Dansk femteplads ved fint EM i kvindehåndbold 2012 er bestemt godkendt

em_tak_520

Normalt burde sejre over Frankrig, Rusland og Norge betyde ædelt metal for de danske håndboldkvinder. Men dette EM i kvindehåndbold 2012 var anderledes. ‘De unge vilde’ viste vejen og kan se frem til de næste slutrunder med sindsro.

Dette EM var endnu en bekræftelse på, at det daglige talentarbejde ude i danske håndboldhaller bærer langt. Nok bærer dansk håndbold ikke længere den økonomiske førertrøje. Men hver eneste sommer klarer danske ungdomslandshold sig fremragende ved de internationale mesterskaber. Det er det arbejde, Jan Pytlick kan bygge direkte videre på.

Dette EM blev en bekræftelse på, at Pytlicks klare satsning var rigtig. Han har bragt ny energi, ny fart og ikke mindst ny optimisme ind i holdet. Så nye er de nu heller ikke, men spillet er nyt.

Det blev et bemærkelsesværdigt faktum, at Danmark var det hold, der scorede flest mål i turneringen. Danmark var så også det hold, der indkasserede flest mål. Det går stærkt, der er fejl, men holdet har den fysiske form til at presse på  over en hel kamp. Under OL florerede en historie om, at de danske kvinder ikke havde den fysiske formåen til både at spille og træne hver dag. Der skulle bruges masser af tid til at restituere. På bare et halvt år virker den fysiske form så meget forbedret, at man kan presse på mod de andre hold over 60 minutter.

moeller_520

Der er således masser at bygge videre på for landstræneren. Kan man fastholde tempoet og presset – og samtidig indlægge både temposkift og et mere hårdtslående forsvar – er man kommet meget langt. Defensiven fungerede ikke hele vejen, og det eksperimentelle 4-2 forsvar viste sine begrænsninger. Det store spørgsmålstegn ved de unge danske keepere blev besvaret med et fint udråbstegn, og både Sandra Toft og Cecilie Greve viste i glimt deres store potentiale.

Selvfølgelig var Louise Burgaard undervejs den store danske oplevelse. Men som med de andre spillere er der bestemt udfald og kampe, hun ikke var med i. Det svingede hele vejen rundt, men heldigvis var de undervejs gode til at tage ansvar skiftevis. Det skal svinge med så unge spillere, og det gjorde det også.

EM var endnu en triumf for landstræner Jan Pytlick, der sluttede sit turbulente 2012 med at sætte en tyk streg under, at han er sublim ved mesterskaber og for alvor har sat sit hold på rette kurs. Det var aldeles opløftende.

Man kan sagtens sidde og ærgre sig over kampen mod Serbien. Den kunne de sagtens have vundet. Men der stod de unge danskere ikke for presset, og det er en af den slags kampe, man skal lære af med  et hårdt fysisk match og pres på udenfor banen. Og så er det jo en god fornemmelse af slå Norge tre gange i træk. Bliv endelig ved med det.

Et fint EM

Med søndagens finale blev der sat punktum for et ganske fint EM i Serbien. Et EM hvor Montenegro efter en fornem semifinale og finale vippede de mangefoldige norske mestre af pinden. Det var fortjent, og i Norge bør man arbejde videre med at udvikle spillet, så man ikke kun lever på forsvar, en fantastisk målmand og en masse kontra. EM viste høj kvalitet, og nok er der ikke helt så stor en kvalitativ bredde hos kvinderne, men der bliver spillet fint håndbold med høj intensitet – og det danske hold er i den grad på vej frem. Ingen dårlig julegave til dansk håndbold.

montenegro

Mere EM

Leave A Comment

%d bloggers like this: