Hvem er historiens største håndboldtræner?

Bengt Johansson

Søndag blev svenske Bengt Johansson behørigt hyldet i hjembyen Halmstad i forbindelse med en ny dokumentarfilm om hans “Bengan Boys”. Han er utvivlsomt en af håndboldspillets helt store trænere.

Ved EM 2014 takker danske Ulrik Wilbek af som landstræner på hjemmebane og tæt ved Viborg. Han hører efter min mening også til blandt spillets store trænere. Nogen taktisk fornyer har han måske ikke været i stil med Vlado Stenzel. Hans store fornyelse til spillet kom bl.a. med hans tidlige rotationsprincip, der gav Danmark et stort overskud i hårde turneringer.

Han vil dog ikke mindst blive husket som manden, der fik både kvinder og herrer til at bryde det store glasloft og hente guldmedaljer til Danmark. Han var både på dame- og herresiden den første danske træner, der vandt mesterskaber. Og han fik gode håndboldspillere til at præstere på allerhøjeste niveau. Det er stort lederskab. Han bragte dansk håndbold op på et niveau, hvor det ikke havde været før. Og de danske herrer er blevet der.

Men hvem er ellers spillets største trænere? Her er nogle bud:

Niculae Nedeff

Hjernen bag hele syv rumænske VM-titler, tre for kvinder og fire for mænd. Perfektionerede 6-0 forsvaret og et effektivt presspil. Der skulle en jugoslavisk revolution til for at bryde den rumænske dominans i håndbolden. En hård hund fra Østeuropa.

Vlado Stenzel

Vlada Stenzel

Spillets helt store magiker og fornyer. Stenzel så håndbolden som et spil skak, og han var spillets helt store mester, hele tiden et skridt foran sine modstandere.

Op til OL i 1972 kom han med 3-2-1 forsvaret og hans udgave af en 5-1 med en fremskudt “indianaz”. Og da tjekkerne havde trænet på det op til finalen, spillede han bare 6-0 hele kampen og vandt. Han dannede skole for en hel generation af trænere med hans mod og fantasi. Håndbolden blev aldrig den samme efter Stenzel og 1972.

Bagefter gjorde Stenzel så Vesttyskland til en overraskende verdensmester i 1978 og blev efterfølgende kongekåret i Brøndby.

Anatoli Yevtushenko

Han trænede de sovjetiske herrer i en menneskealder. Ved hvert nyt U-VM kom der i de år en ny generation af fantastiske håndboldspillere. Han gjorde holdet til verdensmestre i 1982, og Sovjet stod på toppen af håndbolden. I 1986 blev de så kørt helt over og ud. Derefter kom Yevtushenko’s største stund, da han stort set skiftede et helt hold ud og præsenterede spillere som Atavin, Lavrov og Tutchkin til OL i Seoul 1988. Det sovjetiske hold, der vandt guld efter en flot finale mod Sydkorea, er måske det bedste landshold, der nogensinde har spillet på herresiden. Året efter faldt muren og Maksimov tog i 90’erne over i det store parløb med Sverige.

Bengt Johansson

Den store svenske trænerlegende løftede med VM i 1990 Sverige op i håndboldens allerøverste top. Roger Carlsson havde gjort en del af arbejdet ved VM i 1986. Men det var Bengan, der med en generation af spillere som Mats Olsson, Magnus Wislander, Per Carlén, Staffan Olsson, Erik Hajas og Ola Lindgren katapulterede Sverige op i toppen. Der blev de i tolv år til og med EM i 2002 på hjemmebane. Bengan store force var hans moderne lederstil, hvor han fik begavede spillere til at tage ansvar og yde under pres. De arbejdede ud fra en enorm ‘play book’, hvor systemer som ‘gurkburk‘ og tællefejl kom ind i spillet. Han var god til at få nye spillere ind i holdet, så holdet hele tiden udviklede sig. Eneste fejl var, at han hold fast i sine ældre favoritter lidt for længe, så hans efterfølgere måtte starte mere eller mindre forfra. Den fejl har Wilbek ikke begået.

Marit Breivik

Tidernes store kvindelige, norske træner. Hun har vundet både OL, VM og EM med de norske kvinder. Efter at Norge blev rundbarberet af Danmark i VM-finalen 1997 formåede Breivik at udvikle på det norske spil, så de i en årrække var alt-dominerende. Bag gode målmænd og et godt forsvar scorer Norge stadig masser af mål på kontra. De er meget svære at spille imod, og Breivik formåede med en nordisk lederstil at få store enere til at vinde sammen som et hold.

Claude Onesta

En af historiens mest vindende trænere. Han har vundet de tre store turneringer mindst to gange med det franske landshold. I sig selv en stor bedrift. Fransk håndbold kom fra næsten ingenting og erobrede håndbolden efter kapløbet mellem Rusland og Sverige. Onesta tog over i 2001 og har ikke set sig tilbage siden. Frankrig har bragt fysik, tempo og et fantastisk tempo ind i håndbolden. Og Onesta er sikkert ikke færdig med at vinde endnu.

Claude Onesta

Comments
2 Responses to “Hvem er historiens største håndboldtræner?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] nogensinde. Han takker nu af på toppen af en karriere, der har bragt ham op blandt spillets største trænere ved siden af Nedef, Stenzel, Johansson og den Onesta, som søndag blev hans overmand i […]

  2. […] Vlado Stenzel stået i spidsen for det danske hold, ville man havde talt om en fuldstændig genial og næsten […]Leave A Comment

%d bloggers like this: