Optakt til VM: Underet i Prag i 1990 – den bedste håndboldkamp nogensinde?

Sverige VM 1990 Roger Carlsson og Mats Olsson

Der er kun otte dage til det går løs ved VM i Sverige 2011. Et mesterskab i Sverige plejer at være en god opskrift på dansk succes. I de kommende dage vil vi tælle ned her på siden i utålmodig venten på et verdensmesterskab, der tegner meget åbent og kan holde en række oplevelser oppe i ærmet.

Men vi starter med en hyldest til den største håndboldnation på herresiden. Sverige er med elleve medaljer og fire titler en klar leder på alletiders VM-scoreboard. Og så var svenskerne deltager i den måske allerbedste håndboldkamp i historien. Vi skruer tiden tilbage til den 10. marts 1990 i Prag:

Sovjetunionen havde efter fiaskoen i 1986 udviklet sig voldsomt med mere bevægelige spillere og et fremragende orkestreret kontraspil, hvor den lille venstre fløj Karshakevitsch agerede playmaker og fordelte boldene i et hurtigt spil op af banen. Det hold hentede OL-guld i 1988, og spillede ved VM i 1990 helt uimodståelig drømmehåndbold frem mod finalen. Oven i købet kom man til VM med en spændende forsvarstaktik, hvor den meget bevægelige playmaker Andrej Tjumenzev lå og skar banen midt over i en skæv 5-1 formation.

Ligeledes var vi så langt tilbage i tiden, at den uforlignelige Tutschkin på det tidspunkt var i stand til at hoppe højt over forsvaret med sit formidable skud. Men svenskerne og ikke mindst legenden Bengt Johansson formåede hele tiden at finde modsvar mod den opfindsomme sovjetiske opdækning i en finale, man sent vil glemme. Svenskerne vendte spillet efter pausen anført af Magnus Wislander, og vandt til slut 27-23. Det blev startskuddet til en række finaler op igennem 90’erne, hvor de samme spillere på begge hold ved næsten hver eneste slutrunde mødte hinanden i finalen, og skiftedes til at vinde. Et fantastisk parløb med ikke mindst Lavrov/Tutschkin og Wislander/Olsson/Lindgren som de gennemgående figurer.

Se endelig også dette indslag fra svensk tv fra finalen og nyd det nuværende svenske trænerpar Olsson og Lindgren på banen her:

Mere fra VM 2011 her.

Comments
One Response to “Optakt til VM: Underet i Prag i 1990 – den bedste håndboldkamp nogensinde?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Har du nogensinde drømt at se Stefan Birtalan, da han var allerbedst? Eller har du tænkt på, hvor god en playmaker Zdravko Radjenovic egentlig var? Og er et nyt VM egentlig ikke en god anledning til at genopleve ‘miraklet i Prag’? […]Leave A Comment

%d bloggers like this: