Danmark er den store spillemæssige oplevelse ved VM i Sverige 2011

Mikkel Hansen og René Toft Hansen VM 2011 fra www.ihf.info

De har spillet otte kampe ved VM. Og de har vundet dem alle. Undervejs har de spillet fremragende håndbold, og i en turnering hvor store hold fejler, har Danmark vist vejen med hurtigt og opfindsomt angrebsspil. Forude venter turneringens to stærkeste hold i Spanien og Frankrig. Der er kun to kampe til en triumf – men lang vej endnu.

VM i håndbold i Sverige har indtil demonstreret, at danske hold bare er bedst, når turneringerne afvikles i Sverige fra 1967 og frem. De otte kampe i Malmö har uden at overdrive været en håndboldfest. Masser af tilskuere, god håndbold og lutter danske sejre. De mange tilskuere har helt uden tvivl fået det danske hold til at præstere over evne.

I optakten til VM var vi inde på, at det danske angreb var rigtig godt, men at den danske defensiv og målmændene i særdelseshed kunne blive et problem. Dét billede har måske holdt sig i angrebet, men det danske forsvar har overrasket positivt, og Niklas Landin har særlig i de sidste to kampe været helt formidabel. Hans udstråling har været fascinerende at følge. Der står “I kommer ikke forbi mig” skrevet i hans ansigt.

Forude venter et imponerende spansk hold, der i lighed med Danmark har overrasket positivt. De har begået den genistreg, at holde Barcelona-stjernen Iker Romero mest muligt på bænken. Han skyder primært et knaldhårdt straffe for dem. Og det gør han godt. Romero har scoret på 24 ud af 28 straffer. Det er en noget andet træfsikkerhed, end når han er i det ordinære angrebsspil.

Spanien fra VM 2011 fra www.ihf.info

I stedet for Romeros individuelle stil har de fundet ind i en mere kollektiv stil, der gør dem langt farligere. Rutinerede Alberto Entrerrios virker svært velspillende med sin kværnende fysik. Sammen med stregspiller Julen Aguinagalde har de fundet en spillestil, det er svært at dæmme op for. Aguinagalde har scoret 23 mål og tilkømpet sig mange straffekast. Han står ret stille, men hans store fysik vrider forsvar fra hinanden. Og så dækker Spanien altså godt og bevægeligt op foran to målmænd i absolut verdensklasse. Det giver mange kontramål fra to gode fløje. Den nationaliserede Arpad Sterbik har en redningsprocent på 37% og Jose Hombrados har en på 38%. Det svarer til de danske målmænd, men de to spaniere virker en kende skarpere, og Sterbik har den ubehagelige evne at kunne lukke helt ned i målet. Se alle statistikker her.

Danmark har før spillet mod Spanien i en semifinale og tabt. I 2006 tabte Danmark nemlig EM-semifinalen til Spanien. Og det var netop et nederlag mod den spanske fysik – og en skarp Iker Romero, der drønede bolden i kassen bag Kasper Hvidt midt på den danske banehalvdel.

Men der er sket meget med begge hold siden. Og det har dansk fordel. Vi har bl.a. fået en decideret verdensstjerne med på holdet. Mikkel Hansen har nu scoret 49 ‘rene’ mål ved VM, og kan være på vej til at blive den første danske topscorer ved et VM siden Mogens Olsen i 1958. Og sådan som Mikkel har spillet ved dette VM, skal vi også tilbage til Mogens Olsen og Jørgen Petersen for at finde tilsvarende individuelle præstationer på et dansk herrehold.

Mikkel Hansen har ført an i et dansk angrebsspil, der ikke er set bedre i årevis. Det angrebsspil har uden tvivl været VM’s store positive overraskelse. Det går hurtigt, det er opfindsomt, og det er svært effektivt. Det danske hold skal løbe, løbe og løbe. Hurtig midte, kontraløb og pres på modstanderne i alle faser. Det danske hold har mange strenge at spille på, og vi er svære at lægge taktik imod. Nøglen er at spille hurtigt og brede spillet ud, så de store forsvarsspillere ikke kan nå os. Og det er en fornøjelse at se, hvordan de fremragende danske fløje er blevet iscenesat optimalt.

I fredagens semifinale vil nøglen for Danmark være, hvordan vi kan iscenesætte angrebsspillet under maksimalt pres. Og så skal Landin og midterforsvaret igen vise sit værd mod nogle stærke spaniere. Det skal bl.a. blive interessant at se, om Wilbek hiver Michael Knudsen over for at dække Entrerrios.

Tysk nedtur ved VM 2011 fra www.ihf.info

Og hvor Danmark angrebsmæssigt har været en stor positiv oplevelse, er der en række hold, der må drage fra Sverige med store skuffelser i baggagen. Det gælder ikke mindst for Tyskland, der stillede op med alle stjernerne, men måtte forlade VM helt ude i mørket. Det må få konsekvenser. Ikke mindst fordi tyskerne udmærkede sig ved præcist det modsatte af Danmark; tungt, langsomt og uopfindsomt spil. På den måde markerer dette VM et skift i pendulet væk fra det skuespiller Mads Mikkelsen kaldte “gammelmandshåndbold” og i retning af en mere dynamisk spillestil. Det er slet ikke så dårligt, og den kan de så tygge på indtil videre i Tyskland, Kroatien, Island og i Frank Løkes Norge.

Og før vi går helt i selvsving med de danske medier, skal vi huske på, at Danmark ikke har været i en VM-finale siden 1967. Men siden 1967 er der jo gået meget mere dårlig disco og klappølse i den:

Mere fra VM 2011 her.

Comments
2 Responses to “Danmark er den store spillemæssige oplevelse ved VM i Sverige 2011”
  1. Fan says:

    Njaaaa… Hvordan hadde det gått for Danmark hvis dem ikke fikk drahjelp fra dommere mot serbia da? Problemet er at lag som spiller kun på muskler (Danmark , frankrike) og slåssing får best behandling fra dommere. Hele IHF stynker. De vil ødelegge for virtuoser som Balic, Karabatic, etc og la muskelbunter herje i handball. De vil lage en gladiatorspill i stedet for tekniske finsser. Se selv. Hva har Danmark vist av spillet? Slåssing i forsvaret. Hver start er på grensa til utvisning. Og angrep? Ja to stk som skyter som f…. fra 8-9 meter og ellers kontra. MØKKA HÅNDBALL SPØR DU MEG…. Det styggeste WM på lenge og det måtte selfølgelig skje i skandinavia. Dere har ødelagt kvinnehåndball hvor damene som vinner har større muskler en herrer og nå skal dere gjøre det samme i herrhåndball. Vennligst…. si meg ærlig.. hvor mange zeppelin har du sett i år i vm da ?

  2. Rasmus says:

    Anbefaler Løke å spille Kanonball. Da får han utløp for aggresjonen(e) og blir ikke kastet ut.

Leave A Comment

%d bloggers like this: