En nøglekamp – før Danmark mod Rumænien ved EM i håndbold 2014

11417_5485996d02

Aftenens kamp ved EM mod Rumænien er i den grad blevet en nøglekamp for de danske kvinder. Med en sejr har holdet godt udgangspunkt, inden kampen mod Norge – og på vej ind i mellemrunden. Skal målsætningen om medaljer realiseres, er kampen i aften en af den slags, der skal vindes. 

Sportens verden vrimler med intetsigende klichéer. En af dem er den om en “nøglekamp”. For er alle kampe ved en slutrunde ikke en nøglekamp? Selvfølgelig er de det. Men nogle kampe er bare af den beskaffenhed, at de kan give et klart fingerpeg om, hvordan det kommer til at gå fremefter i turneringen.

Og en sådan kamp er den i aften mod Rumænien. Vindes den, ligger turneringen åben for det danske hold. Tabes den, sætter man sig selv under stort pres.

Skramlet indledning

Den indledende kamp mod Ukraine var ingen skønhedsåbenbaring. Men det var bestemt heller ikke ventet. Åbningskampe er altid nervøse affærer og en stor sejr til sidst var bestemt godkendt i en kamp, hvor der var plads og råd til at spille Louise Svalastog rigtigt ind i holdet.

Samtidig føltes det som en hel befrielse at komme i gang med noget håndbold efter den evindelige ballade om udtagelser og utilfredse og åbenmundede spillere og klubtrænere. Selvfølgelig må man godt sige, hvad man vil. Men som Leif Mikkelsen udtrykker det i dagens BT: “Vi lever jo ikke i et land, hvor man kan forbyde folk at sige noget. Det er op til folk selv at styre, hvor begavede de vil lyde”. Man kan godt sidde med en fornemmelse af, at nogle spillere render lidt for meget rundt i egen osteklokke og har glemt den ydmyghed og respekt, der er en del af holdets værdier.

Så kampen mod Ukraine vaskede ikke helt den optakt væk. Det kan en sejr over Rumænien i aften imidlertid gøre.

11506_5485a05937

Danmark mod Neagu?

Aftenens kamp bliver også en direkte konfrontation med en af verdens bedste kvindelige spillere; Cristina Neagu. Hun har en skudafvikling som få andre kvindelige spillere. Rumænien kom dog meget skidt fra start i deres første kamp mod Norge, hvor de efter en famlende start gik helt ned og blev løbet over ende af en norsk hvirvelvind. De var skuffende – og de skuffede helt sikkert også dem selv med for lidt indsats og for lidt kvalitet.

Skal Rumænien noget i dette EM, skal de bruge Danmark som trædesten. Så de må og skal komme med alt, hvad de har og kan. Umiddelbart virkede hverken Norge eller Rumænien skræmmende, så Danmark har en unik mulighed for med to sejre at spille sig et halvt skridt mod en semifinale. Turneringen tegner jævnbyrdigt, og en række af holdene vil sikkert slå hinanden undervejs. Så derfor vigtigt at hente de sejre, man kan. Og Danmark har gode mulighed mod både Norge og Rumænien.

Her er tre ting at holde øje med i aften:

  1. Det danske midterforsvar (IGEN). Der kommer pres på i midtzonen fra Neagu. Så i aften kommer endnu en prøve på, hvad vores forsvar kan. Det skal være bedre og mere tæt i aftenens kamp – og et område hvor der løbende skal skrues op for niveauet turneringen igennem, hvis Danmark skal have medaljer.
  2. Tempo, kontra, løb. Norge løb Rumænien ned på klassisk norsk manér med godt forsvar og hurtigt og effektivt spil op ad banen. Kampen mod Rumænien bliver derfor også en fin prøve på, om farten er der.
  3. Alle ind i turneringen. Det første opgør i turneringen mod Ukraine var ikke en ubetinget succes for alle på holdet. Målvogter Rikke Poulsen startede skidt og var sur på sig selv bagefter. Vores stregspillere var ikke så godt i gang. Lotte Grigel var famlende. Maria Fisker virkede mærket. Osv. Alle spiller ikke altid forrygende. Men det vil være fint at få flere i gang med en succesoplevelse.

En sejr i aften vil være yderst kærkommen. Det stiller nemlig holdet rigtig godt mod et svækket norsk hold i en mulig puljefinale. Rumænerne er gode, og de har Neagu. Men det er en kamp, de danske kvinder skal vinde.

Mere EM 2014

11423_5485996fd4

Leave A Comment

%d bloggers like this: