Bedste krimi siden Ellroy? “Barn nr. 44” af Tom Rob Smith er fremragende

Tom Rob Smiths debutbog om den sovjetiske MGB-agent Leo Demidov er ganske enkelt fremragende. Hvis en kriminalroman skal måles på dens evne til at forstyrre nattesøvnen, så er “Barn nr. 44” oppe blandt de helt store.

Det er hans debut, men den er allerede solgt til udgivelse i 26 lande og til filmatisering af Ridley Scott. “Barn nr. 44” kunne på den baggrund være en lidt oppustet litterær sensation. Det er langt fra tilfældet.

Smiths bog foregår i starten af 1953 i Stalins Sovjeunionen. Mange vil allerede have regnet ud, at netop det tidspunkt i sig selv lægger op til drama. Men i modsætning til Philip Kerr strør Smith sig ikke om med kuriøse møder med ledere fra regimet. I stedet er bogen en oplevelse af det paranoide sovjetiske system set indefra. Det snørrer sig sammen i halsen og opleves på MGB-agent Leo Demidovs krop på en næsten for virkelig måde. Man er på plads i Lubyanka og kan lugte angsten.

Historien henter sin inspiration i den virkelige historie om seriemorderen Andrej Tjikatilo, der blev dømt for mordene på 52 kvinder og børn i Sovjetunionen begået imellem 1978 og 1990. Smith flytter den historie tilbage til 1953 og en tid, hvor forbrydelse som mord i endnu højere grad var en umulighed i Sovjetunionen. En forbrydelse som mord blev betragtet som noget revolutionen havde udelukket. Og det var dødsensfarligt bare at antyde, at en barnemorder kunne være på spil i Sovjetunionen.

Lad os ikke røbe mere af handlingen her, men blot slå fast at Leo Demidov er på en nogenlunde vanskelig opgave i en nation på vej mod paranoiaens helvede. Aldrig har jeg læst en bedre beskrivelse af Stalins Sovjetunionen indefra. Og sjældent har en krimi været så medrivende. Smith er allerede i gang med efterfølgeren i det, der er plangt som en trilogi. Vi læser gerne med.

Comments
One Response to “Bedste krimi siden Ellroy? “Barn nr. 44” af Tom Rob Smith er fremragende”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] læser jeg en i øvrigt rigtig god bog, der hedder Barn nr. 44 af Tom Rob Smith. Den foregår i 1958 i Stalintidens Rusland. Der skulle man også angive hinanden, når man så […]Leave A Comment

%d bloggers like this: