Før EM i håndbold 2014: Har Pytlick fundet sin spillestil, før der går reality show i den?

Jan Pytlick lægger parade

De danske håndboldkvinder er i gang med de sidste forberedelser, inden det i december går løs med den traditionelle blanding af pebernødder og en slutrunde i håndbold. Landstræner Jan Pytlick går offensivt ind til den mest jævnbyrdige slutrunde i kvindes minde med en målsætning om medaljer. Men der er som altid debat om hans spillestil, og udtagelsen af den sidste spiller i 16-mands truppen til EM begynder efterhånden at ligne et dårligt reality show.

Den 7. December starter de danske kvinder den traditionelle julerejse ved EM i håndbold 2014 i Ungarn. Og efter sidste VM’s bronzemedalje er det med stor optimisme og vilje. Verdenstoppen i kvindehåndbold virker jævnbyrdig som aldrig før. Norge har domineret verdenstoppen i mange, mange år. Men de seneste slutrunder har vist, at der er opbrud i toppen i verdenstoppen, og at det er meget vanskeligt at blive klog på, hvor de forskellige hold står. I perioder spiller de alle som vinden blæser. Og i det blæsevejr har det danske landshold et meget, meget højt topniveau – og et bekymrende lavt bundniveau.

Vi får formentlig et lidt mere præcist fingerpeg om formen i den kommende weekends Golden League turnering i Norge, hvor de danske kvinder skal teste formen mod Norge, Serbien og Frankrig. Men kampen mod Norge kan blive en særpræget forestilling. Ved Golden League i Aarhus vandt de danske kvinder en meget, meget fin sejr over nordmændene. Men den helt store test kommer ved selve EM, hvor danskerne er i indledende pulje med nordmændene. Vi har ikke vundet en betydende kamp mod Norge siden EM-finalen i 2002 i Aarhus, og skal det danske hold for alvor spille med om medaljer i Ungarn, er nordmændene et af de hold, man skal kunne matche sig med.

Hvem skal stemmes hjem?

Det danske landshold skal i weekenden vise, at formkurven er for opadgående på vej ind mod EM i december – og i sidste ende på vej mod at toppe holdet til VM på hjemmebane i december 2015.

Landstræner Jan Pytlick har lidt uvanligt spillet meget offensivt ud og klart erklæret, at “ambitionen er at vinde en medalje”. Det er et både ambitiøst og realistisk mål. Sidste års VM og dette års Golden League i Aarhus har vist, at holdet bestemt kan være med, når det gælder. Men det er også lettere slidte spillere, Pytlick kan byde indenfor til weekenden. FC Midtjyllands spillere har tidligere på sæsonen været så pressede, at de fik fysioterapeuten til at ringe afbud til Pytlick med stor ballade til følge. Og lige nu er det Viborg HK’s spillere, der er pumpede for kræfter efter en halvsæson med mange kampe og kun 8-9 spillere til at spille dem.

Det er således noget af en opgave at være danske landstræner. Han skal skåne, han skal træne, og han skal optimere på alle fronter. Men det er jo derfor, det er ham, der har ansvaret.

Til at realisere sin ambitiøse målsætning har Pytlick foreløbigt udtaget 15 spillere. Han mangler en bagspiller, og han mangler den helt tydeligt på venstre back, hvor der reelt kun er Stine Jørgensen. Hun er også vores bedste venstre back, men hun kan i perioder blive for hektisk i sit spil, og så er det godt med et alternativ. Ved VM var unge Anne Mette Hansen et fantastisk alternativ. Hun fik næsten for lidt tid på banen. Men hendes sidste halvår har været en pose blandede bolsjer, og nu er tilbagevendte Lærke Møller og Jane Schumacher også i spil til den sidste plads.

Anne-Mette Hansen fra VM 2013

Man kunne have landstræneren mistænkt for, at han helst vil have Anne Mette Hansen med, fordi hun komplementerer Stine Jørgensen bedst, men at han ville give den unge københavner et spark bagi op til slutrunden. Pytlick har tidligt valgt, at hans to playmakere er Chip & Chap (Grigel og Mulle). Derfor vil det umiddelbart være underligt at tage en tredje med i form af Schumacher eller Møller. På den anden side vil Lærke Møller være en stærk joker at have siddende på bænken, og som han kan smide ind i en tæt kamp mod f.eks. Norge. Weekenden vil give os et første indblik i, hvem der skal være den sidste i truppen. Og så er det jo tilladt at skifte ud undervejs i en hård turnering. Der vil Lærke Møller også være god at have i baghånden, da hun vil kunne træde ind og spille alle pladser i bagkæden.

Lige nu skal landstræner Pytlick dog passe på, at han ikke er på vej til at begå den samme dumhed, som Ulrik Wilbek i 2009 kastede sig ud i, da han lod Torsten Laen og Jesper Nøddesbo dyste om den sidste VM-plads for åbne mikrofoner. Det stunt fortrød Wilbek bitterligt. Men når man f.eks. følger tv-dækningen i denne uge, kan man uden at blinke konstatere, at der er ved at gå reality show i den. Det tjener ikke noget formål, og landsholdsledelsen bør efter Golden League få det show stoppet med nogle klare meldinger om, hvordan de vil gribe det an. Ellers kan det hurtigt komme til at ligne situationen i 2009.

Spillestilen – og tre ting at holde øje med

Danmark er ved EM placeret i slutrundens Gruppe B sammen med Norge, Rumænien og Ukraine. En gruppe hvor vi gerne skal slå Rumænien og Ukraine – og forhåbentlig skal slås med nordmændene om førstepladsen. Går Danmark som ventet videre, krydser holdet i mellemrunden over mod Ungarn, Spanien og Rusland. De to bedste hold går til semifinalen. Vi er umiddelbart i den sværeste af de to halvdele, hvor vi skal forbi Norge eller værtsnationen Ungarn for at komme med til at spille om medaljer.

Pytlick synes på vej til at have fundet en slagkraftig stil med de rette balancer. Den klassiske GOG-stil ligger ham jo dybt i blodet, hvor man dækker en hård 6-0 og løber på alt. Selv om han ofte har talt om at have offensive varianter i sit forsvar, så er det stadig den klassiske 6-0 opdækning, der synes at fungere for holdet. Og oftest med hele to forsvars-angrebs udskiftninger undervejs for at styrke midterforsvaret.  Pytlick spiller med sit “Copenhagen Defence” i skikkelse af Pernille Holmsgaard og Marianne Bonde. Det fungerer. Men det gør også, at holdet scorer for få mål i kontraspillet. Chip & Chap er to playmakere, der ikke kan dække op. Så noget af spillet fremad skal drives frem fra en position på venstre fløj.

Pytlicks kritikere, og der er mange som ikke er store fans af den klassiske GOG-stil, mener at det er for langsomt og defensivt. Selv fra spillerne har der lydt en højt opblæst kritik tidligere på året. Men i kampen mod Norge til Golden League i Aarhus viste holdet nu, at der sagtens kan scores mange mål på kontra. Lotte Grigel er fremragende til at sætte det tempo. På den led synes Pytlick at have ramt den rette balance i sit hold. Og det er et hold, der kæmper og giver sig 100 procent. Det kan man vinde mange kampe på.

Forud for slutrunden og før weekenden i Norge er der særligt tre facetter i spillet, der bliver afgørende for holdet:

  1. Målvogterne. Det er ikke raketvidenskab at pege på målvogterne som et afgørende element i håndbold. Men netop den plads har været lidt et ømt punkt for holdet i årevis. Nu er Sandra Toft endelig tilbage. Og hun er tilbage i storform efter sit skifte til Larvik. Hun skal holde sit høje niveau fra bl.a. Champions League, hvis Danmark skal have en chance i en række hårde og tætte kampe. Og det er med hendes redninger, vi skal køre kontraerne.
  2. Kontra. De danske kvinder skal finde en balance, hvor Copenhagen Defence tør løbe med og spille sin chance i det første pres. Marianne Bonde kan sagtens være med i en førstebølge og Pernille Holmsgaard skal turde trykke på.
  3. Det etablerede angrebsspil omkring Chip & Chip kan være et alt eller intet spil. Det virker nogle gange som om Stine og Line Jørgensen ikke får det samme ud af det på landsholdet med Chip & Chip i midten som med den mere rolige og velovervejede Nycke Groot i Midtjylland. Det går nogle gange lidt for stærkt, og ved VM blev det en gang imellem for hektisk. De to playmakere skal finde en balance og en gang imellem slå bolden i jorden og ikke altid søge den første og halve chance. Og så må Pytlick forsøge at veksle klogt mellem de to.

Danmark skal være et hold, der dækker godt op bag en god målmand og som løber hurtigt på det meste. Det har vi brug for. Og så lidt held i mange tætte kampe. Så kan den ambitiøse målsætning sagtens blive til virkelighed midt i æbleskiverne i december.

Mere EM 2014

Norgard jubler

Leave A Comment

%d bloggers like this: