Optakt til VM 5: De magiske magyarer

Ferenc Puskas

Det var et af fodboldhistoriens helt store hold. Men et hold der sluttede med en gedigen skuffelse i tung vejr i Bern. De revolutionerede fodboldsporten med deres 4-2-4 system og en angrebsivrig forløber for totalfodbolden. Men de fik alt for kort tid sammen, efter at de sovjetiske tanks slog oppositionen ned i Budapest.

Det ungarske hold, der vandt et suverænt OL-guld i Helsini i 1952, bragte fodbolden ind i en ny epoke oven på den anden verdenskrigs ruiner. Ungarerne vendte den engelske WM formation op og ned og introducerede et system med fire angrebsivrige forwards. Og midt i det hele løb den store major Ferenc Puskas og fordelte boldene med elegance og bidende effektivitet. Han var den store major omkring eminente boldspillere som Kocsis, Czibor og Hidegkuti.

I 1953 rystede Ungarn en hel fodboldverden i “århundredets kamp” på Wembley mellem spillets arrogante opfindere og de olympiske mestre fra Ungarn. Hvem var egentlig bedst? Nu skulle det afgøres.

Kampen blev en understregning af, at FA’s engelske tropper hang ubehjælpsomt fast i fortiden. Englænderne havde en arrogant forståelse af sig selv som spillets ledende nation – selv efter at de ved VM tabte til USA. Men denne dag på Wembley ydmygede de magiske magyarer England på Wembleys hellige græs og vandt hele 6-3.

Senere gentog de bedriften med en 7-0 sejr i Budapest. Disse magiske magyarer var de helt store favoritter og mod VM i Schweiz.

Den favoritværdighed blev bestemt ikke mindre, da Ungarn udraderede Vesttyskland i den indledende runde med 8-3. Det så imponerende ud. Men sejren blev et tveægget sværd. Den tyske træner Sepp Herberger havde læst på turneringsprogrammet og stillede med en række reserver til kampen. Ligeledes pådrog Puskas sig under kampen en skade, der kom til at præge ham resten af turneringen.

I sidste ende mødte de suveræne ungarere deres endeligt mod netop tyskerne. Anført af den tidligere krigsfange Fritz Walter kom tyskerne tilbage fra to tidlige ungarske scoringer og skabte et ‘Wunder von Bern’, der gav den ramponerede tyske nation noget at være stolte over igen.

Ungarn kom aldrig igen. To år senere var det ungarske hold i vesten, mens Sovjetunionens tanks kvalte oprøret i Ungarn. Puskas benyttede lejligheden og endte på Real Madrid drømmehold, hvor han sammen med Alfredo di Stefano udgjorde historiens egentlige Galacticos med fem sejre i træk i mesterholdenes turnering.

Mere optakt til VM her

Leave A Comment

%d bloggers like this: