Alle tiders bedste kvindelige håndboldspillere

handball

For nylig offentliggjorde vi en liste over de ti bedste håndboldspillere igennem tiderne. Da den blev lagt på nettet, var der flere som med rette indvendte, at der ikke stod “mandlige håndboldspillere”. At det ligesom lå implicit, at en håndboldspiller er en mand.

Det var naturligvis en fjollet fejl. Og en fejl vi med det samme retter op på. Det var nu alligevel tanken at lancere en kvindelig liste op til det forestående VM. Så den iler vi afsted med her.

Som det gælder hos mændene, er det at etablere en helt stor kanon indenfor håndboldsporten ikke en yndet disciplin. Nok kårer IHF hvert år verdens bedste håndboldspiller. Men det kan ofte have tilfældighedernes præg over sig.

Så her er et forsøg på at skabe denne kanon også på kvindesiden med de ti bedste spillere igennem tiden:

  1. Waltraud Kretzschmar. Mange vil sikkert kende hende primært som mor til den senere tyske stjerne Stefan Kretzschmar. Men Waltraud Kretzschmar var en langt større stjerne end hendes søn. Hun spillede femten år på det østtyske landshold, og var en ledende figur på det DDR-hold, der i 70’erne hjemførte hele tre VM-titler.
  2. Svetlana Kitic. En af sportens helt store enere. Hun vandt guld ved OL i 1984 for Jugoslavien, da verden var ved at ændre sig, og der blev plads til en mere teknisk betonet og bevægelig håndbold. Kitic var en af de spillere, der ændrede sporten og for altid står som en af de helt store personligheder i og omkring håndbolden.
  3. Bojana Popovic. Måske den mest komplette spiller nogensinde. Hun mestrede det hele – med enormt overskud. I modsætning til andre på listen har hun ikke vundet helt så store og flotte medaljer. Men spillemæssigt gik hun helt nye veje på banen med enorm kraft, spændstighed og teknik.
  4. Oh Seong-Ok. Koreansk håndbold blev en enorm saltvandsindsprøjtning til håndbolden op til OL i 1988. Særlig på kvindesiden har Sydkorea igen og igen formået at udfordre de europæiske stormagter med enormt hurtigt og bevægeligt spil. Oh Seong-Ok er det store ikon for koreansk håndbold. Hun har deltaget i fem olympiske turneringer fra 1992 til 2008, og vundet fire medaljer, en guld, to sølv og en bronze.
  5. Sinajida Turtschyna. En af håndboldsportens store skytter. Hun vandt ikke mindre end tyve sovjetiske mesterskaber, to olympiske guld-medaljer og blev to gange verdensmester for Sovjetunionen.
  6. Anja Andersen. Hele håndboldsportens største ener igennem tiderne. Der har aldrig været en håndboldspiller som Anja Andersen, og der kommer heller aldrig en magen til. Anja Andersen spillede sit helt eget spil som en lørdag eftermiddag i hallen i Arden. En gang imellem blev det også lidt for meget for hende selv. Men da hun ved VM i 1997 for alvor gik ind i holdet, spillede hun og Danmark det bedste, et dansk hold nogensinde har præsteret.
  7. Katrine Lunde Haraldsen. Måske var Cecilie Leganger en mere spektakulær målmand. Måske havde Heidi Tjugum sine momenter. Og der har været andre store målvogtere. Men ingen så stor som Katrine Lunde. Hun har vundet EM fire gange, VM en gang og OL to gange. Og alle gange har hun været en afgørende brik bag et godt norsk forsvar, der løb deres modstandere ned efter endnu en redning fra Lunde.
  8. Bojana Radulovics. Den ungarske storskytte blev snydt for en guldmedalje ved OL i 2000 af et klogere dansk hold. Men Radulovics var en spiller, der med sit hurtige antræk og direkte skud var umulig at stoppe.
  9. Cristina Neagu. Som Popovic en uhyre komplet spiller. Hun er stadig ung og har endnu ikke præsteret konsistent som mange af de andre på listen. Men hun kan det hele, og har stadig tiden for sig.
  10. Kjersti Grini. Hendes VM-finale i 1999 er grund nok til at placere hende på listen her. Hun gik dengang fra banen efter 11 scoringer og 15 målgivende afleveringer. Den store norske individualist stod måske lidt i skyggen af Anja Andersen i midten af 90’erne. Men Grini havde også det der helt ekstra, der afgjorde kampe og vandt mesterskaber.

Comments are closed.

%d bloggers like this: