Rød eller død – David Peace skriver uforglemmeligt om Bill Shankley og Liverpool

Det er en af fodboldens store helgener, David Peace mesterligt portrætterer i bogen “Red or Dead“. Historien om Liverpools første store manager Bill Shankley er historien om en svunden tid, hvor den røde farve dominerede både på og udenfor banen. 

Den engelske forfatter David Peace er bestemt ikke bange af sig. Nu har han taget livtag med historien om Bill Shankley. Peace er kendt som forfatteren bag den filmatiserede bestseller “The Damned Utd” om manager Brian Clough.

David Peace bliver ofte karakteriseret som Englands James Ellroy, og hans store værk er den såkaldte “Red Riding” kvartet, som tager udgangspunkt i historien om “The Yorkshire Ripper“, der hærgede hans hjemegn gennem hans opvækst. “Red Riding” er ligeledes filmatiseret.

Murstenen “Red or Dead” udkom tidligere på året til vanlige, formidable anmeldelser i den engelske presse. På mange måder er David Peaces bog den klassiske historie om, at den eneste vej op af minen var fodbolden. Det er en historie, der næsten er for god til at være sand: Om en helt igennem dedikeret skotte fra arbejderklassen, der med stort hjerte og hårdt arbejde bygger hele to legendariske hold op fra bunden.

JM060813PEARCE-7-5672622

Da Bill Shankley tog afsked med Huddersfield Town i 1959 for at komme til Liverpool FC, lå klubben kun i den næstbedste række. Klubbens stadion på Anfield Road var en skændsel for tilskuerne og træningsanlægget på Melwood ikke brugbart. Shankley tager fat fra bunden. Han henter Ron Yeats og Ian St John til klubben fra Skotland, og sammen med sin trænerstab med navne som Bob Paisley og Joe Fagan tager de bogstavelig talt fat på træningsbanen. Runde efter runde går de rundt på Melwood og tager sten op fra græsset. Metodisk træner de. Altid i løb, altid med bolden.

Fodbold er fyldt med gentagelser, evindelige repetitioner. Og således er David Peaces bog også bygget op omkring de uendelige gentagelser i sæsonen, i spillet, i fodboldlivet. Kamp efter kamp. Altid en ny sæson, altid en ny kamp. Altid en ny chance. Men det er i gentagelserne, at de små forskelle træder frem. Når Shankley tager opvasken alene uden Nellie efter et nederlag. Når Shankley kigger rundt på spillerne i omklædningsrummet inden en kamp. Når Shankley kigger ud på hans elskede Kop og tanker energi. Altid for fansene. Altid for fansene.

Kevin Keegan og Bill Shankley

FA Cup finalen i 1965 mod Leeds United var et højdepunkt. For første gang i over 70 år vandt klubben den FA Cup, der ellers var som forheket for Liverpool. Derfra går det stærkt frem mod storhedstiden i 70’erne. Men Shankley er ikke med hele vejen. I 1973 siger han stop. Men fodbold er hans liv, og Shankley kæmper med livet efter fodbolden, der savner den grundlæggende mening, der ligger i kampen og det hårde, stædige arbejde.

For fans af LFC er bogen en uhyre rørende oplevelse. Første gang man hører signaturen “You’ll never walk alone” sker det på Hillsborough til en semifinale i FA Cuppen i 1963, hvor Liverpool taber 1-0 til Gordon Banks og Leicester City. Enhver med bare lidt kendskab til fodbold vil med det samme ane den rørende symbolik. Men Peace overspiller ikke sine kort. Det her er antydningens kunst i de evindelige gentagelser. Præcis som en lang, ond sæson.

For fans af fodbold er bogen en helt usædvanlig beskrivelse set indefra i en periode, hvor man enten var rød eller død, og hvor arbejderklassens værdier måske for sidste gang dominerede. Måske engelsk fodbolds største tid.

David Peace skriver ikke biografier. Han skriver stor litteratur. Og sådan er “Red or Dead”.

Bill Shankley og hans tid i levende billeder

Interview fra Channel 4 med forfatter David Peace.

Interview og indslag på BBC

Radio interview med David Peace

Leave A Comment

%d bloggers like this: