Mordet på Abraham Lincoln 14. april 1865

Lincoln var den første af fire amerikanske præsidenter, der blev dræbt i et attentat.

Allerede mens borgerkrigen rasede i 1864 stod en ung skuespiller fra syden John Wilkes Booth bag en sammensværgelse, der ville kidnappe præsident Lincoln og udveksle ham til fordel for konføderationens krigsfanger.

Men efter at general Robert E. Lee havde overgivet sig til nordstaternes general Ulysses S. Grant den 9. april 1865, og Lincoln fra Det Hvide Hus havde bekendtgjort at den sorte befolkningsgruppe ville opnå stemmeret, ændrede sammensværgelsen planer. I stedet blev det besluttet at snigmyrde præsident Lincoln, vice-præsident Andrew Johnson og udenrigsminister William Seward på én og samme tid.

Planen blev sat i værk fredag den 14. april 1865. Men det var kun John Wilkes Booth, der lykkedes med sit ulykkelige forehavende. Præsidentparret tog den aften ind i Ford Teatret i Washington for at overvære skuespillet ”Our American Cousin”. Kl. 22.15 sprang Booth ind i den præsidentielle loge og affyrede et dræbende skud mod Lincolns baghoved.

Det lykkedes Booth at flygte til hest, og han mødtes senere med sine medsammensvorne i Maryland. Men meget hurtigt var myndighederne på sporet af ham, og han døde den 26. april 1865, da han omringet af politiet på en gård i Virginia nægtede at overgive sig. Der udbrød brand på gården, og Booth blev skudt af en soldat. Alle hans otte medsammensvorne blev dømt med en militærdomstol. Fire af dem blev hængt for deres deltagelse i plottet.

Udover mordene på Lincoln og Kennedy er også præsidenterne James A. Garfield og William McKinley døde som ofre for en attentatmands kugler. Warrenrapporten konkluder ganske lakonisk, at hver femte præsident er blevet snigmyrdet, og at der har været mordforsøg på hver tredje præsident. I det 20. århundrede blev også Theodore Rossevelt, Franklin D. Roosevelt, Harry S. Truman, Gerald Ford og Ronald Reagan udsat for mordforsøg.

Blandt de mest alvorlige var det direkte angreb på Trumans midlertidige bolig i 1950 foretaget af nationalister fra Puerto Rico og attentatforsøget på Ronald Reagan i 1981. Reagan blev som bekendt ramt af en kugle fra den enlige galning Hinckley, hvilket efter sigende svækkede den gamle skuespillers helbred i resten af hans to præsidentperioder.

Se denne velresearchede dokumentar om mordet på Abraham Lincoln:

Comments
2 Responses to “Mordet på Abraham Lincoln 14. april 1865”
  1. Mark Ulrik says:

    Booth blev skudt af en nordstatssoldat.

  2. tlade says:

    Tak Mark. Den er rettet!

Leave A Comment

%d bloggers like this: