Ud til afgrunden med VKO – debatindlæg fra Jyllands-Posten

Se andre debatindlæg og kronikker her.

VKO

Om ikke så længe har VKO siddet ved rattet i ni år. Det har været en uforbeholden succes. I hvert fald hvis man måler på antallet af værdipolitiske markeringer og udmeldinger om burkaer og kamphunde.

Hvis man imidlertid ser på de forgangne ni år med nationaløkonomiske briller, har vi alle siddet som passagerer i en luksusbil, hvor VKO er faldet i søvn bag rattet, mens bilen er røget af sporet med retning direkte mod afgrunden.

Ifølge beregninger fra OECD har den gennemsnitlige økonomiske vækst i Danmark de seneste ti år været under det halve af Sveriges. Den barske realitet er, at vi i disse år mister vores position som en af de rigeste nationer i verden.

Den viden har endnu ikke nået VKO-toppen. Men hvis udviklingen fortsætter, kan vi om ti år prise os lykkelige for blot at være blandt de 35 rigeste nationer i verden.

Under ni år med VKO er vi blevet i lullet i søvn i en af Bendt Bendtsens afdragsfrie perioder. Imens har tænketanke og økonomer skreget på reformer af vores velfærdssamfund.

Men i VKO’s virkelighed har der ikke været grund til at ændre på et af verdens bedste samfund. Alle forslag til nødvendige reformer er blevet parkeret i kommissioner, som har været ”politisk tonedøve”, hvis de ikke kunne forstå, at fremsynede reformer ikke har nogen gang på jorden i et Danmark.

I stedet er VKO sandet til i værdipolitikkens ørkenlandskab, hvor tre burkaer pludselig blev vigtigere end vores alles velfærd.

Og hver gang endnu en af disse helt meningsløse værdipolitiske punktmarkeringer fylder æteren, skal man huske på de ting, der ikke bliver diskuteret, og som får lov at ligge hen. De lokale og globale udfordringer forsvinder ikke bag et badeforhæng.

Borgerlige vælgere må efter ni år sidde skuffede og desillusionerede tilbage på VKO’s bagsæde. Hverken Fogh eller Løkke har på nogen måde formået at tage en tvingende nødvendig diskussion om den fremtidige indretning af vores velfærdssamfund.

Men nu banker virkeligheden på bilruden. Det er på tide at vågne op og sætte den danske bil på ret kurs igen.

Se også indlægget på jp.dk her.

Debatindlæg fra Jyllands-Posten

Leave A Comment

%d bloggers like this: