Optakt til VM 9: En aften med Gary Lineker

Lineker og Gazza i semifinalen 1990

England er en kronisk problemstilling forud for et VM. Ved hvert eneste VM kommer spørgsmålet om England helt naturligt op. Englænderne skabte spillet, og har fejret store succeser på den europæiske scene. I de seneste ti år har England også haft verdens stærkeste liga.

Men deres præstationer ved de store slutrunder har ikke været præget af storhed. Lige fra nederlaget til USA i 1950 og til gentagne konstateringer af, at godt nok har England skabt spillet, men de har sjældent kvaliteterne til at bære det helt igennem mod nationer som Tyskland, Brasilien og Italien.

Og ved hver eneste slutrunde (hvis England da kvalificerer sig) opfører de engelske fans/hooligans et nationalistisk show, der virkelig viser det værste ved en engelsk nationalkarakter, der er fuldstændig optaget i fortiden og en besættelse af Anden Verdenskrig. Derfor synger engelske fans om tyske flyvere, der skal skydes ned. Derfor gjalder det med ”Rule, Britannia!” fra tribunerne. Derfor er der ikke mange, som holder med englænderne undervejs, selvom de fleste fodboldelskere holder uendelig meget af engelsk fodbold.

Gary_Lineker_1667180c

Men en sjælden gang falder tingene rigtigt sammen for englænderne. En sjælden gang. I 1966 var det Alf Ramsey, der med taktisk konsekvens og disciplin sikrede England den eneste titel nogensinde. Og ved hvert eneste VM kommer den historie tilbage med forøget styrke.

Men en gang imellem er der noget om det. Og ved et ellers kedsommeligt VM i Italien i 1990 var det utvivlsomt det engelske hold, der gav anledning til en vis begejstring. Gascoigne og Waddle var fremragende, og helt fremme havde man i Gary Lineker en yderst skarp forward.

Og det hele blev foreviget mesterligt i tv-filmen “En aften med Gary Lineker”, hvor topscoreren pludselig kommer flyvende som Messias fra Italien. Den semifinale ledte frem til klicheen fra Lineker om “Soccer is a game for 22 people that run around, play the ball, and one referee who makes a slew of mistakes, and in the end Germany always wins.” Sådan var det den dag. Sådan er det ikke altid. Men det engelske hold fra 1990 kunne forlade VM med panden højt hævet.

Følg med i alle optaktsartiklerne:

Leave A Comment

%d bloggers like this: