Danmark er altid bedst med ryggen mod muren – Kommentar efter det befriende nederlag mod Tjekkiet ved EM i håndbold 2018

Credit © HRS / Sasa Pahic Szabo

De danske håndboldherrer kom i den grad ned på jorden igen efter en historisk dårlig slutrundekamp mod Tjekkiet ved EM i håndbold 2018. Men nederlaget kan vise sig at være en befrielse, for danske landshold i håndbold er altid bedst med ryggen mod muren.

Det er meget enkelt: De danske herrer har ikke spillet så dårlig en kamp ved en slutrunde siden ottendedelsfinalen mod Cuba ved VM i 1999 eller måske ligefrem den forsmædelige åbning ved VM på Island i 1995 mod Algeriet. Ved den lejlighed scorede Nikolaj Jacobsen ti mål. I går stod han som træner i spidsen for et dansk herrelandshold, der i den grad kom ned på jorden igen efter den flotte åbningssejr over Ungarn.

Uden at fornærme det tjekkiske hold kan vi godt konstatere, at de er to klasser under det danske. Hvor de danske spillere repræsenterer absolutte topklubber i verden, kommer tjekkerne fra meget mindre klubber. Og da de startede EM med at tabe med 17 mål til Spanien, kan man ikke bebrejde det danske hold, at de gik ind til kampen som store favoritter og med en vished om, at den kamp skulle de nok vinde. Det er nemt at sige, at man ikke skal undervurdere noget modstanderhold. Men at udføre det på banen, er langt vanskeligere. Særlig når man ikke rigtig får den nødvendige ro i en hektisk atmosfære.

Men selv om danskerne begik mange fejl, havde de hele to gange muligheden for at bringe sig foran med fire mål og ‘knække’ kampen. Begge gange misbrugte de oplagte scoringschancer og forærede Tjekkiet en mulighed for at slå kontra. Med fjorten minutter igen havde Danmark bolden ved 23-20. Der blev det for hektisk, og det endte med at Mikkel Hansen fik en helt unødvendig udvisning. Dét var om noget en kernesituation i kampen. Havde Danmark scoret på det angreb, var Jacobsens tropper formentlig løbet fra dem, og det var endt med at Tjekkiet kunne tage hjem med et ærefuldt nederlag. Nu endte det i stedet med en af de største sensationer i EM-historien.

Danske hold har altid ‘torsket’ en kamp eller to

Og så står vi der igen, igen, igen. Danske landshold i håndbold har tilsyneladende brug for den slags kampe. Ved EM i 2008 indledte man med et nederlag til Norge, hvorefter landstræner Ulrik Wilbek udtalte de så profetiske ord: “Så må vi bare vinde resten af kampene”. Og det gjorde de så. Ved EM i 2012 kom holdet endnu værre fra start og til mellemrunden med 0 point. Og så vandt de resten derfra. Og til OL i Rio i 2016 så det undervejs mere end skrøbeligt ud. Alle gange har de danske herrer balanceret lige på randen af fiasko – og så vendt det til guld.

Sådan skal det åbenbart være. Går man længere tilbage i historien, gjorde det samme sig gældende ved VM i 1967 og i 1982. Der skal tilsyneladende et nederlag til for at vække det danske hold. Det gælder sågar for de danske kvinder, der i jubelperioden i 90’erne også havde for vane at ‘torske’ en kamp eller to undervejs.

Når man har gennemlevet 90’erne med de danske herrer, bliver man immun overfor sådan en kamp som den mod Tjekkiet. Lad os derfor indføre denne regel: Før du kritiserer det danske holds indsats mod Tjekkiet, eller vælger at skælde ud på Nikolaj Jacobsen og spillerne, skal du først erklære på tro og love, at du så alle seks danske kampe ved EM i 1996. Derefter kan vi tale om det.

Credit © HRS / Sasa Pahic Szabo

Derfor er nederlaget en befrielse for holdet

Med historien om at de danske hold hold altid ‘torsker’ en kamp ved en succesrig slutrunde kan vi godt tillade os at kalde nederlaget mod Tjekkiet ved EM i håndbold 2018 for en befrielse. Nu kan holdet forhåbentlig spille frigjort. For hvor har der da været meget hype og helt urealistiske forventninger til det danske hold. Ikke at der er eksplicit krav om guld, eller at vi nu er på “guldkurs” osv, som vi har set før. Men samtlige medier synes inden EM at have slået to ting helt fast:

  1. Dette er det stærkeste danske landshold, vi nogensinde har sendt til en slutrunde.
  2. Nikolaj Jacobsen er et geni og den bedste træner, Danmark nogensinde har haft.

De to konstateringer har næsten været hugget i sten. Men international tophåndbold er altså en kompetitiv forestilling, og der er mange gode hold og nationer om buddet. Man kan kun være enig i, at den danske trup til dette EM formentlig er den bedste trup nogensinde for et dansk herrehold. At Nikolaj Jacobsen er en dygtig træner, er hævet over enhver diskussion. Men det er i den grad ikke det samme som at Jacobsen ikke kommer til at lave fejl i hans første slutrunde med maksimalt pres på fra hele nationen. Og blot fordi vi stiller med den bedste trup i mands minde, garanterer det ikke triumfer på banen.

Credit © HRS / Sasa Pahic Szabo

Der skal spilles om det først, og en landstræners allerfremmeste opgave er at få sine dygtige spillere til at præstere under pres i en hård slutrunde. Nikolaj Jacobsens opgave er ikke at lære spillerne at spille håndbold. Det kan de godt. Han skal få dem til at præstere som en enhed. Og det kommer ikke af sig selv. Mikkel Hansen har i begge kampe virket helt overtændt. Lasse Svan er bestemt ikke sig selv. Og under kampen mod Tjekkiet blev der over en bred kam foretaget så mange fejlvurderinger, at det ikke kan ske igen. Men holdet skal finde sig selv og hinanden. Og hvis de vil langt er det ikke nok med en god trup og en god træner. Så skal der meget mere til.

Hvis nederlaget mod Tjekkiet kan få den erkendelse frem og ind i kollektivet, har det været et befriende nederlag. Hvis vi nu kan lægge alle de fjollede lovprisninger af landstræneren og hans fantastiske spillere væk, er vi kommet langt. Glem alle forhåndsvurderinger og spådomme. Nu gælder det. Nede på banen.

Og det er også nu, at der virkelig kommer pres på den nye, danske landstræner. Mange vil huske, at Ulrik Wilbek under EM i 2012 var ved at gå til i en egentlig “håndbolddepression”. Han fortalte siden: “… der var et eller andet omkring det EM, hvor der blev det lige for meget. Fordi vi tabte to kampe, så skulle jeg fyres, og jeg synes, vi blev svinet til på en usaglig baggrund“, sagde Wilbek dengang. Det kan lynhurtigt blive alt andet end hyggeligt i Kroatien.

MEN: Efter nederlag mod Tjekkiet skal der komme en trodsreaktion. Og der er ikke nogen bedre kamp at vise den reaktion i end mod Spanien. Vinder holdet den, og Ungarn slår Tjekkiet, er Danmark videre med fire point og alt er som det skal være. Så var kampen mod Tjekkiet bare en ubetydelighed, og det danske hold kan gå styrket ind til mellemrunden.

Kommer vi videre med 0 point, skal vi bede om mirakler som i 2012. Det sker nok ikke to gange.

Credit © HRS / Sasa Pahic Szabo

Dramaer og det fantastiske format ved EM i håndbold

Og med de spekulationer kan vi også konstatere, at formatet ved EM simpelthen er fantastisk. Det garanterer kampe med betydning lige fra første færd. Trejde spillerunde i gruppespillet er altid højdramatisk med utallige scenarier. Sådan bliver det også tirsdag og onsdag.

Husk til sidst: Danmark plejer at være ret skarpe i mellemrunden til et EM!

Comments are closed.

%d bloggers like this: