Endnu et klassisk opgør – optakt til Rusland mod Danmark ved EM 2010

Danmark har (som vanligt) sat kniven på struben af sig selv. Efter nederlaget gælder nu kun sejre ved EM. Men en kamp mod Rusland plejer at være et meget godt udgangspunkt, når et dansk hold skal rejse sig. Vi ser frem mod endnu et klassisk opgør mod Rusland.

Rusland

Mandag aften har de danske herrer kniven på struben i Wiener Stadthalle. Efter det alt for klare nederlag mod Island skal danskerne forsøge at rejse sig mod Rusland, Norge og Kroatien i nævnte rækkefølge. Og der skal efter alt at dømme tre sejre til.

Det er der egentlig ikke noget nyt i. Vi har fra starten vidst, at det var de tre hold, vi skulle op imod. Og vi har fra starten jublet over, at vi var i den halvdel. Rusland og Norge er hold, vi skal kunne slå, hvis vi vil noget i turneringen. Så egentlig er ikke meget ændret. I øvrigt plejer det danske hold som regel også at have en dum kamp undervejs. I 2007 og 2008 skete det imidlertid allerede i åbningskampen. Vi er aldrig gået videre med maksimumpoint, og mellemrunden er altid bedst for Danmark.

Så i aften er det bare fuld kraft frem og videre efter det dumme opgør mod Island. Dette EM har indtil videre vist, at holdene er meget lige og jævnbyrdige. Så der bliver hård, hård kamp om hvert eneste point i mellemrunden. Og vi er altså stadig i den nemmeste halvdel.

Kampen mod Rusland i aften ligger umiddelbart godt til Danmark. Russerne er kæmpestore, men det er et hold, vi kan løbe mod. Og de kommer absolut ikke med noget nyt. Det er de samme spillere, vi har mødt utallige gange – og slået næsten lige så mange gange i de senere år.

Men kampe mod russerne har altid noget mytologisk over sig. Det handler om den store bjørn, som det er svært at bide skeeer med, men som vi med snilde kan overliste. Legenden Maksimov har både som spiller og træner prøvet at tromle Danmark over. Men han har også prøvet at blive slået i en VM-semifinale, og som træner at blive slået i de seneste slutrundeopgør.

Når vi ser bort fra hele mytologien om de store russere, så handler det primært om, at vi skal løbe den langsomme bjørn ned. Det har i hvert fald været recepten de seneste gange, vi har slået dem ved en slutrunde.

Hold øje med:

 1. De danske målmænd. Det er ikke til at komme udenom: Hvidt og Landin skal altså i gang nu. Ellers har vi ingen chancer i mellemrunden. Det er nødsaget til at præstere nu.
 2. Tempoet. Russerne er store, tunge og kværnende. Så vi skal løbe maksimalt med dem. Hele tiden presse med med hurtig midte og løbe samtlige kontraer. Hver gang. Det kan blive en aften for Eggert og Lindberg. Ellers husk f.eks. Lars Christiansen mod Rusland oppe i Norge.
 3. Wilbeks initiativ. Landstræneren virkede for første gang lidt passiv mod Island. Han skal op på sit højeste niveau for at bevare initiativet hele vejen igennem. De fleste kampe ved EM har bølget frem og tilbage med en række store comebacks. Det handler meget om at Wilbek skal stole på sit hold som altid og skifte flittigt ud og hele tiden være ovenpå.

Landstræneren og hans hold skal nu for alvor vise formatet. Nu skal der vindes nogle håndboldkampe. Mellemrunden er traditionelt der, hvor Danmark spiller bedst. Lad det bare gentage sig i aften.

TV2 kl. 20.00.

Erik Holst i den klassiske kamp fra 1967

Som nævnt er en kamp mod Rusland altid en klassisk affære. Det giver os en udmærket grund til igen at lave en Top 6 over alle tiders herrekampe mod russerne:

 1. VM semifinale 1967: 17-12.
 2. EM mellemrunde 2004: 36-31.
 3. EM mellemrunde 2006: 35-28.
 4. VM indledende 1978: 16-16.
 5. EM åbningskamp 2002: 25-25.
 6. OL 1972 åbningskamp: 12-12.

På DR.dk er der stadig eksklusive klip fra både 1967 og 1978.

Og så lige til to af de værste russerkampe:

 1. VM 2003 28-35 efter 16-16 ved pausen.
 2. EM 2000 26-27 efter dansk føring ved pausen. Kampen hvor Hjermind skulle have taget et rødt kort!

Lad endelig aftenens kamp krive sig ind som en del af de gode historier. Og lad os inden da mindes denne her igen:

Leave A Comment

%d bloggers like this: