Kommentar: Da Wilbek røg ud over fortovet i Qatar

scanpix tv2
Sportschefen for dansk håndbold Ulrik Wilbek har i Qatar valgt at sætte nye standarder for, hvor nedladende arrogant, man kan relativere horrible arbejdsforhold og gentagne krænkelser af menneskerettighederne. Måske prøver han at provokere? Men mest af alt demonstrerer han – og dermed dansk håndbold – en usmagelig negliering af de ofre, arbejdere under slave-lignende forhold har bragt, for at vi kan se håndbold i tomme haller i en ørken i Qatar.

“Det største problem er nærmest de manglende fortove”. Ulrik Wilbek, sportschef.

Herfra er Ulrik Wilbek på skrift, i bogform og på radio og tv altid blevet behørigt hyldet som en af de største trænere i håndbolden overhovedet. For blot fem dage siden på P1 sågar med betegnelsen “geni”.

Men som sportschef og delegationsleder for de danske herrer ved VM i Qatar er han i den grad faldet ned fra et af de manglende fortove i ørkensandet. Til flere medier har Wilbek gjort en hel del for at vi danskere bestemt ikke skal sætte os op på den høje hest i forbindelse med VM i Qatar. Til TV2 udtaler sportschefen:

“Det er sørme så svært at finde ud af, hvem der er de største skurke. Og så er det jo altid set fra søde lille Danmarks side, som jo er et fremragende land, der bestemt ikke laver satiretegninger og provokerer nogen som helst”.

Sådan valgte den danske sportschef og delegationsleder at perspektivere kritikken af VM i Qatar blot en uge efter terrorangrebet i Paris. Og sørgede dermed for at sætte en tyk streg under den klasseforskel, der også udenfor banen er på ham og franske Claude Onesta:

B7fK6QCCMAAEnT9.jpg-large

De fleste vil nu ellers mene, at et VM i Qatar er en kontroversiel størrelse. Slutrunden kommer med en bismag af brud på menneskerettighederne, korruption og købte tilskuere. Qatar er med sine gentagne brud på menneskerettighederne ganske enkelt ikke et egnet sted for en stor slutrunde i sport. Den engelske avis The Guardian har afsløret de slavelignende forhold, importeret arbejdskraft lever under i byggerierne op til VM i fodbold 2022 i Qatar. Søndag kunne Politiken fortælle om de forhold, arbejderne lever og arbejder under. De bygger de store stadions under horrible forhold og til 4 kr. i timen. Man regner med, at 4.000 arbejdere vil miste livet, inden byggerierne er tilendebragt. Hvor mange, der har mistet livet før VM i håndbold, vides ikke.

De forhold synes dog ikke at gøre noget synderligt indtryk på den danske sportschef, der mest af alt er ked af, at der ikke er ordentlige fortove i Doha! Og som satte trumf på ved for alvor at relativere andre menneskers hårde hverdag ved at fortælle denne anekdote til TV2:

“Jeg kan huske, da vi var i Hviderusland og spille EM-kvalifikation. Der havde vi også fået at vide, at det var det mest forfærdelige land. Og jeg synes, der var så mange gode ting i Minsk i forhold til, hvad jeg har oplevet i Rusland. Der var unge mennesker, der smilede – det har jeg ikke set i Rusland. De virkede til at have et meget godt liv. Det kan godt være, at de havde en diktator, der er meget hård, men der var også nogle gode ting”, husker Wilbek ifølge TV2.

En udtalelse der giver direkte påmindelser om dengang Erhard Jacobsen havde besøgt Sydafrika og ved hjemkomsten fra Apartheid-landet frejdigt erklærede, at de sorte havde det fint. Eller om den IHF-formand Hassan Moustafa kom med ved VM’s åbning, hvor han erklærede, at han havde været i arbejdslejrene, og at de udenlandske arbejdere havde det fint.

Hvis Wilbek i øvrigt er i tvivl om, hvordan tilstandene er i Hviderusland, er han velkommen til at besøge Human Rights Watch her. Men vi har selvsagt fuld forståelse for, at wi-fi forbindelserne ikke er helt tilfredsstillende i de ellers så paradisiske omgivelser i Doha.

Endnu ingen reaktion

Til trods for den himmelråbende arrogance og en timing en uge efter angrebet på Charlie Hebdo har Wilbeks udtalelser ikke rigtig fundet vej udenfor de snævre sportssektioner. Det er nu ellers opsigtsvækkende, at en kendt dansk personlighed gør sig så store og gentagne anstrengelser for at udtale sig så usympatisk og uvidende som overhovedet muligt.

Normalt er det politiske spektrum i Danmark ikke bange for at kaste sig over fejltrin som dette. Men indtil videre har der været stille. I og med at dette ikke blot er én fejlslagen udtalelse, er det rimeligt at antage at Wilbek virkelig gerne vil ud med et budskab om, at vi danskere skal klappe menneskerettighedshesten og nyde showet fra Qatar i stedet. Måske havde sportschefen en forventning om, at dette ville kunne satte fut i noget og være en stor provokation? Indtil videre har det dog ikke haft den store effekt.

Muligvis er den klogeste strategi blot at tie den slags dumheder ihjel. Men for os, der elsker håndbolden, gør det virkelig ondt at se en dansk repræsentant for sporten være bevidst arrogant overfor de forhold, dette VM spilles under.

Andre måder at gribe det an på

Som sportschef i Dansk Håndbold Forund er det heller ikke opgaven at ændre hele verden. Det er ikke Wilbek, der har besluttet, at man skal spille i Qatar. Det har det mildest talt kontroversielle internationale forbund. Og det er heller ikke Wilbek, der kan ændre den beslutning. Så hvad skal det hele nytte?

Ja, hvis Wilbek er i tvivl om, hvordan man skal opføre sig, kan han jo bare se på den store, danske stjerne Mikkel Hansen, der søndag aften på DR1 viste hele landet, hvordan man kunne agere i Qatar. Her var ikke stor heroisme men bare en håndboldstjerne, der opfører sig ordentligt og har øjnene åbne for, hvad der sker lige for snuden på ham. Da importeret arbejdskraft knoklede på i 50 graders varme, nægtede Hansen at lade sig transportere i en golfvogn til træning. Ikke en handling der ændrer verdenshistorien. Men en aktiv stillingtagen til det, der sker lige for øjnene af spillerne.

mikkel 2 jpeg

Det ville klæde sportschef Wilbek at åbne sine øjne på samme måde.

Selvfølgelig kan man spørge: Hvad skulle det dog hjælpe? Ændrer det noget for de mange arbejdere?

Måske ikke. Men eftersom Qatar jo ønsker at arrangere 17 verdensmesterskaber og i den grad bygger til VM i fodbold i 2022, kan enhver lille protest bestemt nytte. Jo mere fokus der er på de slave-lignende forhold i Qatar, jo større chance er der for, at der kan lægges et internationalt pres på landet op mod VM i fodbold. Hvis det betyder, at arbejderne bare får lidt mere i løn, at deres pas ikke inddrages, og at der kommer bare lidt mere sikkerhed på byggepladserne, er meget nået.

Kort sagt: Hvis det betyder, at der kan spares bare et menneskeliv frem mod 2022, har det ikke været forgæves. Uanset hvor meget den danske sportschef har lyst til at relativere de forhold, VM i håndbold 2015 spilles under.

Hør også indslag fra P1 Debat 20. januar 2015.

Mere VM 2015

mikkel 3 jpeg

 

Fotos: Scanpix fra TV2, DR Dokumentar

Leave A Comment

%d bloggers like this: