“Nu gælder det om at bevare ro og omtanke, ligesom ved ildebrand” – Tre klassiske kampe mod Polen

Michael Berg i kampen mod Polen i Randers

Med sejren over Rusland, har de danske herrer lørdag mulighed for at hente sig en fin andenplads i puljen og dermed en lidt lettere vej videre ved VM 2015 i Qatar. Dermed er der endnu en gang anledning til at se tilbage på tre klassiske opgør mod Polen fra VM-historien.

Da gryden kogte i Randers i 1978

I 1978 endte det med en fantastisk sejr i mellemrunden i den klassiske kamp i Randers, hvor Michael Berg (se billedet) rullede hele repertoiret ud i anden halvleg. I dagens polske anledning bringer vi her et større eksklusivt uddrag fra bogen “Bolsjedrenge og jernhårde ladies” om kampen mod Polen i Randers i 1978:

Efter opmuntringen i Århus tog holdet til Randers for at møde Polen i den første kamp i mellemrunden. Hvis holdet klarede den, lå vejen mod medaljer åben. Det blev en uforglemmelig eftermiddag i ’gryden’ i Randers. Optakten til kampen havde ellers været mere end nervøs. Kampens betydning stod klar for alle, og der var nerver på. På den korte bustur fra Århus til Randers var selv Anders Dahl næsten tavs. Michael Berg sad i bussen med mavepine. For at dulme nerverne havde han drukket alt for mange kopper kaffe på hotellet, og der måtte en pille mod mavesmerter til inden opvarmningen.

På taktikmødet på hotellet havde Leif Mikkelsen forelagt sit næsten dristige taktiske forslag. Han gik ud fra, at polakkerne ville forberede sig intenst på bagspillerne Thomas Pazyj og Michael Berg. Af dem havde Berg alene scoret 18 mål på tre kampe i turneringen. Men de to profiler skulle holde sig i ro i 1. halvleg og i stedet overlade scenen til Heine Sørensen, Anders Dahl-Nielsen og Erik Bue Petersen. Bue fik særlig til opgave at skyde den lidt tunge polske målmand Andrzej Szymczak i sænk med et par underhåndsskud. Når polakkerne så havde indstillet sig på det, skulle ikke mindst Michael Berg give den fuld gas i 2. halvleg. Det var en dristig men også genial taktik.

Første halvleg forløb helt efter planen. Berg holdt sig stilfærdigt i baggrunden. Sådan da. Erik Bue havde jo få-et til opgave at fyre sin berømte underhånd af, men det ville Berg ikke helt finde sig i. Han bemærkede for-nærmet til Leif Mikkelsen, at der faktisk fandtes andre underhåndsskytter på det danske hold. Og selvom Berg stort set aldrig havde skudt et underhåndsskud før, sørgede han allerede i det 4. minut af kampen at bringe Danmark på 2-1 med et underhåndsskud. Det blev hans eneste mål i den halvleg, og de 3.500 tilskuere i Randers og de mange tv-seere over hele landet blev også snydt af Mikkelsens taktik. Men Danmark førte alligevel ved pausen med 14-12, bl.a. fordi man som et af de få hold havde fået styr på den polske storskytte Jerzey Klempel.

”Kør løs”. Det var de sidste ord til Michael Berg fra landstræneren før 2. halvlegs start. Og det var præcis hvad storskytten fra Holte gjorde. Allerede i halvlegens første minut lynede han, og da kampen var forbi havde han scoret syv mål i de sidste tredive minutter. Landstræner Mikkelsen havde disponeret helt rigtigt. Berg var som en løve i bur. Men Mikkelsen blev ved med at køre på ham kampen igennem:

”Da kampen står og vipper er Berg begyndt at skyde lidt for vildt. Jeg hiver ham derfor ud og siger, at nu skal han bare spille bolden rundt. Jeg vil ikke have ham til at holde op. Bare have ham til at dæmpe sig lidt. Så jeg fortæller ham, at Anders er nervøs, og nu må han styre spillet. Jeg ved sgu’ godt, at Berg ikke kan styre en skid. Men jeg kan få ham til at tænke sig lidt om. Og så bomber han jo de tre sidste ind. Men når han så kommer ud på bænken, så skal jeg jo være konsekvent. Så jeg råber efter ham: ’Stop med det skyderi’. Og jeg ved sgu’ godt, at jeg ikke vil have ham til at stoppe, men de andre er for nervøse, så jeg skal bare have ham til at tænke sig om. Men det nytter ikke noget at sige til en type som Berg, at han skal tænke sig om. Han ville hellere vise idioten ude på bænken, at det skulle jeg fandeme ikke bestemme.”

“Nu gælder det om at bevare ro og omtanke, ligesom ved ildebrand”, Palle Holgersen

Det blev en gysertime i Randers. Selvom danskerne har holdt en spinkel føring hele kampen igennem, kommer polakkerne så småt igen. Med halvandet minut tilbage reducerede den polske anfører Jan Gmyrek til 24-23. Uafgjort kan ikke bruges til noget i kampen om at komme i finalen. Det gælder derfor om at køre bol-den ud til en sikker afslutning. Der må ikke tages chancer. Uret tikker. Mindre end et minut tilbage. Berg kigger op på uret. Han modtager en aflevering og bevæger sit i et hurtigt ryk fra sin position som venstre back ind over midten. Det polske forsvar støder frem og låser Berg, men på grund af hans styrke kommer han fri. Han ligger nærmest nede på gulvet med en polak omkring sig. Gør klar til skud. ”Nej Michael”, råber medspillerne. Mikkelsen er ved at gå amok på bænken. ”Michael for satan”, råber han. Men Berg gjorde, hvad alle andre ville have undladt. Fra en helt liggende position hviner han bolden ind i nærmeste hjørne. 25-23 til Danmark. Sejren er hjemme, og hallen i Randers går fuldstændig amok. Landstræner Mikkelsen tager turen ad sidelinien i uendelig jubel.

Kampen i Randers er en af de flotteste kampe, der er spillet i danske haller. På dette tidspunkt var holdet begyndt at blive danskernes darlings på hjemmebanerne i det jyske og ved tv-skærmene. Særlig kampen mod Polen blev berømt for de fantastiske billeder af landstræner Mikkelsen oven på Michael Bergs sejrsmål. Det var under selv samme tv-transmission, at kommentator Palle Holgersen udtalte den herostratisk berømte sætning om, at ”“Nu gælder det om at bevare ro og omtanke, ligesom ved ildebrand.”

danmarkpolen1978

Klik her eller på billedet og se klip fra DR’s arkiv fra kampen i Randers.

Da kræfterne slap op i Westfalenhalle

I 1982 mødte vi Polen igen. Denne gang i bronzekampen ved VM i Vesttyskland. Der gik det knap så godt, og Danmark høstede en fjerdeplads efter endnu et dramatisk opgør, hvor stjernen Daniel Waskiewicz afgjorde kampen.

Se afslutningen på kampen fra 1982 her.

A-VM-1982_front

Den pinefulde semifinale i 2007

Og så var den yderst spændende semifinale mod Polen i 2007. En kamp der måtte ud i forlængelse, før Polen til sidst spillede sig i finalen.

Et lidt ærgerligt nederlag, hvor Michael V. Knudsen havde chancen for at bringe os på 25-23, men hvor den polske fysik til sidst gjorde udslaget i en intens og meget lige dyst.

Heldigvis er Polen anno 2015 slet ikke som Polen i Tyskland for otte år siden.

Mere VM 2015

Comments
One Response to ““Nu gælder det om at bevare ro og omtanke, ligesom ved ildebrand” – Tre klassiske kampe mod Polen”
  1. Søren Moehrdel says:

    Hej Ladegaard,

    Har lige set det gamle tv-klip fra afslutningen mod Polen i 1978, og for mig lyder den lidt nasale kommentatorstemme ikke som Palle Holgersen, men derimod lige så navnkundige Hans Grønfeldt.

    Ved du i øvrigt hvad “herostratisk berømt” betyder? Det er ikke alle, der gør …

    Hilsen søm

Leave A Comment

%d bloggers like this: