Oprindalismen – debatindlæg fra Information

Debatindlæg skrevet til Information den 15. juni 2010

Information logo

De seneste ti års helt dominerende ideologi har været oprindalismen. Tanken om at man kan skrue verden tilbage til før alting gik af lave, har fuldstændig domineret den politiske forestillingsverden. Oprindalismen har vundet adskillige valg, og har nu sat sig på den politiske dagsorden med betontung konsekvens.

Stauning fra Information.dk

Op igennem 90’erne gik der meget tid med at forstå en verden i stor forandring. Vi var i et ukendt landskab, hvor usikkerheden herskede, og hvor det var nemmest at navigere videre efter de gamle kort. Og jo vildere forandringens vinde blæste, desto større blev angsten for, at noget helt afgørende var ved at løbe os af hænde. Så i stedet for at forsøge at forstå disse forandringer offensivt, blev svaret op igennem 90’erne at søge tilbage til familieværdier og moral, nationalitet og etnicitet. Det blev ingen klogere af, men oven på 9/11 var det en effektiv politisk strategi.

Oprindalismen vendte tilbage med stor styrke og løfter om at skrue tiden tilbage til dengang, hvor der var sammenhængskraft, lokale købmænd og helst ikke for mange medborgere med underlige religiøse tilbøjeligheder. Kursen blev sat, og den har ført til et dramatisk u-sving tilbage i tiden. Derfor kan vi i Danmark i disse år bruge meget tid på at diskutere dansk identitet, triangler i kulturverdenen og en fyrre år gammel hesteslagtning.

Oprindalismen er imidlertid ikke noget nyt fænomen. Den har altid ledsaget store forandringer. I oldtidens Grækenland var det filosoffen Platon, der i en tid med destabilitet skuede tilbage i tiden, og dér fandt sit svar på hans samtids problemer. I de for længst hedengangne bystater i Sparta og på Kreta fandt Platon et ideal for den ukorrumperede stat, hvor alting ikke flyder, og hvor den kloge filosof kunne styre sine heroiske undersåtter.

Senere, i oplysningstidens Frankrig, var det Jean-Jacques Rousseau, der tog tråden op fra Platon og gik imod tidens stålsatte tro på fornuften og fremskridtet. Rousseau pegede meget modigt og genstridigt på, at noget yderst vigtigt gik tabt i den moderne udvikling, han stod lige midt i. Også han levede i en tid med omsiggribende forandringer på alle niveauer, men hvor oplysningsfilosoffer som Voltaire lovpriste fremskridtet, fremførte Rousseau det kontroversielle synspunkt, at den forfinede civilisation ikke første til en forædling af menneskene, men derimod til en korrumpering. Rousseaus idyllisering af en svunden guldalder før ridderlige mennesker korrumperedes, blev bl.a. en af inspirationskilderne for romantikken og senere for bl.a. Karl Marx.

Her i det nye årtusinde trives oprindalismen imidlertid som aldrig før. Der er noget svært dragende ved forestillingen om, at der findes noget oprindeligt godt, vi undervejs i vores accelererende udvikling har mistet. Det er den store syndefaldsmyte, hvor kulturen eller civilisationen er uddrevet fra paradis, og hvor det nu gælder om at finde vejen tilbage, inden det er for sent.

Her i Danmark handler den styrende oprindalistiske idé om, at Danmark frem til og med 50’erne var et sammenhængende folk, vokset frem af den danske mulds tusindårige historie. Dette folk udviklede et retfærdigt og harmonisk samfund under ledelse af folkelige ledere som Thorvald Stauning og H.C. Hansen. Men i 1960 indtraf syndefaldet. Hansen døde og kulturradikale akademikere vendte folket ryggen, overtog magten og sprængte den nationale harmoni i tusind rationelle stykker.

Siden har det handlet om at genetablere harmonien i en bitter kamp mod det kulturradikale parnas. En bitter kamp, der for åndelige kæmper som Søren Krarup kulminerede i systemskiftet i 2001. Siden har den oprindalistiske syndefaldsmyte bare vokset sig stærkere og stærkere.

I bogen ”Mit liv som dansker” fortæller kommentator Ralf Pittelkow f.eks. den tårevædede historie om, hvordan han lod sig forlede ud i en marxistisk blindgyde, mens han glemte alt om de oprindelige værdier fra barndomshjemmet i Sønderborg. Og senest er Kasper Støvring flyttet til Sorø og har med bogen ”Sammenhængskraft” kastet sig ud i storstilet forsvar for det gode, nære samfund med sunde værdier i forsamlingshuset og fodboldklubben.

Så mens verden accelererer fordi os, dyrkes en tåget oprindalistisk forestilling om H. C. Hansens folkelige Danmark. Ingen nærer den mindste ambition om at forstå den omkringliggende verden. I stedet iklæder vi os oprindalismens tågede briller, og på den begavede måde er vi da helt sikre på ikke at kunne se vores samtid, når vi på forhånd har fastlagt, at verden er af lave, og at Klaus Rifbjerg er den onde bagmand.

Hårdføre sjæle vil ikke tvivle med at trække overbærende på skuldrene og tørt konstatere, at alt det oprindalismen drømmer om, er forsvundet for længst. Drømmen om folkelig sammenhæng er intet andet end fantomsmerter. Problemet er blot, at oprindalismen har sat sig så effektivt på den politiske dagsorden, at det er blevet kropumuligt at tænke en ny og måske ligefrem mere offensiv tanke for Danmark. Tænk nu, hvis noget går tabt?

Med en så dominerende ideologi har vi effektivt afskåret os fra at se igennem tågen og forstå den omskiftelige virkelighed, der omgiver os. Vi befinder os permanent i oprindalismens drømmeverden, hvor der altid er svenske-kamp i Idrætsparken, og naboen altid har en ekstra skål sukker.

Imens tordner verden forbi vores lille Frilandsmuseum.

Comments
16 Responses to “Oprindalismen – debatindlæg fra Information”
 1. Hypertension says:

  This is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
  Short but very accurate information… Thank you for sharing
  this one. A must read post!

  My website; Hypertension

 2. Horace says:

  Possibly way, you should probably know within ten to
  twenty minutes no matter if the appraiser will
  supply an acceptable valuation. * You feel guilty wasting
  water at the kitchen sink but you run it anyway waiting for it
  to become hot. –Don’t sign anything and soon you completely understand what you’re
  signing.

 3. Every weekend i used to pay a quick visit this site, because i want enjoyment, as this this web page
  conations really pleasant funny material too.

 4. Hi there everyone, it’s my first pay a quick visit at this web page,
  and piece of writing is really fruitful in favor
  of me, keep up posting these articles.

  For an incredible solution please check out this post; what are amino acids
  made of – http://westmanclassifieds.com

 5. Lifevantage says:

  This is precisely why We have put together this website and a duplicable system of which anyone will use.
  A little over 20 universities have started a number of self funded medical research
  on the product in connection to its connection on anti-aging
  and disease. These corneal changes lead to a slow and progressive loss of vision and may
  eventually lead to blindness.

 6. Documenting goes by implies of numerous methods, specifically linked
  to mixing, pre-mastering and mastering. Once we are feeling
  an unpleasant emotion we often divert our consideration and more than not its to meals to fill the vacancy that the unpleasant emotion leaves behind.

  Vitamin E is taken to fight serious diseases
  that are caused when cells in the body grow in a way that is uncontrolled and not normal,
  killing normal cells and often causing death.

 7. You could definitely see your expertise in the work you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.

  At all times go after your heart.

 8. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like you
  aided me.

 9. Look out for electrical contractors. In some areas of the home and provide the best electricians they electrical repair had known. Electrician’s job
  demands a lot of hardwork in addition to will
  work simply for Funds. If you are a business owner, many odds are that you might just end up with the choice that meets the comprehensive needs.

 10. Excellent post. Keep posting such kind of info on
  your page. Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and in
  my view recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this
  web site.

 11. There are at least five emergencies that
  would require you to take advantage of the sun’s free san diego county electricians energy.

 12. Enrique says:

  Remarkable! Its truly amazing paragraph, I have got much clear
  idea on the topic of from this paragraph.

  my blog :: how to stop ringing in ears (Enrique)

 13. Regula RX says:

  My relatives all the time say that I am killing my time here at net, however
  I know I am getting experience everyday by reading such
  fastidious articles or reviews.

 14. purificaré says:

  Mas WhatsApp es el ejemplo de una aplicación que ha
  sabido llegar al público y ofrecer un servicio interesante
  eficazmente. La versión más reciente de WhatsApp Messenger integra por fin los principios
  de diseño de iOS siete. La interfaz de usuario es más muy elegante, merced al uso
  del esquema de colores blanco y azul característico
  de la última versión de iOS. Otras mejoras introducidas
  en WhatsApp Messenger doscientos once.cinco son la nueva función de enviar un mensaje global a
  varios contactos, nuevas alertas y sonidos para notificaciones, y la posibilidad de recortar una imagen ya antes de mandarla.

  Pulsa el botón Descargar para acceder a iTunes y descargar la aplicación en tu iPhone, iPad iPod Touch.

 15. We stumbled over here coming from a different website and thought
  I might as well check things out. I like what I see so i am
  just following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 16. home says:

  gtjgykajhamsyvhaxzojhi

Leave A Comment

%d bloggers like this: