Ikke noget teselskab

Obama’s største bekymring er vælgernes sofa – ikke et usammenhængende te-selskab.

Nancy Pelosi og Herry Reid

Om fjorten dage går amerikanerne til midtvejsvalg, og alle medier har lagt i kakkelovnen til et slagkraftigt teselskab, hvor de regerende demokrater skal stilles til regnskab for deres utilslørede socialisme.

Kun to år efter at Barack Obama indtog Det Hvide Hus, kan han efter den 2. november stå overfor en fjendtligt indstillet kongres meget lig den Bill Clinton måtte kæmpe med efter midtvejsvalget i 1994. Det kan komme til at lamme ham i de vigtigste indenrigspolitiske spørgsmål to år frem.

Der er herhjemme blevet gjort meget ud af den indflydelse, som Tea Party bevægelsen har på den politiske kultur i USA. En meget broget flok af kristne fanatikere, minimalstats-troende og Obama-hadere. Det handler ikke om hudfarve. Men det handler meget om konspirationsteorier og kamp mod stat og regering.

En pæn del af dette teselskab tror, at Obama i virkeligheden er muslim. Eller at han er født udenfor USA og derfor er blevet præsident aldeles uretmæssigt. En historie der minder meget om den liberale historie om, at Bush stjal valget i 2000. I USA taber man ikke et valg. Valg stjæles af en ondsindet modstander.

De politiske fløje i USA står og skriger til hinanden, og moderate stemmer er svære at finde, selvom Jon Stewart gør et forsøg i weekenden i Washington.

Tea Party bevægelsen har sat sig på et republikansk parti, som har brug for en ’re-branding’ efter årene med den George Bush, der klogelig har holdt sine planlagte erindringer tilbage til efter valget. Men teselskabet er en vanskelig tiger at ride på, når den styres af figurer som Sarah Palin og Glenn Beck.

Mange steder er teselskabets kandidater deciderede ønskemodstandere for demokraterne, fordi de simpelthen repræsenterer nogle synspunkter så langt fra dén amerikanske mainstream, der altid vinder valgene.

I sidste ende skal Obama ikke bekymre sig voldsomt om teselskabet. Hans værste fjende er økonomien og sofaen. Amerikanske politikere måles i sidste ende altid på deres evne til at skabe vækst og jobs. Her har Obama sin egentlige udfordring, selvom Fox News hellere vil tale om alt mulig andet. Amerikanske vælgere går mere op i jobs. Og en ny analyse viser, at republikanerne har under 20% chance for at genvinde senatet.

For to år siden lykkedes det for Obama at drive nye grupper til valgurnerne. De kommer bestemt ikke af sig selv denne gang. I en presset økonomi er kampen mod sofaen nøglen til gevinst for Obama og demokraterne til midtvejsvalget. Obama skal forsøge at genvinde dén amerikanske historie, han har mistet undervejs.

Se i øvrigt denne udmærkede analyse af valget fra MSNBC:

Leave A Comment

%d bloggers like this: