Om den nye version af Mordet på JFK

Et par af de trofaste læsere af “Mordet på JFK” har på bogens Facebook side spurgt, hvad der egentlig er af nyt i den nye udgave af bogen. Det tyvende århundredes største mordgåde er jo ikke just blevet løst i de seneste ti år. Tværtimod.

Men i de ti år der er gået siden den første udgivelse, er der kommet en række nye oplysninger, der har givet ny viden om sagen. Blandt andet har CIA’s offentliggørelse af deres “family jewels” givet mere sikker viden om hele Cuba-spørgsmålet, ligesom en række nye udgivelser har føjet ny viden til sagen. Her har specielt Vincent Bugliosi’s “Reclaiming History” spillet en stor rolle.

Mordefterforskningen har imidlertid ikke ændret sig afgørende i de seneste ti år, og den grundlæggende historie om mordet på præsident John F. Kennedy skal derfor fortælles som den er. Den er i sig selv fortsat mere fascinerende end selv den bedste krimi. Så snart man dykker ned i sagens enkelte elementer, åbenbarer en vanvittigt spændende historie sig. Det er fortsat den historie, “Mordet på JFK” fortæller.

I den nye udgave af “Mordet på JFK” er fejl blevet rettet, bogen har fået en helt ny billedside, og den er blevet opdateret på alle de områder, hvor vi har fået ny viden. Men måske er den mest åbenbare forskel på den nye version i forhold til den gamle, at den er blevet en helt del mere fokuseret.

På fredagens Bogforum i Bella Center var jeg meget glad for igen at møde journalist Ole Retsbo fra DR, der i 2003 tilrettelagde et glimrende timelangt indslag til DR2’s Temalørdag. Han har læst begge udgaver, og jeg må indrømme, at jeg blev oprigtigt glad for hans rosende ord om den nye udgave. Retsbo brugte ord som “skarpere”, “strammet til” og “uhyre spændende” om den nye version.

Og da jeg gik fra interviewet på dette års Bogforum, blev det tydeligere for mig selv, at den store, afgørende forskel på den nye version af “Mordet på JFK” er, at den med yderligere ti års erfaring og diskussioner har fået et meget tydeligere fokus og en tydeligere fortællerstemme.

Bogforum 2013

Det er stadig min opfattelse, at den mest spændende historie formidles, når man fortæller og formidler de mange aspekter i sagen nogenlunde åbensindet. Men det står også mere klart for mig, at det med tiden er blevet endnu mere påkrævet at skære igennem tågen af konspiration og halvkvædede beviser og fortælle sagens fakta mere klart for både nye og tidligere læsere. Internettet vrimler med den slags, og træder man interesseret ind for at finde ud af noget om sagen, vil man lynhurtigt blive overvældet af de utallige konspirationsteorier. På den måde er der blevet endnu mere brug for en bog på dansk, der kan fortælle sagen bare nogenlunde nøgternt.

Siden 9/11 er det endog blevet endnu mere tydeligt, at konspirationsteorierne simpelthen lever sig eget selvstændige liv befriet fra denne verden. En forfatter som Jim Marrs, hvis bog “Crossfire” er en af inspirationerne til Oliver Stones “JFK”, har med tiden skabt et verdensbillede fyldt med UFO’er, nazister og eksploderende tårne. Det samme gælder for en ny udgivelse som “Kennedys High Noon in Dallas”, der angiveligt opererer med en CIA-orkestreret sammensværgelse med 7 skytter og 12 skud.

Sagt på en anden måde: Der er stor forskel på at diskutere Warrenrapportens foretrukne tidsramme på 5,6 sekunder og så til at introducere alt fra tre til syv skytter på Dealey Plaza, eller fremsætte storstilede spekulationer om, at Zapruders film er et falsum, og at Kennedys lig blev opereret på vej til Washington.

Efter samtale med mange mennesker om sagen er det blevet tydeligt for mig, at netop Oliver Stones film “JFK” har haft en enorm indflydelse på den offentlige mening om sagen. Dens fantastisk dygtige produktion er et mesterstykke i, hvad Hollywood kan. Det gør den dog ikke mere sand. Og den må ikke få lov at stå alene sammen med alle de andre fantastiske teorier om konspirationer i Dallas.

Derfor har jeg skrevet og redigeret den nye version af “Mordet på JFK”. Tidligere læsere vil ikke blive overraskede over dramatiske ændringer. Men de vil kunne glæde sig over en mere klar og fokuseret fremstilling. Nye læsere vil forhåbentlig få et afbalanceret overblik over alle sagens aspekter og undervejs lade sig rive med af en af historiens mest fascinerende mordsager.

Jeg håber, at både nye og tidligere læsere vil nyde bogen. Den største ros, jeg har fået for bogen, er at den har ødelagt læsernes nattesøvn. Hvis det skulle ske igen, er jeg meget glad!

God fornøjelse med den.

Thomas Ladegaard

Leave A Comment

%d bloggers like this: