Optakt til VM 9: Konfetti i Buenos Aires

Mario Kempes

Er det her det smukkeste fodboldfotografi nogensinde? Har noget nogensinde været flottere end Argentinas og Hollands Adidas-dragter på en konfetti-bane i Buenos Aires?

Det her billede af topscorer Mario Kempes, der i den forlængede spilletid mod Holland sænkede de oranges totalfodbold, er mit første præcise fodboldminde. Jeg har brugt alt for mange timer på at kigge på billeder fra den slutrunde. Alt for mange. Det var en sommer, hvor jeg helst burede mig inde i et album købt på en sommerferie.

Men for andre mere neutrale sjæle blev VM i Argentina i 1978 ikke af den mindeværdige slags. Chruyff, Beckenbauer og Pelé havde takket af i den sammenhæng. Nye stjerner kunne tage over. De argentinske generaler havde håbet, at en satsning på VM ville få verden til at tænke på andet end menneskerettigheder. De tog fejl. Europæiske journalister borede deres finger ind i regimets åbne sår. På trods af en horribel stor satsning på VM for en fattig nation og hyringen af det amerikanske PR-bureau Burson-Marsteller, blev VM ingen stor PR-gevinst for regimet.

Men efter en 6-0 sejr over Peru i mellemrunden kneb Argentina sig lige nøjagtig forbi Brasilien og ind i finalen. Siden har beskyldningerne om bestikkelse svirret i fodboldverdenen. Men Argentina endte i finalen og til sidst viste Mario Kempes sig som hjemmeholdets helt store helt med to mål i finalen. Den aften var jublen endeløs i Buenos Aires.

For et par dage siden så jeg Argentina slå Canada med 5-0. Banen var igen dækket af konfetti.

Leave A Comment

%d bloggers like this: