Det skal du holde øje med – Din guide til valgnatten for det amerikanske præsidentvalg 2012

Det er nu, du skal varme op og gå i sovetræning til tirsdagens valg. Det bedste bud må være at time det til start ca. omkring kl. 3 dansk tid. I de seneste nationale målinger er absolut dødt løb mellem kandidaterne med 47,4% mod 47,4%. Det kunne tyde på, at vi går en yderst spændende nat i møde. Om den bliver lige så spændende som i 2000, er dog tvivlsomt:

I amerikansk politik eksisterer der et væld af målinger, som nærmest minut for minut måler udviklingen i de afgørende svingstater. På siden her har vi tidligere været omkring det amerikanske valgsystem og de vigtige stater. Og midt i kakafonien af målinger, er talnørden Nate Silver trådt frem på scenen med en række opsigtsvækkende statistiske analyser på sin NY Times blog. Han arbejder ikke med forudsigelser men i stedet med sandsynlighed. Og ifølge Nate Silver er der lige nu 80,9% sandsynlighed for at Obama vinder.

De sandsynligheder har ikke gjort Silver populær rundt omkring. Men hans kritikere overser ofte, at han ikke beskæftiger sig med forudsigelser men derimod med sandsynligheder.

 

Kortet lige nu

I særlig grad er fokus i disse sidste dage på de ca. ti såkaldte svingstater, som kan gå hvilken vej, det skal være. De nationale målinger med 47,4% er fløjtende ligegyldige. Også i USA er politik lokal, og valgene vindes  ude i de enkelte stater. Lige nu er det overordnede billede:

Skab dit eget kort og find de seneste meningsmålinger på Real Clear Politics.

Af staterne kan der peges på ca. ti stater, som udgør slagmarken – og som er de stater, der kan forvente talrige besøg af kandidaterne.

STATE RCP AVERAGE 2008 2004
Ohio (18) Obama +1.9 Obama +4.6 Bush +2.1
Florida (29) Romney +1.4 Obama +2.8 Bush +5.0
Virginia (13) Tie Obama +6.3 Bush +8.2
New Hampshire (4) Obama +2.0 Obama +9.6 Kerry +1.3
Wisconsin (10) Obama +2.3 Obama +13.9 Kerry +0.4
Michigan (16) Obama +4.0 Obama +16.4 Kerry +3.4
Pennsylvania (20) Obama +4.7 Obama +10.3 Kerry +2.5
North Carolina (15) Romney +3.0 Obama +0.3 Bush +12.4
Iowa (6) Obama +2.3 Obama +9.5 Bush +0.7
Colorado (9) Tie Obama +9.0 Bush +4.7
Nevada (6) Obama +2.4 Obama +12.5 Bush +2.6

Derfor er Ohio vigtig

Man kan specielt glæde sig over, at man ikke er vælger i Ohio. Bor man der, bliver man konstant angrebet af de respektive kampagner. Og det er ikke så underligt. Kigger man på de enkelte stater i ovenstående skema ender man nemlig med følgende billede – og med Ohio tilbage:

Det kan meget vel vise sig at være det helt præcise billede af valget natten mellem tirsdag og onsdag. når klokken nærmer sig 4 dansk tid. Ohio er nøglen for både Obama og Romney. Og den står lige nu til Obama.

 

Romneys vej

De fleste iagttagere peger på Ohio og giver Obama en fordel der. Noget kunne ligefrem tyde på, at republikanerne selv har den indstilling. Her i valgets afslutning iværksætter de tilsyneladende en plan, hvor de udvider kortet og begynder at true Pennsylvania og Wisconsin – måske ligefrem Minnesota. Samtidig skal Romney så forsvare sin ryg i Florida, hvor han har teten, men en meget tynd føring.

Spørgsmålet om at udvide kortet kommer op hver gang, og de sidste præsidentvalg har republikanerne talt meget om og spildt en masse penge i Pennsylvania. Det er nok mestendels et angreb på skrømt. Romney skal holde Florida og tage Ohio. Så er han stort set i Det Hvide Hus.

Det bliver en uhyre spændende aften. Før vi kommer til Ohio vil jeg anbefale, at man i særlig grad holder øje med:

  • Valgdeltagelsen. Alle meningsmålinger går ud fra, at Obama ikke kan lokke så mange folk af huse som i 2008. Kan han det, er valgaftenen tidligt ovre.
  • Tager Romney Virginia og North Carolina tidligt på aftenen er vi på vej mod en spændende nat -og Romney på vej mod et scenarie som han skal have hjem.
  • Kan Obama holde fast i Colorado og Nevada?
  • Kan Romney virkelig holde Florida? Eller får Obama mange folk ud og stemme?
  • Er Michigan, Wisconsin, Iowa et brandbælte for Obama?
  • Er Pennsylvania endnu et fantasifoster fra republikanerne?

Print og streg ud undervejs. Anbefalingen må være at stå op omkring kl. 3. Så kan man være med formentlig hele vejen.  God valgaften.

 

Demografien fra Gallup

Obama Romney
All registered voters 47 47
Men 42 52
Women 52 43
18 to 29 years 59 36
65+ years 40 56
White (non-Hispanic) 37 59
Black 90 5
Hispanic 69 25
Married 40 56
Not married 59 35
Comments
One Response to “Det skal du holde øje med – Din guide til valgnatten for det amerikanske præsidentvalg 2012”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Læs mere om svingstaterne, og det du skal holde øje med her. Del indholdet:FacebookTwitterPinterest […]Leave A Comment

%d bloggers like this: