Kommentar til VM i Serbien 2013: Hvorfor er Pytlick og Wilbek blevet så skrøbelige?

Har en tv-station virkelig så meget magt, at de skal diktere tonen for et dansk hold ved en VM-slutrunde? Skal en dansk landtræner virkelig bruge så meget energi på, hvad en såkaldt ekspert siger på tv? Og hvorfor bruger så formidable trænere som Pytlick og Wilbek så meget energi på så lidt?

Håndbold VM Damer: Danmark - Serbien

Det er nu ved at blive et mønster ved en stor slutrunde: En dansk landstræner under stort pres langer ud efter medierne. Wilbek gjorde det ved VM i Serbien 2013 med mavesår og en selverklæret “håndbolddepression” til følge. Og nu har også Jan Pytlick været ude med riven mod TV2 i almindelighed og Anja Andersen i særdeleshed.

Der tales om en stor kritik af det danske hold. Der tales om at Jan Pytlick og spillerne bliver “svinet til” på de sociale medier. Og landstræneren har som Wilbek i januar virket presset af kritikken. Wilbek fortalte op til VM i Spanien, således om EM i 2012:

Og der var et eller andet omkring det EM, hvor der blev det lige for meget. Fordi vi tabte to kampe, så skulle jeg fyres, og jeg synes, vi blev svinet til på en usaglig baggrund“, sagde Wilbek.

Igen noget om at blive “svinet til”. Og hvem talte om at fyre Wilbek? Det forekommer unødvendigt presset, præcis som da Wilbek pludselig så franske konspirationer omkring sig. Ligeledes virker Jan Pytlicks udfald også meget presset.

Vi taler her om to af de fire største trænere nogensinde i dansk håndbold. Uden diskussion. Hvorfor bruger de overhovedet tid på lidt tilfældig kritik, når de har tabt en kamp? Hvorfor er dansk håndbolds mest vindende trænere blevet så ømskindede?

Anja vrøvler – men hvorfor skal det fylde så meget for landstrænerne?

Der bliver sagt så uendelig meget vrøvl, og Anja Andersen har ved dette EM virkelig taget prisen med stifinder-sludder af værste beskub. Når man kun har en hammer som værktøj, ser man søm alle vegne. Og Anja synes nu, at man skal agere coachende og tale pænt. Så hendes analyse op til Serbiens-kampen var, at Danmark ville vinde, fordi den serbiske træner taler grimt til sine spillere. Hjemmeholdet er nu i kvartfinalen. Og da Anja skulle evaluere de danske spilleres præstation blev det til et gennemført copy-paste svar: “Jeg synes, hun har gjort det gjort.”

2605094-studieeee.png

Det er i bedste fald ligegyldigt. Analysen må andre (og ikke mindst Trine Jensen) stå for. Spørgsmålet er derfor snarere: Hvorfor fylder det så meget for Jan Pytlick? Så meget at sportschef Ulrik Wilbek har følt sig kaldet til at komme ham til undsætning mod “den usaglige kritik”.

Det er svært at forstå, at så store og så vindende trænere skulle have et problem med så lidt. Og det fortæller selvsagt mest om, hvilket pres man er under. Både Wilbek og Pytlick har nu prøvet at vinde med utroligt små marginaler. Wilbek mod Makedonien. Pytlick mod Montenegro. Men sådan er håndbold jo. Pytlicks hold blancerede på afgrundens rand. Men de er videre. Wilbeks hold spillede rædselsfuldt. Men de vandt. Og det gør holdene altså også fordi de har dygtige trænere, der kan læne sig op af en unik talentudvikling, som de selv har sat i værk!

Den store kliche op til slutrunderne er altid, at “vi læser ikke aviser”. Det er naturligvis løgn. Og både Pytlick og Wilbek ved bedre end nogen anden, at mediernes behandling af deres hold også forplanter sig på banen. VM i Tunesien 2005 er selvsagt det allerbedste eksempel, hvor TV2 flækkede Torben Winther midt over, og hvor alle spillere omgående skulle forholde sig til meget kritiske spørgsmål, så snart de forlod banen. Det var ikke kønt. Men det var spillet på banen så sandelig heller ikke. Det havde da været mere mærkværdigt, hvis man ikke stillede kritiske spørgsmål til dén præstation.

Og så stor magt har TV2 altså heller ikke. Det er primært den tv-station, der formidler holdet til danskerne i julemånederne. Men det er de dygtige landstrænere, der sammen med de danske talenter vinder kampene. Og de skal bruge deres ressourcer på at vinde kampe. Ikke så meget på forvrøvlede analyser og religiøse fabler om coaching.

Pytlick og Wilbek må i en verden med transperens, sociale medier og en 24-7 nyhedscyklus leve med, at der er mange meninger omkring dem. En smule kritik eller spørgsmålstegn tager altså ikke noget fra dem. Tværtimod.

Comments
One Response to “Kommentar til VM i Serbien 2013: Hvorfor er Pytlick og Wilbek blevet så skrøbelige?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Og Wilbek vil nok ikke synes om det hele. I de sidste par år som landstræner har han virket meget ømskindet over kritikere, der her “svinet ham til”. Men når man er åben i sin kommunikation og har over to mio. seere til sine kampe, vil der være […]Leave A Comment

%d bloggers like this: