Optakt til VM 5: Et magisk øjeblik i fodboldens historie

Maradona ved VM i fodbold 2014

Der er mange, der kan drible. Og fodbolden har haft mange enere. Men der er ingen, der har spillet med en så dræbende en effektivitet som Maradona i 1986. I løbet af få minutter sænkede han England. Først med “Guds hånd” og kort efter med “Århundredets mål”.

VM i 1986 tilhørte Diego Armando Maradona. Egenhændigt. Alle kendte til hans geni – helt tilbage fra VM i 1978, hvor han som 17-årig lige nøjagtig ikke kom med i hjemmeholdetstrup. Alle vidste, at Maradona var fodboldens store personlighed. Men frem til 1986 var han mest kendt for skuffelsen og det røde kort ved VM i 1982. I Mexico skrev han sig umiskendeligt ind i historien.

Og det er den historie og det VM, der står tilbage som det højdepunkt, andre store spillere skal kunne nå for at kunne kalde sig en af alletiders bedste fodboldspillere. Netop 1986 er det store spøgelse, Lionel Messi er oppe imod, hver eneste gang han trækker i den stribede trøje. Han kan vinde nok så mange trofæer i Barcelona og sætte nok så mange målrekorder. Så længe han ikke har vundet VM, kommer han aldrig op blandt de store.

Diego Maradona og træner Carlos Bilardo

Men Maradona havde også de rette betingelser i 1986. Den nye træner Carlos Bilardo samlede et hold efter en helt anden filosofi end mester fra ’78 César Luis Menotti. Bilardo så på fodbold på en noget mere nøgtern måde. Han organiserede sit hold meget effektivt, og sørgede for at holdets ener fik optimale arbejdsbetingelser. Omkring Maradona var f.eks. Valdona, som mange måske mest kender fra ledelsen i Real Madrid. Men på banerne og i heden i Mexico tog han de lange løb omkring Maradona og skabte den plads, som den lille ener havde brug for. Det var effektivt – og rummede i momenter stor skønhed.

Det hele kulminerede i kvartfinalen den 22. juni 1986 mellem England og Argentina. I Per Olov Enquists essay “De to små spillere” beskriver Enquist, hvordan Maradona med to nådesløse hug kastrerede englænderne og skabte balance i det nederlag, Argentina noterede sig i Falklandskrigen. Først den ene testikel væk med “Guds hånd” og derefter den anden testikel sparket væk i en af fodboldens store genistreger. Det her var oprejsning i mere end en forstand.

Og til sidst endte det så med en finale mellem Argentina og Tyskland, hvor tyskerne som i 1966 fuldstændigt tog pynten af modstandernes store stjerne. I 1966 var det Beckenbauer, der tog sig af Bobby Charlton. Tyve år senere satte Beckenbauer Lother Matthäus på Maradona, og så blev han i store dele af kampen udmarkeret.

Men til sidst viste Maradona sit geni. Til sidst var det alligevel den lille mand med nr. 10, der sendte den afgørende aflevering afsted til den argentinske sejr og ind i VM-historien.

Følg med i alle optaktsartiklerne:

Leave A Comment

%d bloggers like this: