Det umulige guld – kommentar efter EM-finalen 2012 mod Serbien

Det blev ikke noget uforglemmeligt mesterskab. Men det det blev en helt ekstraordinær dansk EM-triumf foran 20.000 serbere i Beograd, hvor et dansk hold med en fantastisk defensiv og to fænomenale individuelle præstationer sikrede de danske herrer det andet europamesterskab på bare fire år. Forude står OL i London og blinker, og når champagnen er drukket, får landstræner Ulrik Wilbek sit måske livs største udfordring ved for første gang at bringe et dansk herrehold til tops ved et OL.

Dansk jubel i finalen ved EM 2012 i Serbien

Det krævede kun en redning fra Landin. Og så at den redning ramte en dansker, og så at den dansker kunne spille bolden videre, og at den dansker kunne nå at score. Men sådan skete det i kampen mod Makedonien, og siden har det danske hold ikke set sig tilbage. Skal man vinde, kræver det held. Men det kræver også, at man griber ud efter heldet. Og det er nu alligevel påfaldende hvor heldig Wilbeks håndboldhold altid er, når det gælder. Det er altså noget med at være mentalt parat og have viljen til at præstere, når man skal – også selvom man bærer rundt på en masse baggage og tankeskeamer.

Man skal ville heldet, og det kræver at man opsøger det. Det gjorde det danske hold, da de vandt de tre kampe i mellemrunden, som man skulle vinde. Og da først holdet var inde i semifinalen og finalen var de bestemt det bedste af de fire tilbageværende hold. Men det krævede i første omgang et mirakel af denne størrelse i kampen mod Makedonien:

I sportens verden hersker mange klicheer. Den med at opsøge heldet er blot en af dem. En anden handler om at være bedst, når det gælder. Ret beset var det langt fra alle på det danske hold, der præsterede på toppen ved dette mesterskab. Og slet ikke i samme grad som ved VM i Sverige, hvor spillet var langt mere flydende og overbevisende. Men i slutkampene trådte profilerne frem.

Mod Spanien i semifinalen og mod Serbien i finalen præsterede den danske defensiv på absolut topniveau. Midterforsvaret med Toft’erne og Kasper Nielsen lukkede stort set ikke et langskud ind i 2 gange 60 minutter mod så gode hold og skytter som Serbien og Spanien. I finalen scorede Momir Ilic 2 mål på 11 forsøg, og Marko Vujin 2 på 8 forsøg. Det er historien om et fantastisk forsvar.

Og på den baggrund kunne det danske anker Niklas Landin stråle med 19 redninger i finalen og en redningsprocent på 50. Han var enestående. Det har ikke altid set imponerende ud i sæsonen for BSV, men når han står bag ved et rødt-hvidt forsvar, og det virkelig spidser til, så er Landin fuldstændig til stede. Det er og bliver klasse, når man er til stede og præsterer præcis der, hvor det er vigtigst.

Dansk jubel i finalen ved EM 2012 i Serbien

Et dansk hold bliver altid bedre jo længere turneringen har varet, og jo hårdere den har været. Wilbek skifter meget ud, og har med et bredt mandskab mulighed for at køre i et højere tempo end mange af de andre hold. Derfor er EM en turnering, der traditionelt står godt til det danske hold. Jo hårdere, jo bedre. Det blev tydeligt i finalen, hvor Serbien reelt aldrig var med, og ikke kunne hente kræfter ude fra tribunerne, mens man hele tiden hang efter danskerne. Måske var Serbien mættede efter den følelsesmæssige eksplosion mod Kroatien. De havde nået et mål, og deres finale var nok mod Kroatien. På den måde kom de op mod overmagten og et dansk hold, der hele tiden var foran.

Ved siden af Niklas Landin blev Mikkel Hansen selvfølgelig den store danske spiller i finalen. Hans sidste scoring blev blot en overlegen markering af en fantastisk kamp, hvor han simpelthen udgjorde forskellen. Da serberne satte deres sidste desperate offensiv ind, var det Mikkel der lukkede alt serbisk håb ude. Han scorede fire af de sidste fem danske mål, og det var undervejs meget tydeligt, at han personligt havde noget at revanchere fra sidste års finale. Han er ikke tilfreds med sølv. Og den vilje strålede igennem ham i alle 60 minutter – og videre ud i de danske jubelscener.

På denne søndag skrives der mange artikler om eventyr og den lille, grimme ælling, der skulle så meget grimt igennem i den indledende runde, før man med det yderste af neglene kom ind i semfinalerne og sikrede sig guldet som en smuk gylden svane. Det var et eventyr, men i sidste ende sluttede EM nogenlunde som man kunne forvente – bortset fra at Frankrig var helt væk. Kvaliteten ved EM var langt fra sidste års VM. Måske havde holdene øjnene rettet mod London? Det var tæt, dramatisk og ikke altid kønt. Og i sidste ende var det Danmark, som havde evnerne og kræfterne til at spille hurtigt og energisk. Det gav guldet.

Mikkel Hansen var den store spiller i finalen ved EM 2012 i Serbien

De danske forhåndsmeldinger om at man ville vinde guld, viste sig i første omgang at være et knaldhårdt løbeskud i foden. Men det holdt nu engang stik, og det er en fantastisk konstatering, at det danske hold nu har optrådt i to finaler i træk. Det er ikke sket før. Og det skyldes først som sidst gode håndboldspillere og et dygtigt trænerteam. Tænk blot på, at Danmark tog til EM uden Lasse Boesen, Jesper Nøddesbo, Michael V. Knudsen og Kasper Irming. Det er klasse, og kampen om pladserne har aldrig været så tæt som nu.

Wilbek står nu overfor det, som måske bliver hans trænerlivs mest interessant udfordring. Ikke blot skal han skære truppen ned fra 16 + de 4 ovenfor nævnte og til de kun 14 spillere, han må have med i London. Men han skal også formå at undgå alle de fejl, der i 2008 fik de danske europamestre til at underpræstere ved OL i Beijing. Nu har han den erfaring at trække på, men han får ikke tætte kampe i Herning at varme sig ved. Til gengæld er der god tid til at forberede truppen og toppe holdet.

Sandheden er, at det danske hold skal spille skapere, hurtigere og lægge yderligere taktiske lag på inden London. Og i London er det ikke Serbien, man skal måle sig på. Der står et tricolore-farvet hold for enden opsat på revanche. Men at være så stabil er simpelthen klasse – held eller ikke-held. Det er den verdensklasse, det danske hold nu endegyldigt har indskrevet sig i.

Se mere statistik fra finalen her.
Mere fra EM 2012 her.

Leave A Comment

%d bloggers like this: