Sveriges værste serie-morder Thomas Quick – den største retsskandale i svensk historie

Da Sveriges værste serie-morder i historien blev til svensk histories mest utrolige rets-skandale. Den skræmmende historie om, hvordan Thomas Quick blev uskyldigt dømt for otte fortsat uopklarede mord. 

terapi_front

Det er på alle måder en af de mest uhyggelige historier fra vores broderland. En pædofil voldtægtsmand fængsles, kommer i behandling og under behandlingen tilstår han ikke mindre end 39 mord i Norge og Sverige.

Det svenske behandlingsvæsen har fanget en af historiens værste serie-mordere og gerningsmand Thomas Quick dømmes for hele otte uopklarede mord.

Hans rigtige navn er Sture Ragnar Bergwall, og det var da han kom i kløerne på terapeut Birgitta Ståhle på Säter og blev forsynet med store mængder medicin, at han begyndte at fortælle om fortrængte minder, om seksuelle overgreb og senere om hele 39 mord, han skulle have begået.

I det terapeutiske system var det et fantastisk gennembrud, at man kunne hente fortrængte minder frem. Og i det retslige system kunne man opklare ellers uopklarede, bestialske forbrydelser. Thomas Quick var også med på vognen. Jo mere han fortalte, jo mere ros og medicin fik han. Han blev dømt for otte mord – uden ét eneste fysisk bevis.

rekonstruktion2

Men i 2008 begyndte skandalen for alvor at rulle, da den nu afdøde journalist Hannes Råstam kom ind i sagen og fik læst alle domme og sagsakter. Det førte til to timelange dokumentarer på svensk tv, som fik skandalen til at rulle. En historie Råstam også fortalte i bogen ‘Den falske seriemorder‘.

Det er en helt igennem rystende historie, hvor en fejlslagen terapeutisk metode får politiet til at indsætte enorme ressourcer på at få en uskyldig mand dømt for en række uopklarede mord. En skandale der forhåbentlig kommer til at få store konsekvenser for de svenske myndigheder.

I 2013 blev Thomas Quick/Sture Ragnar Bergwall sat på fri fod. Imens går de virkelige mordere fortsat fri.

SVT dokumentar om Thomas Quick i 2008 1

Journalisten Hannes Råstams tv-dokumentar fra 2008, der åbnede sagen på nyt.

SVT dokumentar om Thomas Quick i 2008 2

SVT dokumentar “Kvinnan bakom Thomas Quick” fra 2013

Journalisten Dan Josefsson beskrev i en dokumentar fra november 2013 det miljø i det psykiatriske system, der gjorde skandalen mulig.

Leave A Comment

%d bloggers like this: