Optakt til VM 4: Danmarks første VM-kamp

Preben Elkjær i aktion mod Skotland

Det danske hold, der i 1986 tog til VM i Mexico, står for de fleste danskere som alletiders drømmehold. Mexico-holdet er dansk fodbolds platoniske ideal – til trods for at holdet var langt fra resultaterne i f.eks. 1998.

Men det er en del af myten, at dette hold var et af verdens bedste, og at de bare var uheldige og blev ramt af Jesper Olsens tilbagelægning. Danskere svælger lystigt i historier om, at Barcelona ser op til det danske 86-hold og elsker de bramfrie og charmerende spillere fra den gang. Store personligheder fra store europæiske klubber, der leverede store resultater.

Slutrunden i Mexico 1986 var første gang et dansk landshold deltog i et VM. På grund af DBU’s tåbelige engelsk inspirerede amatørindstilling var Danmark f.eks. ikke med i 50’erne, hvor man ellers havde fremragende profiler. Men helt så gode som holdet fra 80’erne var de formentlig ikke. Bygget op om Sepp Pionteks 3-5-2 system spillede Danmark et angrebsivrigt fodbold, hvor holdets mange offensive kvaliteter kom til sin ret.

De var gode, og efter holdets tre indledende matcher i Mexico fremstod de som en særdeles farlig outsider. Det hele startede med Danmarks første VM-kamp mod Skotland den 4. juni på Estadio Neza 86 i Nezahualcóyotl. Det blev ikke noget brag af en åbning. Men kampen viste, at Danmark var kommet til Mexico med et stort potentiale og en yderst skarp angriber:

Dette klip stammer i øvrigt for den mest fuldendte opsamling op til nytår. DR viste simpelthen samtlige mål fra VM og samlede fremragende op på turneringen. Siden skal vi altid høre nogen om, hvordan det føltes. Her fik vi lov til at nyde kampen.

Mere optakt til VM her

Leave A Comment

%d bloggers like this: