Så sluttede festen ved VM i Sverige 2011

Frankrig blev en fortjent verdensmester i Malmö Arena efter en dramatisk finale, hvor det danske hold virkelig viste kvalitet under maksimalt pres. Ubetinget den flotteste VM-turnering et dansk herrehold har spillet. Ret beset spillede de 10 kampe uden nederlag og er med internationale gennembrud fra Landin og Hansen blandt de store nationer på ny.

De franske verdensmestre fra VM 2011 fra www.ihf.info

Her kort tid efter afslutningen på VM-finalen mellem Danmark og Frankrig er det svært ikke at sidde med både skuffelse og glæde i kroppen. Stor skuffelse fordi det danske hold var så tæt på den ellers uopnåelige drøm. Hvis man f.eks. er Lars Christiansen, var det her nok en chance, der ikke kommer tilbage lige med det samme. Men også stor glæde, fordi det her ubetinget er den bedste VM-turnering et dansk (herre)hold nogensinde har spillet. Og undervejs viste holdet positivt, opfindsomt og underholdende spil.

Det var en af de store fester, det danske hold spillede op til i Sverige. Kampene i Malmö Arena blev en publikumsfest med den helt store klappølse. Men da slutkampen stod i dag, var danskerne oppe mod en håndboldmæssig overmagt. Alligevel blev det en fremragende håndboldkamp. Frankrig var hele tiden foran, fysisk, taktisk og mentalt. Og så valgte Karabatic desværre at spille en næsten fejlfri kamp som fransk dirigent. Han bankede ti mål ind – og mange af dem faldt på de helt rigtige tidspunkter, hvor Frankrig var pressede og havde brug for hans individuelle kvaliteter.

Hans Lindberg fra finalen VM 2011 fra www.ihf.info

Man sad undervejs hele tiden med fornemmelsen af, at franskmændene havde lidt ekstra at give af. Det danske hold var pressede i alle spillets faser, og de blå kom meget lettere til deres mål. Og selvom Danmark ligesom ikke kunne hente de der to mål, så skete det alligevel til sidst i anden halvleg med Spellerbergs udligning. Anden halvleg af VM-finalen viste håndbold, når det er allermest fascinerende. VM-finalen var en sejr for håndbolden. Så selvom skuffelsen vil sidde der længe, er der en række momenter ved dette VM, man kan både varme sig ved og glæde sig til:

  1. Det danske angrebsspil har ikke været bedre i årevis. Det danske hold har ikke spillet så godt angrebsspil siden i hvert fald EM i 2006 – og muligvis helt tilbage til VM 1982. Holdet spiller hurtigt, bredt og med stor opfindsomhed. Det er tydeligt, at det danske hold er vanskeligt at kortlægge, fordi det indeholder gode fløje, fint stregspil og masser af variation i bagspillet. Og så skete det oven i købet uden Thomas Mogensen og til sidst i finalen uden Kasper Søndergaard. At vi igen har fået fart, hurtigt midte og kontraspillet med, gør det her hold attraktivt og meget svært at spille imod.
  2. Mikkel Hansen første danske VM-topscorer siden Mogens Olsen. Inden turneringen begyndte, spekulerede vi i, om Mikkel Hansen kunne blive første danske topscorer ved et VM siden Mogens Olsen ved VM i 1958. Der var masser af pres og forventninger på Mikkels skuldre inden turneringen og måske er det mest imponerende, at han kunne være det pres og præstere helt i verdensklasse. Han blev topscorer, og det lykkedes ikke for et eneste hold at få ham stoppet. Franske Onesta mandsopdækkede ham i store dele af finalen. Alligevel fik han scoret 10 mål i den kamp, og hans spil gjorde i det hele taget, at hans holdkammerater (ikke mindst Kasper Søndergaard mod Kroatien) blomstrede. Hans udvikling har været enorm, og viser hvor langt man kan komme med vilje, når man også har et gudsbenådet talent for håndbold. Han er kun 23 år!
  3. Niklas Landin fik sit store velfortjente gennembrud. I målet fik Landin uden skygge af tvivl et kæmpe internationalt gennembrud. Og det kom efter en lidt svingende indledning på turneringen. Men da Ulrik Wilbek først fik talt ham lidt ned i spændingsniveau mod Polen, eksploderede han og spillede bl.a. i semifinalen mod Polen i verdensklasse. I finalen overstrålede han sågar Omeyer, der ellers blev valgt til All Star holdet. Landin er nu helt og eftertrykkeligt ude af Kasper Hvidts skygge – og han har rigtig mange år i sig endnu, før han topper.
  4. Masser af talenter på vej. Dette VM har endelig sat en tyk streg under, at det danske talentarbejde simpelthen holder et meget højt niveau, og at de mange guldmedaljer til ungdomsslutrunderne nu også kan omsættes på seniorplan. Rasmus Lauge er stærkt på vej ind på holdet, og René Toft spillede en fremragende turnering i det centrale forsvar. Udenfor venter Nikolaj Marcussen og mon ikke Thomas Mogensen har meget mere i sig som stærk playmaker?

Der er således masser at glæde sig over efter en historisk dansk håndboldfest i januar. Og mens konfettien fejes ud af arenaerne, træder den tomme fornemmelse efter en stor slutrunde ind. Det danske hold tændte lyset her i den mørke januar. Nu er lyset slukket igen, og hverdagen melder sig. Men bare rolig: Der kommer altid en slutrunde og en kvalifikation. Festen skal nok fortsætte.

Fransk jubel ved VM 2011 fra www.ihf.info

Mere fra VM 2011 her.

Comments
3 Responses to “Så sluttede festen ved VM i Sverige 2011”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Anden halvleg og kampens afslutning blev en kulmination på, hvad dette hold kunne – og hvad Landin og Hansenvar i stand til at udrette. Det viste det danske spilkoncept, når det er allerbedst. Den efterfølgende finale blev næsten lige så jublende god. Problemet var bare, at Karabatic og Om…! […]

  2. […] og Hansen var i stand til at udrette. Det viste det danske spilkoncept, når det er allerbedst. Den efterfølgende finale blev næsten lige så jublende god. Problemet var bare, at Karabatic og Om…! Men de franske mestre og Karabatic var presset helt ud til grænsen og […]

  3. […] og Hansen var i stand til at udrette. Det viste det danske spilkoncept, når det er allerbedst. Den efterfølgende finale blev næsten lige så jublende god. Problemet var bare, at Karabatic og Om…! Men de franske mestre og Karabatic var presset helt ud til grænsen og […]Leave A Comment

%d bloggers like this: