Læs bogens forord

Da Henriette Mikkelsen gik hen for at tage det femte danske straffekast i OL-finalen i Athen, holdt hele Danmark vejret på en stille sommerformiddag. Langt væk fra kommunale danske haller, der i de lange vintermåneder danner rammen om en unik idrætskultur, skulle en urutineret venstrefløj afgøre en af de mest medrivende håndboldkampe nogensinde.

Henriette Mikkelsen

Hun var ikke normal straffekastskytte i sin klub Viborg, og hun havde nærmest i al ubemærkethed tilspillet sig en nøglerolle som venstrefløj. For første gang skulle en international finale afgøres på straffekast efter adskillige omkampe i finalen. Var hun i stand til at afgøre det hele med et enkelt kast? De danske spillere holdt om hinanden. Mikkelsen sendte bolden sikkert forbi den koreanske målvogter uden store dikkedarer. De danske kvinder havde vundet OL-guld for tredje gang i træk. En historisk præstation.

Med det kast fra en søndag formiddag starter denne fortælling om dansk håndbold med et af de helt store højdepunkter i dansk håndbolds historie. Dramaet i Helliniko ved Athen var den foreløbige kulmination på en helt enestående periode i dansk håndbold, hvor en ny generation af håndboldspillere hjemtog endnu en guldmedalje.
Fra Henriette Mikkelsens straffekast går der en lige linie tilbage til spillets to danske opfindere Harald Jensen i Ordrup og Rasmus Nicolaj Ernst i Nyborg. Selvom spillet nu er blevet verdensomspændende, så har Danmark fortsat noget helt specielt at byde på, når der fløjtes til kamp i hallen. Historisk er fodbold Danmarks nationalsport. Men når man kigger på hvilken sportsgren, der igennem de seneste 10-15 år har begejstret danskerne allermest, må håndbold siges at være en seriøs bejler til titlen.

De tre meriterende olympiske triumfer har i hvert fald været stærkt medvirkende til at gøre håndbold til nationalsport på tv-skærmene. Ikke mindst de både yderst vindende og meget smilende kvinder har gjort håndbold til underholdning i primetime. De to store nationale tv-stationer sender i sæsonen flere gange om ugen fra den danske liga og fra europæiske kampe. Og i modsætning til fodbold er spillet i hallen en sportsgren, der bredt er i stand til at begejstre begge køn.

Meget få sportsgrene kan være så intense og spændende som håndbold. Og meget få kan være så kedsommelige. Der er meget langt fra dramaet og intensiteten fra de to OL-finaler mellem Danmark og Korea og så en onsdagskamp mellem Tvis og Ringsted, der ender 38-26. Men når håndbold spilles som bedst, er der få, hvis nogle sportsgrene, der kan være så intense og medrivende i 60 sammenpressede minutter. Det er fysik, teknik og taktisk begavelse, der går op i en højere enhed på 20 gange 40 meter. I sin intense form er håndbold derfor også en glimrende tv-sport. VM i Vesttyskland for herrer i 1982 lærte danskerne at bide negle til allersidste sekund. En kunst det var godt at kunne i forbindelse med nogle af 90’ernes store dramaer på kvindesiden.

Men selvom håndbold i generationer har henrykket danskerne i hallerne og foran tv-skærmen, er der endnu skrevet meget få bøger, der har haft som ambition at fortælle om dansk håndbolds udvikling, og om store stjernesunder og frysende lavpunkter. Fordi håndbold traditionelt har været et skoleorienteret spil, er litteraturen om håndbold imidlertid ofte præget af knastør statistik eller indgående beskrivelser af finurlige taktiske detaljer. Der findes imidlertid ikke mange beskrivelser af de dramaer, triumfer og nedture, der har henrykket og fascineret håndboldelskere i årtier. Det er de historier, denne bog har sat sig for at fortælle.

Formålet med bogen er for første gang at give alle håndboldinteresserede danskere en begejstret introduktion til spillets historie og højdepunkter fra den første håndboldkamp i Helsingør til triumfen i Athen. Der er lavet bøger om dansk håndbolds udvikling før. Men de former sig enten som hyldestskrifter til Anja eller Wilbek, som klassiske og lettere indforståede jubilæumsskrifter eller som rene instruktionshæfter. Det er for så vidt en skam, for dansk håndbolds historie vrimler med store højdepunkter og personligheder. Fra det første VM i Berlin til OL i Athen – og fra Svend Aage Madsen til Anja Andersen.

Spillet er dansk, og fokus for denne bog er dansk. Men undervejs vil indflydelsen udefra selvsagt spille en rolle. Det er ikke en social- eller idrætshistorisk bog om dansk håndbold. Dem er der nemlig allerede skrevet flere gode af. I stedet er det en fortælling om stjernestunder, store spillere og de væsentligste begivenheder. Men det vil ikke være et ukritisk heltekvad. Selvom dansk håndbold har oplevet store højdepunkter, har sporten også været præget af hjælpeløs amatørisme på ledersiden og nogle sportslige lavpunkter, man skal lede længe efter i andre idrætsgrene. Et VM-nederlag til upåagtede Algeriet midt under ramadan vil således ikke få lov at passere forbi.

Dansk håndbold har oplevet enestående succeser i de seneste 25 år, og derfor vil den største vægt i bogen ligge på netop disse år og på de afgørende kampe både det mandlige og det kvindelige landshold har spillet i denne periode. Men undervejs vil der blive trukket en række tråde længere tilbage i tiden, således at man som håndboldelsker får et endnu større kendskab til håndboldens danske pionerer. Det er dog ikke denne bogs ambition at tegne et objektivt og altfavnende billede af dansk håndbolds mange facetter. Det er langt fra alt, der er med. De forskellige til- og fravalg beror udelukkende på forfatterens vurdering af, hvor de mest interessante historier befinder sig.

Den vurdering er dog ikke kommet ud af ingenting. Bogen baserer sig bl.a. på interviews med en række centrale personer, der var med, og som har sat sit præg på dansk håndbolds udvikling både på og uden for banen. Dertil kommer massevis af artikler, tv-optagelser og statistiske oplysninger, som er akkumuleret igennem mange år. Bogen her er altså kun ét udvalg af historierne om dansk håndbold. Til gengæld er det forfatterens klare håb, at bogen indeholder de mest medrivende af slagsen.

Det er nemlig et mål for denne bog at give danske håndboldelskere endnu større glæde ved spillet. Når man har læst bogen, skal læseren sidde tilbage med fornemmelsen af at være blevet lidt klogere på dansk håndbold på en underholdende måde. Det skal kort og godt være sjovere at se håndbold, fordi man kan perspektivere det, der sker i hallen eller på skærmen, på nye måder. Det er forfatterens lønlige håb, at denne fortælling om dansk håndbolds historie formår at indfange noget af den intensitet, der kendetegner dette danske spil.

Comments are closed.

%d bloggers like this: