Det svenske JFK-syndrom – kronik i Jyllands-Posten i anledning af 30-året for Palmemordet

kronik2702 - Jyllands-Posten

I morgen er det 30 år siden, at Sveriges statsminister Olof Palme blev skudt på åben gade i Stockholm. Svensk politi arbejder formelt set stadig på at løse mordgåden, men er reelt ikke kommet videre, siden retten afviste sagen mod Christer Pettersson.

Tre årtier er nu gået, siden statsminister Olof Palme blev myrdet på åben gade i Stockholm. For de fleste svenskere har de tre årtier været en smertefuld rejse, hvor de svenske myndigheder grundigt har demonstreret, at de hverken har viljen eller evnerne til at håndtere en så omfangsrig sag.

Det første år var præget af et amatøragtigt politiarbejde under ledelse af Stockholms politimester Hans Holmér. Han trådte ind på scenen som en handlekraftig mand, der var i stand til at berolige den svenske nation. Men hans efterforskning begik en række fatale brølere og lagde sig til sidst fast på en kæmpe konspirationsteori med PKK og kurderne som mistænkte for mordet.

Da hans efterforskning var stødt endeligt på grund, gik der yderligere et år med at få styr på de utallige tips og få ryddet op. Og da erfarne mordefterforskere omsider tog fat, koncentrerede efterforskningen sig lynhurtigt om misbrugeren Christer Pettersson. Det er stadig et mysterium, hvorfor man tog fat i netop Pettersson. Og fra det mysterium og denne ensomme gerningsmand er efterforskningen reelt aldrig kommet videre.

Leave A Comment

%d bloggers like this: