7 mod 6 – en taktisk bombe under håndboldturneringen ved OL i Rio 2016?

OL i Rio 2016

OL i Rio 2016 bliver første store slutrunde hvor den nye 7 mod 6 regel bliver taget i anvendelse. Mange i Danmark ønsker at boykotte den nye regel. Men ved OL får vi nu set den i anvendelse på allerhøjeste plan. Det ligner en taktisk bombe under slutrunden – og en kæmpe mulighed for dem, der tør satse på mulighederne hen over sommeren. 

De fleste hold gør det allerede i et eller andet omfang, og i den forgangne sæson blev det i ligaer verden over nærmest en standardløsning at hive målmanden ud i undertal, så man stadig spiller 6 mod 6 i angrebet.

Nu får alle med hang til en ekstra markspiller for alvor nye muligheder, når IHF nu iværksætter den nye regel der betyder, at man ikke længere behøver at iklæde den ekstra markspiller en vest eller målmandstrøje. Derfor er det frit, hvem som skal løbe ud, og risikoen for en hurtig scoring imod det angribende hold bliver dermed mindre.

Muligheden for at spille med en ekstra markspiller har hele tiden været der. Nu er det bare blevet mere attraktivt.

Boykot af den nye regel

Den nye regel har vakt voldsom modstand. Ligatræner Niels Agesen har f.eks. stået bag Facebook-gruppen Boykot den nye 7 mod 6 regel, hvor en række ligatrænere og håndboldpersoner står sammen mod den nye regel. Lige nu tæller gruppen 3.128 medlemmer.

Mange har peget på, at den nye regel vil ødelægge håndboldspillet og fjerne en række  afgørende elementer i spillet. Kritikerne har med rette fremhævet, at reglen er indført for at få endnu mere spektakulært spil, men også at reglen slet ikke er tænkt igennem i forhold til de konsekvenser, den kan få. Det kunne være:

 • Kontraspillet vil forsvinde, fordi det er mere sikkert at skifte ud, spille i overtal og gå efter et mål der.
 • Spillet bliver væsentligt hårdere, fordi en to-minutters udvisning ikke længere får den samme effekt. Det kan således betale sig at spekulere i konsekvent at spille over stregen.
 • Offensive forsvarsvarianter vil forsvinde. Når man som forsvar er i undertal, gælder det om at pakke sig med store forsvarsspillere. Det kommer ikke længere til at handle om at spille et attraktivt bolderobrende forsvar. Det vil være meget bedre at begrænse risikoen og pakke sig i et fladt forsvar.
 • Store, tunge spillere vil blive foretrukket. Når der ikke skal løbes kontra, og der skal spilles med to kæmpestore stregspillere, der kan holde sin screening, er der ikke grund til at udtage finurlige boldspillere.
 • Fløjspillet vil stort set forsvinde. De to fløje bliver placeret nede i hjørnerne, de skal ikke løbe overgange, og de behøver heller ikke udføre et pres eller udfordre deres direkte modstander.
 • Generelt vil det bevægelige spil forsvinde og blive erstattet af angrebsspil, der hele tiden søger et overtal omkring to, store stregspillere.

Kort og godt får vi et langt mere kedsommeligt, stationært spil. Alt det, mange håndboldelskere sætter pris på, vil forsvinde. Det offensive, bolderobrende forsvar med udspring i Jugoslavien bliver kastet på historiens mødding. Det lynhurtige kontraspil forsvinder, og de mindre, teknisk funderede boldspillere må man i arkiverne for at finde.

Alle disse argumenter er stærke og yderst solide. Hvis spillet ændres så markant, kan det i sidste ende gøre håndbold til en yderst kedsommelig affære.

….. men giver reglen et spændende OL i Rio med helt nye taktiske muligheder?

Nikolaj+Markussen+Olympics+Day+6+Handball+WH54Ik30-OblMen hvis vi nu glemmer alt om disse gode argumenter imod reglen, og bare slår fast at OL bliver prøveklud for reglen, kan vi også slå fast, at OL i Rio kan blive et fantastisk eksperimentarium for den nye regel. Hvad nu HVIS den nye regel, åbner helt nye muligheder, vi slet ikke har set endnu?

Det store åbne spørgsmål hen over sommeren må være, hvordan de forskellige hold vælger at anvende den nye regel. Håndbold er stadig håndbold, og nogle landstrænere vil givetvis vælge at træne det i undertal – og så ellers fokusere på de tusindvis af andre elementer, der gør et godt håndboldhold.

Andre hold vil imidlertid se den nye mulighed som en komparativ fordel, de kan udnytte fuldt ud. Måske åbner den nye regel for særlige taktiske varianter, ingen har set endnu, og som markant vil kunne udfordre de andre hold.

Hvem har brugt tiden bedst til at træne 7 mod 6 og modtræk mod det? Og hvilke trænere og nationer har modet til at gå ‘all-in’ på de nye muligheder? Her er blot noget af det, man måske kunne forestille sig:

 • Placeringen af de to stregspillere kan varieres. Normalt vil de stå mellem 1 og 2 i hver sin side. Hvad hvis de begge placeres i midten? Eller i den samme side? Hvilke varianter vil kunne opstå over det tema?
 • Skabes der mere plads til hold med traditionelle skytter? Vil vi se nye spillertyper blomstre op?
 • Spil med fire bagspillere. Flere hold har forsøgt at arbejde med det, men det forekommer endnu blot at være eksperimentelt og som et modtræk mod et offensivt forsvar. Er der nogen, der kan perfektionere det?
 • Er de evindelige rundgange, der har præget håndbolden de sidste år, på vej ud?   Det vil være et godt bud, at rundgangen erstattes af et fransk kryds eller en undergang, der vil bringe en spiller som Mikkel Hansen eller Karabatic i en gunstig position inde i midten, mens en spiller kan løbe ud.
 • Hvilke modtræk mod et hold med 7 markspillere, kan der tænkes? Vil nogle hold placere en fremskudt mand oppe mod midtercirklen og gå efter at bytte mål? Vil nogle hold perfektionere og arbejde med særlige mønstre, hvis der skal skydes mod et åbent mål? Og vil nogle hold gå konsekvent efter at lade den dårlige fløj stå og så vælge hvilke fløjafslutninger, man vil have?

Det kunne tænkes, at de hold, der har bedst mulighed for forberedelse, kan komme med nybrud til OL. Det kunne f.eks. vise sig at være en komparativ fordel for en nation som Qatar.

Men det kan også blive en fordel for Danmark, der uden Rasmus Lauge og Thomas Mogensen spiller uden en klassisk playmaker. I stedet kunne man spille med mere skydende bagspillere i skikkelse af Mikkel Hansen, Mads Mensah og Michael Damgaard. Og hvis de andre hold dækker meget fladt i midten, kunne en type som Nikolaj Markussen lige pludselig få en stor og vigtig rolle. Reglen kan sjovt nok vise sig at være en taktisk åbning for det danske hold.

I sidste ende er de fleste omkring håndboldspillet formentlig trætte af den nye regel. Men er man træner for et hold til det forestående OL, bør man se på mulighederne. Det ligner ikke et taktisk nybrud som ved OL i 1972. Men måske OL i Rio 2016 bliver mere interessant end som så hvis, hvis nogle af holdene giver los og prøver at overraske deres modstandere med nye varianter. Skulle det ske, kan det ligefrem ende med at blive seværdigt.

Håndboldens død er blevet proklameret mange gange. Tilbage i 60’erne blev Rumænien f.eks. kritiseret for at gøre spillet alt for fysisk og maskinelt. Det sprængte Jugoslavien i stumper og stykker med Stenzel.

Der var også stor modstand mod reglen, der gjorde hurtig midte mulig. Det udviklede bare håndbolden yderligere.

Så måske rygterne om håndboldens død er stærkt overdrevne? Håndbolden ved OL i 2016 i Rio bliver under alle omstændigheder yderst spændende at følge.

Comments
2 Responses to “7 mod 6 – en taktisk bombe under håndboldturneringen ved OL i Rio 2016?”
 1. Steen Villsen says:

  Hvad med at man kun må spille 7 markspillere hvis man er bagud? Hvis det virkelig er en fordel må det give bedre og tættere kampe

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] der blev en afgørende komponent i den danske triumf, bærer selvsagt en særlig ironi med sig. Inden turneringen kom en stor del af kritikken mod den nye regel fra Danmark. Men derfor kan man jo godt bruge mulighederne, ikke? I hvert fald var anvendelsen målrettet, […]Leave A Comment

%d bloggers like this: