Obama tilbage i offensiven med stort oratorisk talent – se hele Obamas tale fra Kongressen

Præsident Obama i Kongressen

“I am not the first President to take up this cause, but I am determined to be the last.”

Det har været nogle ualmindeligt hårde sommermåneder for præsident Barack Obama. Præsidentens ambition om at reformere sundhedssystemet i en langt mere retfærdig retning. Men hans regering og ikke mindst hans person har medført et ualmindelig giftigt politisk miljø i USA. Han er i den grad hadet af det yderste højre, der ser ren og skær socialisme og nazisme i den nye præsident. De synspunkter er meget vanskelige at forstå på vore breddegrader. Men det handler først som sidst om modstanden mod, at det offentlige skal blande sig og regulere menneskers hverdag.

Sundhedsvæsenet er en kompliceret sag. Og i USA er billedet ikke mindre kompliceret med en række blandingsformer og forsikringsordninger. Derfor er det relativt nemt at kæmpe mod en reform af sundhedssystemet, fordi man altid kan finde et enkelt punkt og drive det til ekstremer. Bare tænk på vores egne folkeafstemninger. Men i USA har sommerens debat været helt ude af proportioner med anklager om “death panels” og nazisme.

I nat havde Obama så chancen for at tage initiativet igen. Det var også hårdt tiltrængt. Situationen er den, at han og demokraterne har et overvældende flertal i begge kamre. Et flertal der kan bruges, men også et flertal der bruges bedst i et samarbejde med republikanerne. Nu kan Obama ikke længere lade reformen slingre:

Well the time for bickering is over. The time for games has passed. Now is the season for action. Now is when we must bring the best ideas of both parties together, and show the American people that we can still do what we were sent here to do. Now is the time to deliver on health care.

Hans tale i nat viste Obama, når han er bedst. Klar, præcis og med stor indlevelse. På den måde leverede Obama varen i nat. Om det får overbevist republikanerne, er dog straks mere tvivlsomt. Den konservative del af USA ser stadig den sorte præsident, som noget socialistisk djævelskab. For moderate republikanere (og de er straks mere interessante) er det selvsagt spørgsmålet om den offentlige investering, der bekymrer dem. Her havde Obama er meget, meget klart budskab til amerikanerne:

I will not sign a plan that adds one dime to our deficits – either now or in the future. Period. And to prove that I’m serious, there will be a provision in this plan that requires us to come forward with more spending cuts if the savings we promised don’t materialize. Part of the reason I faced a trillion dollar deficit when I walked in the door of the White House is because too many initiatives over the last decade were not paid for – from the Iraq War to tax breaks for the wealthy. I will not make that same mistake with health care.

En klar udmelding, som formentlig ikke vil få kritikken til at forstumme. Der vil fortsat blive kritik af finansieringen, fordi det forudsættes, at en række rationaliseringer i sig selv vil kunne betale for reformen. Men at Obama vil det reformer, og at der er gode grunde til det, blev forhåbentlig mere tydeligt for amerikanerne.

Det er paradoksalt, at Det Hvide Hus ikke har været mere i offensiven før. Men i går spillede de deres allerbedste kort: Præsidenten. Nu er en ny scene sat for arbejde i Kongressen, og præsidenten har med stor autoritet meldt ud, at der vil ske noget. Det var effektivt og seværdigt at se en stor taler folde sig ud på den helt store scene. Og der blev helt som ventet også plads til en effektiv emotionel henvisning til Ted Kennedy og hans håb om et sundhedssystem, hvor der er plads til alle. En lille smule social retfærdighed. En stor tale.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Læs hele talen her. Og se nogle af reaktionerne herunder:

Læs flere reaktioner her.

Leave A Comment

%d bloggers like this: