har arbejdet flere år på bogen Bolsjedrenge og jernhårde ladies, som er baseret på interviews med dem, der var med. Trænere som Ulrik Wilbek og Leif Mikkelsen samt centrale spillere som bl.a. Janne Kolling, Michael Fenger og Morten Stig Christensen fortæller i bogen om de spændende kampe og om spillet på og udenfor banen.

Her får man for første gang hele historien om dansk håndbolds udvikling fra den første kamp i Helsingør i 1907 til guldmedaljerne ved de tre seneste olympiske lege. Bl.a. fortæller Ulrik Wilbek om hans første møde med de unge kvindelige talenter i 1985. Derudover deler den tidligere landstræner Leif Mikkelsen ud af sine mange erfaringer med de danske herrer. Han bidrager med adskillige gode historier både på og udenfor banen.

»Det er interessant at se, hvor små marginaler der egentlig har afgjort succes og fiasko for danske hold igennem tiden. Håndbold er et fysisk spil. Men det er samtidig et spil, der afgøres oppe i hovedet. Her har særlig de danske kvinder vist sig helt enestående«, konstaterer Thomas Ladegaard. »Nu her før EM er det også sjovt at se, hvordan der helt tilbage til det første VM i 1938 altid har været høje forventninger til de danske herrer. Måske også for høje.«

Bolsjedrenge og jernhårde ladies giver baggrunden for de fantastiske oplevelser, danskerne har fået som tilskuere til håndbold i de sidste 25 år. Bogen indeholder både analyser og historier fra træningsbanen og omklædningsrummet.