Lige til centrum-venstrebenet – debatindlæg fra Information

Debatindlæg bragt i Information 16. december 2012. Her er det i sin fulde længde.

Information logo

Regeringen er den mest idéforladte i mands minde. Det store projekt ligger ellers lige for næsen af dem. Centrum-venstre må kaste sig over at mindske chance-uligheden i vort klassesamfund.

Den Usynlige Arv fra DR

For nylig begræd borgerlige debattører, at de nu havde hele banen for dem selv. De så med blanke øjne tilbage på den mørke tid, hvor de kæmpede som den forfulgte Georg mod den onde kulturradikale drage.

Nu er der bare stilhed. Centrum-venstre ligger under Georgs heroiske fod, og Thorning-Schmidts regering har åbenbaret sig som den mest idéforladte i mands minde.

Regeringens bedste argument synes at være, at den ikke er VKO. Det er ganske rigtigt de færreste danskere, der ønsker sig tilbage til de forgangne ti års politiske Hjallerup Marked, hvor økonomiske reformer blev betalt tilbage med en grænsebom.

Men at man ikke er de andre, er et meget spinkelt grundlag at være regering på.

Regeringen vil sige, at det er fordi de er et krise-ministerium, der er på den umulige opgave at rydde op efter ti års borgerligt sløseri med økonomien.

Men at man skal træffe hårde beslutninger, er ingen undskyldning for ikke at have politiske idéer. Centrum-venstre havde stået langt stærkere, hvis man havde livskraftige ideer, der begejstrede vælgerne – specielt i en krisetid.

Anders Fogh og Cepos havde begrebet ”frihed” som en samlende fortælling for det borgerlige Danmark. Vi fik ”frit valg” og værdikampen mod den kloge elite.

Men centrum-venstre mangler ideer og har gennem ti år befundet sig i en mærkværdig defensiv position.

Det store projekt ligger ellers lige for næsen af dem.

For nylig viste bogen ”Det danske klassesamfund”, at forskellen mellem klasserne i Danmark er stigende. Det er stadig fars og mors tegnebog og bogreol, der bestemmer dine chancer i livet. Og forskellene er stigende, mens klasserne samler sig om sig selv i dertil indrettede ghettoer.

For centrum-venstre bør det aldrig være et mål at gøre alle økonomisk lige. Men det må være selve centrum-venstres eksistensberettigelse at gøre den såkaldte chanceulighed så lille som mulig.

Det er ikke bare en dårlig forretning for samfundet, at have dygtige og talentfulde børn, der starter langt bagud i forhold til børnene fra de øverste klasser i samfundet. Det er også uretfærdigt i en bredere forstand.

Savner centrum-venstre lidt inspiration kan de starte med at se DR-dokumentaren ”Den Usynlige Arv” og bagefter læse den amerikanske filosof John Rawls, der i sin skelsættende bog “A Theory of Justice” fra 1971 argumenterede for et samfund, der sikrer og peger på en universel retfærdighed.

Et retfærdigt samfund er et samfund, der giver sine borgere lighed i chancer.

Den ligger lige til centrum-venstre benet. Det er ideologisk forankret, det er fordelings- og ikke mindst værdipolitik. Og det kan formentlig begejstre mere end en fjernelse af fedtskatten.

Politik er andet og mere end en reaktion på eksterne stimuli i form af sager, folkestemninger og gennemførsel af nødvendig lovgivning.

Politik er også at agere proaktivt. Det er også at sætte sig foran og ikke bare reagere bagved. Det koster ikke noget. Men det kræver mod og mandshjerte.

Læs flere debatindlæg her.

Leave A Comment

%d bloggers like this: