Optakt til Håndbold VM 2017 i Tyskland: Udviklingen i verdenstoppen tilbage fra 1993

Optakt til VM i håndbold 2017 for kvinder i Tyskland med et blik på udviklingen igennem de seneste 24 år.

I år er det præcis 24 år siden, det danske kvindelandshold fik sit store gennembrud ved VM i Norge i 1993. Det fejrer Kongestuds med en stor julekalender, hvor podcasten hver eneste dag åbner en ny låge for et nyt år fra 1993 og frem til 2017. Det kan kun anbefales, at følge Kongestuds og lytte med til de mange gode historier om dansk kvindehåndbold.

I den forbindelse er der grund til at trække nogle af de store linjer igennem de 24 år, der er gået siden VM i Norge.

Norge er en klar nr. 1

Kigger man på de seneste 24 år, tegner der sig et klart billede af den kvindelige verdenstop. Danmark indtager en flot andenplads, hvis man udregner en gennemsnitlig placering fra alle slutrunder i perioden 1993-2016.

Men det er samtidig mere end tydeligt, at vore norske naboer har været uforligneligt suveræne i perioden. Havde vi udstrakt perioden tilbage til 1986, ville det billede være endnu mere markant. Ingen andre nationer end Norge har formået at holde sig så konsekvent på verdenstoppen.

Samlet rangliste fra 1993-2016 alle kvindelige slutrunder, gennemsnitlig placering.

Nr. Nation Gennemsnit
1 Norge 2,97
2 Danmark 5,70
3 Rusland 6,50
4 Ungarn 6,73
5 Sydkorea 7,00
6 Frankrig 8,03
7 Tyskland 8,63
8 Rumænien 8,87
9 Spanien 10,40
10 Montenegro 11,33

Ved starten af 90’erne overhalede de danske kvinder Norge. Det skete ikke mindst som en følge af en række succesfulde indsatser med de danske talenter, der i perioden overstrålede nordmændene, og som løbende blev indsluset på det danske A-landshold. I 90’erne havde Danmark overtaget, og der var en logisk overførsel af succeser ved U-VM og til de senere seniormesterskaber.

Den logik er i de senere år forduftet. Selv om Danmark ofte klarere sig bedre ved ungdomsmesterskaberne, er det Norge der trækker det længste strå ved seniormesterskaberne.

Det afgørende ‘brud’ skete for 10 år siden, hvor Danmark begyndte at hænge efter verdenstoppen, men hvor Norge har holdt sig bemærkelsesværdigt i toppen over alle årene med kun ganske få missere.

Danmark overfor Norge fra 1993 til 2016.

The Big Four

Statistikken afslører også, at de seneste 24 år har været domineret af The Big Four i form af Norge, Danmark, Rusland og Ungarn. Sidstnævnte har kun én guldmedalje i perioden, men Ungarn har vist sig meget holdbare over årene.

De fire store nationer på kvindesiden igennem de sidste 25 år.


Rusland har haft meget store toppe – men også nogle meget svingende resultater, hvor man satser på VM og OL og ser lidt stort på EM. Og igen ses det, at Norge ligger med nogle stabile toppræstationer igennem en lang årrække. Danmark og Ungarn hænger efter.

Lyt med på Kongestuds’ podcast her.

Leave A Comment

%d bloggers like this: