Forventningsspillet – og den skrøbelige landstræner

vm-optakt_mikkel_wilbek_top

I en stort opsat artikel på vm.tv2.dk fortæller Ulrik Wilbek inden VM i håndbold i Spanien om den “håndbolddepression”, der ramte ham efter EM-guldet i januar 2012 og op efter sommerens OL. Det er et fint og åbenhjertigt interview, hvor landstræneren åbner godt op om det store forventningspres, der ligger på hans skuldre.

Men det er også et interview, der viser en landstræner og et menenske, der er meget følsom overfor kritik. Landstrænerjobbet er udsat og har ekstrem fokus på sig under slutrunderne. Men Wilbek har en position i håndboldverdenen, hvor han da skal være helt ligeglad med en smule kritik fra mindre håndboldånder.

Store resultater giver store forventninger

Med det enorme CV, han bærer rundt på, forventer folk meget af ham. Det er efterhånden blevet sådan, at får Wilbek et hold, så skal de nok vinde. Det værste er, at det faktisk holder stik nogenlunde. Wilbek har så også været god til at vælge sine hold på de rigtige tidspunkter. Da han overtog herrene op til EM i 2006 var der er et stærkt fundament. Men det var Wilbek, der bibragte det sidste til holdet, og gjorde det til et hold, der vandt guld.

Den slags præstationer skaber forventninger. Men ud fra interviewet at dømme er det også svært at leve med de forventninger. Og lige så snart der kommer modgang, føler Wilbek at ulvene er klar til at kaste sig glubske over ham.

Wilbek har tidligere fortalt, at han efter fiaskoen ved OL hadede håndbold. Det gjorde han her i efteråret til Jyllands-Posten. Og nu kommer så den åbenhjertige udlægning af, hvordan han oplevede EM-guldet i Serbien:

– Og der var et eller andet omkring det EM, hvor der blev det lige for meget. Fordi vi tabte to kampe, så skulle jeg fyres, og jeg synes, vi blev svinet til på en usaglig baggrund.

En landstræner vil altid have sin kritikere. Men at sige at han og holdet blev “svinet til”, tror jeg godt man kan kalde en overdrivelse. Alle håndboldinteresserede ønsker kun det bedste for holdet og der var da ingen med bare en smule håndboldforstand, der kunne bebrejde holdet at de tabte den første kamp til Serbien.

Jeg ved ikke, hvem det er, Wilbek lytter til. Et gæt kunne være at en skarpretter som Bent Nyegaard eller Leif Mikkelsen er en evindelig pine for landstræner Wilbek. Hvem skulle det ellers være?

Med Wilbeks store resultater følger store forventninger. Men det kunne jo også fortælle noget om den enorme respekt, der står om Wilbek.

Med det CV og de kvaliteter skal Wilbek bare lukke ørene

Kritikerne vil der altid være. Men det har altid undret mig, hvorfor Wilbek overhovedet gik så meget op i det. Måske skyldes det hans historie og alle de nedstættende ting, der igennem tiden er sagt om ham:

 • “Han er jo trespringer – ikke håndboldspiller.”
  Bruges til at slå fast at han ikke ved noget om håndbold, og ikke har prøvet det på egen krop. Siges som regel af dem, der ikke ved at de største trænere i dansk håndbold ikke er tidligere landsholdsspilllere.
 • “Han var en god dametræner.”
  Udtales som regel sagt så nedsættende som muligt – og gerne efterfulgt af en sætning om mange tekniske fejl i kvindehåndbolden.
 • “Han er god til at være i medierne”
  I den betydning at nok har han styr på medierne, men nogen dygtig træner er han ikke.
 • “Han har ikke forstand på håndbold”.
  Wilbek kan det meget sjældne at gøre komplicerede ting enkle. Nogen nørd er han heldigvis ikke. Men at undervurdere hans taktiske evner, fortæller mest om dem, der udtaler  det.

Så der er mange, der kan have grund til at være misundelige på Wilbek. Han har fået den succes, mange kun har drømt om. Men Ulrik Wilbek har altså et CV, det gør, at han bare skal lukke ørene og køre på. Hvad disse kritikere (hvem de nu er) end måtte mene, skal Wilbek være helt ligeglad med deres meninger. Det skal han ikke bruge sin gode tid på.

I dag siger hans tidligere spiller Joachim Boldsen så, at Wilbeks målsætning om en semifinale er “tøset”. Er det den slags kritik, han finder usaglig? Boldsen siger jo bare det, Boldsen skal. Det er helt efter bogen, og han indtager jo bare et oplagt, ledigt standpunkt. Det må Wilbek altså ikke lad sig gå på af og bruge kræfter på. Han skal da fokusere på holdet – ikke på tidligere spillere og på hvad andre mener om ham. Og hvorfor han vælger at bringe det op her lige før slutrunden, er et godt spørgsmål. Det kunne være en velkalkuleret mediestrategi, der skal tage opmærksomheden og presset fra spillerne. Han har før valgt at “give noget af sig selv” før en slutrunde. Så måske kun klogt at han retter fokus derhen.

Selvom ingen har præget dansk håndbold som ham, virker han nu fortsat underligt skrøbelig overfor den mindste kritik. Tilbage i 2008, da han netop havde vundet det første guld for et dansk herrehold nogensinde, ragede han også ud i en konflikt med De Sorte Spejdere på P3. De Sorte Spejdere havde kaldt ham en “håndboldtosse”, og Wilbek sagde til B.T.:

– Jeg blev virkelig såret engang, jeg hørte ”De Sorte Spejdere” i radioen, og ham Anders Breinholdt, der er hård i munden, skulle sige et eller andet om mig, hvor han så kaldte mig håndboldtossen. Det blev jeg såret over.

Hvorfor dog det? At et par sjove hoveder i radioen siger noget om landstræneren burde da ikke kunne ryste og såre ham. Selvfølgelig vil han som kendt person være en skydeskive. Naturligvis vil Wilbek gerne brande sig selv som andet end en fra håndbolden. Han skriver jo også bøger og holder foredrag om ledelse. Men der går da ikke meget af ham, fordi et par radiotosser eller et par eks-spillere siger et eller andet.

Wilbek skal lære at lukke ørene. Sandheden er, at respekten om hans person og evner er helt enorm. En gang imellem skal ikoner rives lidt i lakken. Men Ulrik Wilbek vil altid stå som en af de absolut største trænere i håndbolden – uanset hvad mindre håndboldånder måtte mene.

Comments
6 Responses to “Forventningsspillet – og den skrøbelige landstræner”
Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Spanien 2013 er næstsidste gang, han kommer til at lede et dansk landshold til en stor slutrunde. Op til slutrunden har Wilbek virket underligt skrøbelig, og har åbent talt om sin “håndbold…. Men han har også været klar som ingensinde før i hans kommunikation om holdet, hans ambitioner […]

 2. […] at landstræneren tydeligvis har været under et voldsomt pres og har haft et meget vanskeligt år. Inden turneringen kom historien om hans “håndbolddepression” og kamp mod hans mange kritikere (hvem de så end er). Undervejs i turneringen bragte […]

 3. […] holdet var sekunder fra at blive slået ud, men endte som mestre. Den turnering var starten på Wilbeks “håndbolddepression” i kamp mod hans mange kritikere (hvem de så end er). Men turneringen viste også Wilbeks […]

 4. […] Der tales om en stor kritik af det danske hold. Der tales om at Jan Pytlick og spillerne bliver “svinet til” på de sociale medier. Og landstræneren har som Wilbek i januar virket presset af kritikken. Wilbek fortalte op til VM i Spanien, således om EM i 2012: […]

 5. […] holdet var sekunder fra at blive slået ud, men endte som mestre. Den turnering var starten på Wilbeks “håndbolddepression” i kamp mod hans mange kritikere (hvem de så end er). Men turneringen viste også Wilbeks […]

 6. […] Der tales om en stor kritik af det danske hold. Der tales om at Jan Pytlick og spillerne bliver “svinet til” på de sociale medier. Og landstræneren har som Wilbek i januar virket presset af kritikken. Wilbek fortalte op til VM i Spanien, således om EM i 2012: […]Leave A Comment

%d bloggers like this: