Debatindlæg i Weekendavisen: Haves – Meningsskabeloner / Søges – Fritænkere

Haves: Meningsskabeloner
Søges: Fritænkere

Det er befriende enkelt at deltage i den offentlige debat i disse år. Du skal bare vælge, hvem du ikke kan lide. Så giver resten sig selv.

Lige nu burde det ikke være vanskeligt for en borgerligt-liberalt indstillet person at kaste sig ind i kampen for kvinders rettigheder i en #Metoo tid. Men når man er oppe imod humanist-feminist figuren Kvinfo/Giese, lader man hellere være. Tænk hvis man forsvarede kvinders rettigheder som borgerlig? Det kunne nemt blive en glidebane befolket af veganere og grønne mimere fra Alternativet.

Det burde heller ikke være svært for centrum-venstre at anerkende, at har man ikke dansk statsborgerskab og vælger at begå kriminalitet i Danmark, ja så skal man ikke være her i landet. Men den går slet ikke. Næste skridt kunne nemt være en middag med Mikael Jalving i Selsings saloner, hvor Sørine underholder om kvinders manglende evne til at spille fodbold.

På den måde reduceres ellers komplicerede spørgsmål til noget, du kan smide en emoji efter. Men det gør os ikke klogere, og det tvinger begavede mennesker til at indtage helt fjollede Deadline-synspunkter, fordi man nødigt vil blive associeret med de andre.

Vi står ellers overfor en række komplicerede spørgsmål i en hyperkompleks virkelighed. Skyldes problemerne med integrationen i det danske samfund f.eks. de nye danskeres religion og kultur? Eller handler det om sociale forhold?

Det er nogenlunde sandsynligt, at vi skal have begge forklaringsmodeller i brug for at forstå virkeligheden. Men det kræver, at vi skal have hele to tanker inde i hovedet. Og det bærer den betændte risiko med sig, at den anden side måske har et par pointer.

Det går ikke. Så er det nemmere at trække skabelonagtige synspunkter om den pladderhumanistiske venstrefløj eller den nationalt-tidehvervske højrefløj op fra de mølædte lommer.

Men man behøver ikke at benægte, at klimaforandringerne er menneskeskabte, bare fordi to medlemmer af Auken-familien har været miljøministre. Og man behøver ikke afvise alle analyser fra CEPOS, bare fordi man får udslet over ordet ”skattelettelser”.

Vi savner ægte fritænkere, der kan sætte sig ud over fjollede skabeloner og være i stand til at tackle flere modsatrettede synspunkter på én og samme tid. Fritænkere der insisterer på at være sig selv, og som ikke har interesse i at tilhøre et specifikt hold. Det kræver imidlertid oprigtig nysgerrighed, og den er en sjælden valuta i en doven verden.

Leave A Comment

%d bloggers like this: