Den sure, midaldrende mand og håndbolden – kommentar

Hvorfor er det så mærkværdigt, at danskerne holder af at se på et spil, som er det niendestørste i verden? Hvorfor må vi ikke nyde et spil, der er opfundet her i landet, og som vi faktisk er gode til på verdensplan? I stedet for at stille sig nedladende an til håndbolden, burde man måske interessere sig for, hvad det er ved det spil, der fascinerer så mange danskere. Måske det ligefrem fortæller noget om os?

Det er blevet et særpræget, tilbagevendende fænomen ved enhver større slutrunde i håndbold. Midaldrende, sure mænd gør sig patroniserende lystige over, at millioner af danskere holder af at se på det danske landshold i håndbold.

Argumentet er som følger: Fordi alle andre lande ikke er lige så glade for håndbold som vi er, er det fjollet at så mange går op i håndbold her i spillets hjemland. Og hvis det er kvinder, som udøver sporten, gør det kun blamagen værre. Så er det hunbold eller “kvinder kaster med bold”, som Torben Steno så malerisk beskrev det:

Torben Steno

Torben Steno var også ude med en tilsvarende skarp argumentation for et år siden, da de danske herrer spillede sig frem til VM-finalen i Spanien. Han repræsenterer en position højt hævet over jyske (og fynske) håndboldhaller, hvor kun folk af hans intellektuelle støbning formår at se klart og igennem alt det nationale vrøvl. Fra den ophøjede position kan de råbe ud mod nationen: “Se mig. Jeg er ikke grebet af en plat, folkelig begejstring i et land med mindreværdskomplekser.” Og når håndbold viser sig at være det mest sete på tv i 2013 i Danmark, må man selvsagt have proportionerne på plads:

Mikael Bertelsen

Stenos chef på Radio 24-7 Mikael Bertelsen lod sig heller ikke rive med under VM i Serbien. Men han udbad sig dog et reality-check. En god idé.

Lidt fakta: Den niendestørste idrætsgren i verden

Lad os derfor kigge lidt på fakta. For som mange synes at antyde, er der noget lattervækkende over en nation, som slår sig på brystet over sejre i en idrætsgren, som kun et yderst nørdet og nationalt formørket segment går op i. Fodbold kan de fleste forstå, men for klarsynede mennesker som Torben Steno mangler der simpelthen lidt proportionssans. Så er håndbold virkelig noget, som kun danskere går op i?

Vi kan jo starte med at konstatere, at håndbold er den niendestørste idrætsgren på verdensplan med 18 mio. aktive på verdensplan (korrigeret) og 147 nationale forbund. Se listen og kvalificeringen af tallene her.

Under VM i Serbien blev der i Beograd sat verdensrekord for en kvindekamp med 19.467 tilskuere i Kombank Arena til finalen. Ved OL i London 2012 så 209.625 personer mændenes turnering og 185.189 kvindernes turnering.

Torben Steno er glad for Tyskland, så vi kan også se på, hvordan håndbolden klarer sig tilskuermæssigt i de store europæiske land sammenlignet med andre vinteridrætsgrene som basketball og ishockey. Det ser ud som følger:

2012/13 I alt Gennemsnit pr. Kamp
Handball Bundesliga  1.384.559  4.540
Basket Bundesliga  1.481.324  4.435
Eishockey Bundesliga  1.932.683  6.020

Noget kunne således tyde på, at håndbolden i en stor nation som Tyskland godt kan være med i forhold til de andre vinteridrætsgrene.

Håndbolden er efterhånden ved at have etableret en Champions League med stor intensitet ud over Europa. Det samme har basketball etableret. I mændenes Champions League er der 4.668 tilskuere i gennemsnit pr. kamp. For basketball er det 6.823 i gennemsnit pr. kamp i deres europæiske turnering. Og selv om der er langt til pengene i andre sportsgrene, er håndbolden ved at komme med i en idrætsgren, der for mange er meget tv-venlig med højt tempo, mange mål og stor intensitet.

Det danske spil

Håndbold fylder ganske rigtigt ikke meget i det globale mediebillede ved siden af fodbold, golf, tennis, basket osv. Men fordi håndbold ikke har fodboldens globale gennemslagskraft, betyder det jo ikke, at man ikke bør glæde sig over sejre i verdens niendestørste sport.

Følger man den logik til ende, må man også hævde, at det er fjollet, så meget amerikanerne går op i baseball. Det er et spil, de selv har fundet på og dyrker med stor lidenskab, men som ikke rigtig har en global gennemslagskraft. Men samtidig er det en sport, der ligger dybt i den amerikanske DNA, og en sport som forfattere som Don DeLillo eller Paul Auster har brugt som afsæt til store fortællinger om USA.

/spool/mosaic_spool/tmp/pitifBAA7na4Ii

Håndbold er opfundet i Danmark og ligger dybt i danskernes DNA. Det kunne jo også være at håndbolden sagde noget om os? Det kunne være, at der i håndbolden er gemt et sprog og en kultur, der ikke kun har noget med vulgær, national begejstring at beskaffe, men som måske fortæller en lidt større historie:

»Imperatorindtog i Rom
gå hjem og vug!
Hvad er det mod et par gummiskos
overbevisende snirf, snirf mod asfalten
når man løber mod midterlinjen
efter et mål i håndbold.«

Sådan skrev Klaus Rifbjerg i hans debut “Under vejr med mig selv” fra 1956. Skal man være unødigt storladen, kan man ligefrem sige, at håndbolden er en udtryksform, hvor personligheder som Jørgen Petersen, Mogens Olsen og Mikkel Hansen igennem tiderne har henrykket med en særlig kreativ og måske ligefrem dansk vinkel på et stort boldspil.

Hvis de sure, midaldrende mænd ville droppe den bedrevidende attitude, ville de måske kunne opdage de spændende historier undervejs.

Meget mere

Efter indlægget her var Thomas Ladegaard mandag den 20. januar gæst i Radio 24syv’s kulturprogram AK 24syv. Programmet har generel fokus på, hvad der er fint eller ufint i kulturens verden. Så i den kontekst blev det til en generel snak om håndbold som fint/ufint i lyset af EM og af DR’s serie Arvingerne, hvor håndbolden bruges som den enkle, kropslige, folkelige modpol til den frie, kunstneriske udfoldelse i de mere komplekse kunstcirkler.

Klik på play-knappen og hør programmet her. Indslaget om håndbold starter omkring 1:25:00:

… eller brug dette direkte link til indslaget om håndbold.

Se også:

Mogens Olsen

Comments
11 Responses to “Den sure, midaldrende mand og håndbolden – kommentar”
 1. Søren says:

  Det med de 50 mio aktive er ikke underbygger af linket. Der står 18 mio.

 2. tlade says:

  God pointe Søren. Den er nu rettet! Tak.

 3. Daniel says:

  Hej Thomas Ladegaard.

  Jeg tror hellere du må kigge på den liste, der placerer Håndbold som den niende største sport i verden igen. Der eksisterer et hav af disse lister og aldrig før har jeg set Håndbold være i top 10. Jeg har heller aldrig set Fodbold være helt nede som nummer 4. Her er f. eks. en der ikke stemmer over ens med den liste du har fundet http://mostpopularsports.net/in-the-world. Jeg synes også det lyder lidt voldsomt at knap en milliard spiller volley 😀

 4. Namnae says:

  Minder mig om den gang jeg gik til blokflf8jte som barn, og vi sklule me6rke musikken i vores fingre ved hje6lp af fingermaling. Det her er dog en del federe!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] for mange, gode pointer til kommentaren om den sure, midaldrende mand og håndholden. Det lader til at den ramte et eller andet. Så her følger lige en kort opfølgning og […]

 2. […] bekymringer. Kender du fornemmelsen? Måske er der for mange slutrunder i håndbold. Men for vi, der holder af håndbold, er der intet der gør så godt som en slutrunde med de danske herrer i januar. Og når EM så oven […]

 3. […] kommentarene “Den sure, midaldrende mand og håndbolden” og “Den sure midaldrende mand med æbler og […]

 4. […] “Den sure, midaldrende mand og håndbolden” og “Den sure midaldrende mand med æbler og pærer” som der henvises til i […]

 5. […] på den måde. Under vinteren, mens mange så et lys i mørket ved EM i håndbold, var “Den sure, midaldrende mand og håndbolden” igen på banen helt […]

 6. […] mange slutrunder i håndbold, og der bliver drevet rovdrift på de bedste spillere. Men for vi, der holder af håndbold, er der intet, der gør så godt, som en slutrunde med de danske herrer i januar. Men slutrunden […]Leave A Comment

%d bloggers like this: