Fest i de danske haller – et tilbageblik på VM 1978

Artikel bragt i DHF’s magasin “Håndbold” som optakt til EM 2014.

Sidst Danmark arrangerede en slutrunde for herrer blev det til en håndboldfest. VM 1978  sendte de danske herrer tilbage til verdenstoppen og millimeter fra finalen. Festen endte dog med et antiklimaks i Brøndbyhallen mod verdens bedste målmand og en af de utallige fjerdepladser. Undervejs bragte danskerne spillet hjem til moderlandet i en række gyserkampe.

MICHAEL BERG SCORER VM DANMARK

Det var en chance, DHF’s nye formand Helge Paulsen tog, da han i 1974 lagde billet ind på VM i 1978. En sådan slutrunde plejede at være en risikabel økonomisk affære. Det var også en chance, DHF tog, da man ansatte den unge Leif Mikkelsen som ny landstræner blot 18 måneder før VM. Men det blev første gang, et VM gav overskud, og Leif Mikkelsen slog igennem som en af spillets helt store trænere.

Landstræneren sammensatte sit hold med en stamme fra Fredericia KFUM, suppleret bl.a. med en bomber af Guds nåde i Michael Berg fra Holte. På mål trådte Mogens Jeppesen fra Fredericia ind på verdensscenen. Tilskuernes råb i de danske haller på ”Mogens, Mogens” huskes stadig af de, der oplevede det medrivende VM. På stregen huserede den teknisk meget dygtige Thor Munkager fra Helsingør, der som eneste dansker kom på turneringens all-star hold.

Styrmanden på holdet var utvetydigt Anders Dahl-Nielsen fra Fredericia KFUM. En uovertruffen og begavet spilfordeler både på landsholdet og i Fredericia. Ved VM i 1978 havde han lige præcis den rette alder og erfaring til at agere Leif Mikkelsens forlængede arm på banen i en langt mere disciplineret spillestil, der passede med Mikkelsens helt uovertrufne analytiske evner og revolutionerende brug af det relativt nye videomedie.

Danmark indledte nervøst, men fik to fine sejre over Spanien og Island i den indledende gruppe. I den sidste kamp i den indledende runde ventede så den sovjetiske overmagt i Århus Stadionhal. Før nogen havde set sig om, var Danmark bagud 3-8. Så røg Mogens Jeppesen på mål, og Erik Bue Petersen fik held med nogle af sine finurlige underhåndsskud. Ved pausen var stillingen 8-9.

Efter pausen bragte SAGA-drengene Thomas Pazyj og Henrik Jacobsgaard Danmark foran, og bomberen Berg begyndte nu også at tage del i løjerne, for ligesom at dokumentere, at han altså også kunne gøre Erik Bue kunsten efter. Fire minutter før tid var Danmark foran 16-14 i en kogende stadionhal.

Men det entusiastiske hjemmepublikum havde ikke taget højde for legende Vladimir Maksimov. Med to mål udlignede han til 16-16. Et minut tilbage, og Danmark havde bolden og pressede på. Med et par sekunder tilbage fik holdet et tremeterkast. Helt forudsigeligt stillede man op til Michael Berg. Anders Dahl havde bolden i hånden og signalerede ud til den unge Morten Stig, at han ville finte en aflevering til Berg og sende den videre til Morten Stig. Men i stedet for at fyre kanonen af, valgte den unge SAGA-spiller at forsøge et gennembrud, hvilket selvsagt resulterede i et nyt tremeterkast efter tid. Så tæt på – og alligevel ikke.

Efter opmuntringen i Århus tog holdet til Randers for at møde Polen i den første kamp i mellemrunden. Hvis holdet klarede den, lå vejen mod medaljer åben. Det blev en uforglemmelig eftermiddag i ’gryden’ i Randers. På taktikmødet på hotellet havde Leif Mikkelsen forelagt et dristigt taktisk forslag. Han gik ud fra, at polakkerne ville forberede sig intenst på bagspillerne Thomas Pazyj og Michael Berg. Men de to profiler skulle holde sig i ro i 1. halvleg og i stedet overlade scenen til Heine Sørensen, Anders Dahl-Nielsen og Erik Bue Petersen. Ved pausen førte danskerne 14-12.

”Kør løs”. Det var de sidste ord til Michael Berg fra landstræneren før 2. halvlegs start. Og det var præcis hvad storskytten fra Holte gjorde. Allerede i halvlegens første minut lynede han, og da kampen var forbi havde han scoret syv mål i de sidste tredive minutter. Med halvandet minut tilbage reducerede den polske anfører Jan Gmyrek til 24-23. Berg kigger op på uret. Han modtager en aflevering og bevæger sit i et hurtigt ryk fra sin position som venstre back ind over midten. Det polske forsvar støder frem og låser Berg, men på grund af hans styrke kommer han fri. Han ligger nærmest nede på gulvet med en polak omkring sig. Gør klar til skud. ”Nej Michael”, råber medspillerne. Mikkelsen er ved at gå amok på bænken. ”Michael for satan”, råber han. Men Berg gjorde, hvad alle andre ville have undladt. Fra en helt liggende position hviner han bolden ind i nærmeste hjørne. 25-23 til Danmark. Sejren er hjemme, og hallen i Randers går fuldstændig amok.

danmarkpolen1978

Klik her og se afslutningen på kampen på DR.dk

Nu manglede blot den sidste mellemrundekamp mod arvefjenderne fra Sverige i Herning. På grund af Danmarks uafgjorte kamp mod Sovjetunionen handlede det nu om målscoren i direkte kamp med russerne om en plads i finalen. Det blev til endnu et drama i Herning. Svenskerne trak spillet i uendelig langdrag, som om de havde tænkt sig at kede Danmark fra finalen. Samtidig havde danskerne svært ved at holde de små svenske fløje. Undervejs i 2. halvleg kom der dog mere styr på danskernes spil, og til sidst endte det med en 18-14 sejr.

Nu handlede det så bare om, hvordan Sovjet klarede sig. Det blev en skuffelse af de helt store. Sovjet vandt nemlig lige præcis med to mål, og dermed var danskernes sejr over Sverige præcis to mål for lille til en finaleplads. Præcis de to mål, som Maksimov havde udlignet i de sidste minutter i Århus.

Skuffelsen var enorm på det danske hold. Man havde leveret en kraftpræstation – og mere til. Og alligevel rakte det ikke. Chancer var blevet brændt på samlebånd mod Sverige, og den nervepirrende afslutning i Århus mod russerne lignede mere og mere en historisk chance, der gik holdets næse forbi.

Skuffelsen sad i kroppen på danskerne, da de løb ind til bronzekampen mod DDR og den frygtindgydende målmand Wieland Schmidt i bronzekampen. Magdeburg-legenden tog fuldstændig pynten af danskerne. Adskillige brændte straffekast kostede til sidst sejren, og efter 15-19 endte Mikkelsens hold med endnu en af de mange fjerdepladser, som de danske herrer har høstet igennem årene. I sidste ende løb den store overraskelse Vesttyskland under ledelse af magikeren Vlado Stenzel med guldet. Han havde med sit enorme taktiske overblik og en spændende variant over sit 3-2-1 forsvar overrumplet de russiske favoritter.

Stenzel

Slutrunden i 1978 bragte dansk håndbold fremad med syvmileskridt efter en fest i de danske haller. I 2014 er den nu aldrende Brøndbyhal og de andre danske haller klar til en ny fest.

Leave A Comment

%d bloggers like this: