Den store liberale løve sover nu – Ted Kennedy er død 77 år gammel

Som den fjerde af de berømte Kennedybrødre var det ikke ham, der var de store forventninger til. Men tiden viste, at Edward Moore “Ted” Kennedy var i stand til at gøre en aktiv forskel som senator på livstid fra Massachusetts. I nat døde han efter en lang kamp mod cancer i hjernen. Han var den sidste af de berømte Kennedy-brødre og med ham forsvandt en stor amerikansk historie fra en familie, der turde drømme og gøre en forskel.

I 1991 mødte jeg senator Ted Kennedy på trappen til Senatet. Her er han.

Der var i de tidlige år mange historier om Teddys manglende evner og lettere fjollede fremtoning. Da han stillede op til Senatet i 1962, mens hans ene storebror var præsident og den anden justitsminister, bakkede hele klanen ham op. Men han viste med tiden, at netop han kunne stå på egne ben og føre historien videre som eneste tilbageværende af de fire sønner.

Vel var det John og Robert Kennedy, der indgød nationen håb og drømme. Men det var Edward Kennedy, der med en utrættelig indsats i Washington kæmpede for et mere socialt retfærdigt USA. Han var den store liberale løve, der fra 1980 for alvor brød ud af brødrenes sakrosante skygge og etablerede sin unikke position i Senatet.

For blot et par dage siden udtalte senator John McCain, at sundhedsreformen led under Ted Kennedys sygdom. Der manglede simpelhen hans erfaring og finesse for at få et stort kompromis igennem.

Det er skæbnens ubehagelige ironi, at Ted Kennedy ikke nåede at opleve vedtagelsen af den sundhedsreform, der næsten blev hans livsværk. Oplev ham f.eks. her fra 1980 i New York efter han havde udfordret den siddende præsident Jimmy Carter – og tabt:

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

At netop Kennedy kæmpede så indædt for en sundhedsreform vil uden tvivl få betydning i de kommende uger, og vil forhåbentlig betyde mere åndfuld vind i sejlene til en noget vaklende præsident.

Da han kastede hele Kennedy-familiens glans på Obama sidste år, var det en af de afgørende faktorer, der tippede vægtskålen til fordel for den nye unge senator, der ville ændre Amerika. Om Obama sagde senator Kennedy:

“This November the torch will be passed again to a new generation of Americans . . . With Barack Obama, and for you and for me, our country will be committed to his cause. The work begins anew. The hope rises again. And the dream lives on.”

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

For nylig døde storesøster Eunice, og med Ted Kennedys død kan vi nu sige endegyldigt farvel til en generation, som forandrede den nation, flere af dem gav deres liv for. Uagtet alle sladderhistorierne og myten om familien kæmpede John, Robert og Edward for en bedre og mere retfærdig verden. Nu sover den store liberale løve for altid. Vi må håbe, at faklen er bragt videre til en ny generation af politikere. Svaret får vi om kort tid, når Obama med en historisk mulighed skal have sundhedsreformen igennem Kongressen.

Comments
2 Responses to “Den store liberale løve sover nu – Ted Kennedy er død 77 år gammel”
 1. Hej Thomas,

  Ja, det er tankevækkende i hvor stor grad én familie og tre brødre har været i stand til at gøre en forskel og inspirere.

  Jeg var selv på Arlington kirkegården i begyndelsen af oktober 2009 og så brødrenes gravsteder, der ligger ganske tæt på hinanden.

  På min weblog har jeg indsat tre billeder fra Arlington og fortalt lidt om mit indtryk fra stedet:

  http://stubkjaer.wordpress.com/2009/10/22/kennedy-historien-om-tre-br%c3%b8dre/

  Måske kunne det have interesse for flere.

  Mvh
  Anders Stubkjær

 2. tlade says:

  Hej Anders.
  Tak for fine fotos. Jeg var der engang for mange år siden, men smukt som alle tre brødre nu ligger sammen. Særlig Robert Kennedys gravsted fandt jeg meget bevægende.
  Tak. Thomas

Leave A Comment

%d bloggers like this: