Soviet Storm – stor dokumentar i 18 afsnit om østfronten i Anden Verdenskrig

Når man omtaler Anden Verdenskrig er det efterhånden blevet lidt af et mantra at nævne, at nok fejrer vi her i vesten USA og England som de store befriere, men den egentlige krig stod på østfronten, hvor Sovjetunionen led ufattelige tab i kampen mod nazismen.

Fem ud af seks dræbte tyske soldater døde på østfronten. Og Den Røde Hær led næsten ti gange så store tab som de øvrige allierede til sammen. De samlede tab på begge sider på østfronten udgør op imod 30 mio. ofre. Ufattelige tal.

Man skal dog passe på, at disse konstateringer ikke fører til en relativering af de lidelser andre nationer stod igennem i kampen mod Hitlers rædsler. De store rædsler i øst bør ikke skygge for de ofre, andre bragte for at vinde krigen. Man kan ikke relativere menneskelig lidelse.

Alligevel bør man iagttage den interessante bevægelse i historieskrivningen i retning mod øst. Timothy D. Snyders bog “Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin”  har f.eks. fortalt historien om de det relativt begrænsede område i det centrale Europa, hvor 14 mio. civile blev udryddet mellem 1933 og 1945. Det er også blevet lysende klart, at af Anden Verdenskrigs ti største slag foregik de otte eller ni på østfronten.

Og nu er der mulighed for med TV-serien “Soviet Storm: WW2 in the East” at opleve historien om Anden Verdenskrigs største og blodigste teater i øst, fortalt fra et hidtil uset russisk perspektiv i hele atten afsnit.

Soviet Storm: WW2 in the East” er oprindelig produceret til russisk tv i 2011, men kan ses i en engelsk version fra History Channel på Youtube.

computer

Fra den tyske invasion af 22 Juni 1941 (‘Operation Barbarossa’, den største militære operation i historien), over de brutale kampe uden for Moskvas porte, de infernalske gadekampe i Stalingrad, og den lange, blodige vej til Berlin, er dette er en episk genfortælling af verdens mest ødelæggende konflikt. Der er ikke sparet på noget i den omfattende produktion.

Undervejs kan man godt se, at serien har et russisk perspektiv, og man kunne måske godt ønske sig flere kritiske vinkler undervejs. Men skal man have perspektivet på de helt store og afgørende slag i Anden Verdenskrig er serien uomgængelig.

Den er hermed anbefalet.

Klik her og se alle afsnit på Youtube.

soviet_storm

Leave A Comment

%d bloggers like this: