Hemmeligholdte lydoptagelser kaster nyt lys over mordet på John F. Kennedy

Jackie Kennedy på Air Force One 22. november 1963

To nyligt offentliggjorde lydoptagelser kaster spændende lys over John F. Kennedys sidste dage i Det Hvide Hus – og på det kaos der herskede i Air Force One på vej ud af Texas. Optagelserne viser en præsident i store overvejelser over Vietnam og sit genvalg i 1964. Og med 40 minutter fra Air Force One på vej ud af Dallas får vi et rystende førstehåndsindtryk af en administration, der desperat skal finde sine ben med en dræbt præsident ombord på vej tilbage til Washington.

Først offentliggjorde The John F. Kennedy Presidential Library & Museum 45 timers lydoptagelser om Kennedys sidste uge i Det Hvide Hus. Og derefter offentliggjorde The National Archives en hengemt optagelse fra Air Force One, mens flyet er på vej væk fra Texas. Begge optagelser bringer spændende nye vinkler på Kennedys præsidentperiode og død.

Vi har generelt god viden fra mange forskellige vinkler om det umiddelbare efterspil efter mordet på John F. Kennedy i Dallas den 22. november 1963, og det umiddelbare kaos, der opstod, da flere forskellige myndigheder fra det lokale politi over FBI til Secret Service forsøgte at udøve sin myndighed. Ligeledes havde man den specielle situation, at vicepræsident Johnson var med i Dallas, og derfor med det samme skulle væk fra Dallas og i beskyttelse. Samtidig ville Jackie Kennedy ikke forlade Dallas uden sin afdøde mand. Resultatet blev en kaotisk afgang fra Dallas med den afdøde præsident ombord i flyet og den berømte edsaflæggelse i flyet.

Forvirringen blev ikke mindre af, at en stor del af den øvrige regering befandt sig i et fly på vej til Asien, samtidig med at man måtte orientere sig lynhurtigt og vurdere om mordet på Kennedy kunne være en optakt til et sovjetisk angreb.

Den nye lydoptagelse illustrerer dette kaos og forsøg på at orientere sig. Og for folk med hang til konspirationsteorier er det nok særlig interessant at konstatere, at general Curtis LeMay, som Kennedy var i direkte konfrontation med under Cuba-krisen, ikke er til at få fat på. Ligeledes vil det nok også vække opsigt, at filen her ikke var en del af de oprindelige optagelser, der blev offentliggjort i 1971. Se mere fra NBC herunder og hent optagelsen på The National Archives:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Men måske er de mest spændende lydoptagelser de som præsidentens bibliotek, nu har offentliggjort. Kennedy var den første præsident, der installerede optageudstyr i det ovale kontor. Og det er nogle af de optagelser, der nu kan høres. Der er tale om hele 45 timer, og kort efter offentliggørelsen samler interessen sig primært om de konsultationer og overvejelser, Kennedy gennemførte omkring Vietnam. Som beskrevet i bogen Mordet på JFK er spørgsmålet om Kennedys indstilling til Vietnam et afgørende spor for de kritikere af Warren-rapporten, der ser Kennedys mulige ønske om en tilbagetrækning fra Vietnam som et afgørende motiv til at slå ham ihjel i Dallas. Tænk bare på en vis “JFK” film!

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Hør hele optagelsen her. Og se også Kennedys nylige biograf Chris Matthews give sin udlægning af drøftelserne om Vietnam:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Comments
One Response to “Hemmeligholdte lydoptagelser kaster nyt lys over mordet på John F. Kennedy”
  1. Mark Ulrik says:

    Der står hemmeligholdte i overskriften og hengemte i artiklen. Jeg tror, at sidstnævnte betegnelse er den mest rammende.

Leave A Comment

%d bloggers like this: