50-året for Cuba-krisen: Nye optagelser fra Kennedys Hvide Hus offentliggjort

Cuba-krisen 29 oktober 1962

I disse dage er det præcis halvtreds år siden verden stod på kanten af en nuklear konfrontation mellem de to supermagter. I dagene fra 16. til den 28. oktober 1962 svævede verden i uvished, efter at amerikanerne opdagede opstillingen af sovjetiske a-våben på Cuba.

Cuba-krisen kom som en kulmination på en løbende optrapning over Berlin – og over det såkaldte ‘bomber gap‘ og ‘missile gap‘ efter mødet mellem Khrustjov og Kennedy i Wien. Nyere forskning har peget på, at Kennedy kaldte Khrustjovs bluff om antallet af russiske missiler og dermed tvang Sovjet ud i en ny strategi for at lægge pres på USA. I oktober 1962 var det meget tæt på.

I anledningen af årsdagen for krisen er bogen “Listening In: The Secret White House Recordings of John F. Kennedy” netop blevet udgivet. Den giver endnu en gang et indgående indblik i de overvejelser, Kennedy gjorde sig omkring Cuba og den uhyre  farlige situation i de oktober-dage.

I gårsdagens udgave af “Morning Joe” fortalte Caroline Kennedy om båndene:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

 

Så måske det er på tide at gense Thirteen Days.

JFK Library har i øvrigt frigivet en række dokumenter fra Robert Kennedy. Endnu er der ikke sluppet afgørende nyt ud om de dokumenter. Men Robert og Cuba er jo altid en spændende kombination.

Leave A Comment

%d bloggers like this: