Optakt til OL 2012 i håndbold: Historisk dansk OL-deltagelse bliver en vanskelig affære

Danmark sender lige om lidt både et herre- og et damehold til det kommende OL i London. Det er historisk, og mens herrerne altid har underpræsteret ved de olympiske lege, kommer de danske kvinder med hele tre guldmedaljer i den historiske baggage. En uhyre vanskelig lodtrækning i en hård turnering stiller imidlertid både Ulrik Wilbek og Jan Pytlick overfor en af trænerlivets allerstørste udfordringer, og for første gang kommer dansk håndbolds to store trænere til at kæmpe direkte om opmærksomheden.

Det er noget af et paradoks: Mens hele landet pakker ferietasken og mediebevågenheden er stillet ind på fodbold, tennis og cykelsport, er landsholdene i håndbold i næsten komplet ubemærkethed i gang med den vigtigste periode overhovedet.

Og det er en hel usædvanlig situation, landstrænerne er i. Hvor man normalt kun har nogle enkelte uger til at forberede sig på en slutrunde, har man op til et OL måneder til at indstille formen, spillestilen og taktikken. Det lyder som en klar fordel, men er det ikke – slet ikke for de danske herrer der historisk set altid har underpræsteret ved OL.

Problemet for herrerne er, at godt nok har de lang tid til at spille sig ind, men det har de andre lande desværre også. Og et OL er slet ikke så fysisk krævende som f.eks. et EM hvor de hårde kampe følger efter hinanden i en lind strøm. Wilbeks berømmelige rotationsprincipper har derfor ikke så meget vægt som ved et EM, fordi lande som Kroatien og Serbien får tid til at få deres stjerner i form – og oven i købet kan hvile dem mellem kampene.

Man kan derfor godt forvente, at et hold som Kroatien vil stå markant stærkere, fordi de er friske og kan hvile sig mellem kampene. Det kan meget nemt blive Balic’s sidste store turnering. Nok har han toppet, men Kroatien har overrasket før og har et stærkt hold. Det samme kan siges om de forsvarede olympiske mestre fra Frankrig, der faldt helt sammen i Serbien, men som helt sikkert kommer med en anden indstilling, når der står olympiske medaljer på spil.

Forud for OL i Atlanta i 1996 trænede Wilbek fuldstændig målrettet på at møde Korea. Denne gang har han med sikkerhed forberedt sig på netop Frankrig. Som forsvarende europamestre hører Danmark selvfølgelig til i favoritfeltet. Men med en mærkværdig seedning er Danmark i en hård pulje med bl.a. Kroatien, Spanien og Serbien. Fire hold går videre, og kommer man nogenlunde ud af puljen krydser man over mod nogle lidt lettere modstandere, såfremt man kan undgå Frankrig.

Mikkel Hansen mod Kroatien www.ihf.info

På forhånd virker det svært at forudsige de danske muligheder. Som altid er Mikkel Hansen og Niklas Landin afgørende spillere, som de har været det ved de seneste to slutrunder. Men det springende punkt bliver det danske forsvar, som virker styrket med Michael V. Knudsens genkomst. Det var det forsvar, der fuldstændig knækkede Spanien ved EM. Er det muligt at finde det høje defensive niveau, kan de danske herrer gå hele vejen.

Men det bliver en knaldhård turnering, og der er absolut ikke tid til at spille sig ind i turneringen, sådan som holdet gjorde ved EM. Hver eneste kamp tæller, og man er nødsaget at gå til kampene som små finaler. Den danske start på turneringen kan vise sig afgørende. Komme de godt i gang, og havner som nr. et eller to i puljen, er der bestemt medaljemulighed. Efter syvenndepladsen og drukturen i Kina er det formentlig også en sulten landstræner og trup  med et meget højt ambtionsniveau, som tager til London.

Pytlick på sit livs opgave?

Jan Pytlick har i modsætning til Wilbek vundet OL hele to gange. Men chancerne for at det gentages i London er altså ikke store. Pytlick piger er havnet i en decideret rædselspulje. Opimod lande som Norge, Spanien, Frankrig, Sverige og Sydkorea kunne det simpelthen ikke være mere uheldigt. De fire bedste går videre, og selvom de danske kvinder har slået mange af modstanderholdene indenfor de senere år, er Pytlicks hold svært ustabilt med skiftende besætninger og uden egentlig rytme i spillet. Til gengæld er viljen til sejr enorm, og med Pytlick, Kim Jensen og Karin Mortensen er Danmark besat med folk, der ved hvordan man vinder til et OL. Det kan bære langt.

For Pytlick må det derfor handle om at matche Spanien og Sverige, og måske gøre noget med Frankrig og Korea. Norge virker urørlige. Pytlick har en stærk trup, selvom håndboldinteresserede vil huske Fruelund og stille mindes hendes form i DM-finalerne og så tænke på hendes 15 mål i 2004:

For Pytlick kan den lange forberedelse imidlertid gøre underværker. Han får tiden til ikke mindst den taktiske forberedelse, hvor han for første gang i årevis kan arbejde intensivt med en fast trup af de bedste.

Norge ligner igen den helt store OL-favorit på kvindesiden. De har defensivt så meget kvalitet, og de nok skal få løbet et hav af kontramål ind. Det er ikke et seværdigt hold, men de vinder. Og det gør de nok også i 2012.

Konklusion: Herrerne er blandt favoritterne men i fare for at føje endnu en OL-skuffelse til samlingen i et hårdt felt. Kvinderne kan kun overraske positivt, og ender garanteret med at komme meget længere end eksperterne spår.

Det store OL i 1972

Håndbold var  første gang på det olympiske program i 1972 i München, hvor Jugoslavien under magikeren Vlado Stenzel blæste håndbolden ind i fremtiden med en taktisk overlegenhed, helt nye forsvarsformationer og et uhyre bevægeligt spil. Den præstation er en af håndboldens afgørende milepæle, hvor spillet blev flyttet afgørende, og hvis inspiration stadig kan ses i træningsøøvelser i enhver dansk håndboldhal.

 

 

Comments
One Response to “Optakt til OL 2012 i håndbold: Historisk dansk OL-deltagelse bliver en vanskelig affære”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] syv år siden – og Wilbeks største nederlag som herretræner. En decideret afklapsning fra det kroatiske hold, der var præcis så godt som frygtet inden turneringen. OL ligger historisk godt til dem, idet de kan få trænet og alle mand klar – og samtidig […]%d bloggers like this: