Alle tiders bedste mandlige håndboldspillere

Det startede med en lille udfordring på Twitter:

Og så var der ellers ingen vej tilbage. Nikola Karabatic nævnes nemlig i disse år som alle tiders bedste håndboldspiller. Og han er svær at komme uden om.

Men i håndbold er der ikke samme kanon som i fodbolden, hvor det er helt i sin orden at nævne Pelé, Puskas, Di Stefano, Beckenbauer, Maradona og Messi i samme åndedrag. Håndbolden har ikke samme historiske og globale bevidsthed. Men det kan vi jo prøve at lave lidt om på.

Så der var ingen vej uden om at forsøge at finde en alle tiders Top 10. Men hvilke kriterier skal man vælge? Her er et bud:

 • De skal have været spektakulære vindere.
 • De skal have vundet medaljer ved store mesterskaber.
 • De skal være typerne, der tager deres hold på nakken og vinder.
 • De må gerne repræsentere forskellige tidsaldre, spillestile og perioder.

2-large

Alle tiders Top 10

Og med de kriterier fulgte så et forsøg, der så ud som følger:

 1. Nikola Karabatic. Hans meritliste når formentlig ingen. Mest imponerende er hans ærgerrighed og vilje til at vinde. Han mestrer det meste på banen, og han går altid forrest og løfter sit hold.
 2. Magnus Wislander. Det svenske slangemenneske, der fra U-VM i 1985 og frem personificerede de svenske “Bengan Boys”. Først som den kloge playmaker. Senere som stregspiller og forsvarsstrateg.
 3. Ioan Moser. Rumænernes storskytte i 60’erne. Den første af de store østeuropæiske skytter.
 4. Veselin Vujovic. Nærmest legemeliggørelsen af den jugoslaviske håndboldskole. Bevægelig, teknisk dygtig og med djævelsk humør.
 5. Wieland Schmidt. Målmanden er vigtig i håndbold. Og ingen målmand har været så vigtig som DDR’s Wieland Schmidt.
 6. Peter Kovacs. Få har som han båret et helt hold igennem årtier. Stjerne i både forsvar og angreb og umulig at stoppe for Ungarn eller Honved Budapest. Og i 80’erne dansk håndbolds store onde mareridt.
 7. Carl Erik Stockenberg. Meget få af os har set ham spille. Men at dømme ud fra de datidige beskrivelser, var den svenske stjerne fra VM i 1954 uforlignelig. Han spillede en afgørende rolle på Curt Wadmarks hold.
 8. Olafur Stefansson. Håndboldens største tænker. Få har læst spillet som dette islandske ikon. Og få har været så dødbringende som denne islandske venstrehånd.
 9. Ivano Balic. Den flamboyante kroat var kun stor i den ene ende af banen. Men da Balic indtog verden ved VM i 2003 indvarslede han og Kroatien en helt ny epoke i håndbolden med sine eksplosive temposkift. Måske håndboldens mest spektakulære spiller igennem tiderne.
 10. Thierry Omeyer. Har vundet imponerende otte titler med det franske landshold begyndende med VM i 2001. Og han bliver ved. Ikke historiens mest seværdige målmand. Men måske en af de mest effektive.

Og så mangler der ellers en hel masse på listen, som der ikke blev plads til. F.eks. ingen fra Rusland/Sovjet. Hvilket nok er en fejl. Aleksandr Karshakevitj, Igor Lavrov og Aleksandr Tuchkin burde nok have været med. Talant Dujshebaev kommer ikke med her, selv om mange er glade for ham. Personligt syntes jeg at Tiumentsev var en bedre playmaker for russerne. Jackson Richardson var fantastisk at se på fra VM i 1990 og frem. Men han havde ikke samme betydning som de ti på listen. Og så er der sikkert mange, jeg har glemt. Gheorghe Gruia burde måske have været med. Lövgren kunne komme i betragtning. Joachim Deckarm kunne måske være blevet en af historiens allerstørste. Stefan Birtalan var en storskytte af format. Tomas Svensson? Og der mangler også jugoslaver. Mit eget helt store idol Mile Isakovic og andre store fløje er slet ikke med. Og danskere? Der kan kun den store fornyer Jørgen Petersen komme i betragtning, men han vandt aldrig noget. Og der er lang vej endnu for Mikkel Hansen, selv om hans ærgerrighed og indstilling er forbilledlig.

Følg og diskutér med på Twitter.

Veselin_Vujovic_1

Og det her er stadig verdens bedste håndboldkamp:

Comments
3 Responses to “Alle tiders bedste mandlige håndboldspillere”
 1. mads says:

  Måske mangler Joachim Deckarm???

 2. anonynousityuser2 says:

  Det kommer an på hvordan du prioriterer.

  Mikkel Hansen har mere bold og skudteknik i sig end Nikola. Nikola er en bedre to vejs spiller og er langt stærkere i gennembrud og laver færrer virkelig graverende fejl.
  Men ville langt hellere se en kamp med Federer eller Sampras på deres højeste end Djokovic i tennis f.eks, mere offensivt, mere flashy, mere teknisk. Men ja, hver sin smag. Hvis Mikkel blev mere stabil og stolede på at han var en af verdens bedste skytter lidt oftere ville han være den bedste offensive spiller.

  Skud for skud er der nogle der konkurrere med ham dog. Wael Jallouz, Aron Palmarsson, Karol Bielecki, Rafael Capote, Zarko Markovic for at nævne nogle, og i DK har vi Andreas Holst, Kirkeløkke og Lasse Andersson som alle nok er bedre langskytter, der hvor Mikkel shiner er fordi han både er god på nærskudende, mellemdistancen og god for en 10-11/1/2 meter som det maximale han normalt skyder/scorer på. Der er bedre langskytter, selv i den danske trup, der er bedre forsvarsspillere, der er mere stabile spillere. Men Hansen er stadig for mig en af de aller bedste håndboldspillere, pasningsspillere, vurderingsspillere og skytter når hans spil flyder. Nikola, er bare lavet af noget andet og man må ikke tage væk at han har håndboldforståelse, på niveau med Hansen/Stefansson.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] nylig offentliggjorde vi en liste over de ti bedste håndboldspillere igennem tiderne. Da den blev lagt på nettet, var der flere som med rette indvendte, at der ikke stod […]%d bloggers like this: