Man kan ikke relativere menneskelig lidelse

Slaget ved Stalingrad
> Alt i Danmark er småt og ikke rigtig seriøst. Tag nu hysteriet omkring ‘Flammen & Citronen’. For helvede, på fire år gik 28 mio. af den sovjetiske befolkning til i krigen.

Sådan sagde professor Bent Jensen til Jyllands Posten her i weekenden. Man forstår godt argumentet og kunne tilføje, at det jo ikke ligefrem vrimler med danske faldne i Normandiet. Danmark er et lille land og med en ofte forbavsende lille og lokal horisont.

Alligevel er der grund til at reagere på citatet her. Bag ligger nemlig en relativering af andre menneskers lidelser. Nogle kan måske huske de personer, der efter 11. september fremførte, at godt nok var 3.000 mennesker døde, men at det jo slet ikke kunne sammenlignes med de lidelser, USA havde påført andre lande. Eller som Obamas præst Rev. Wright udlagde det: Når USA to gange har kastet en atombombe over civile, er 11. september hvad man kan forvente.

Denne relativering af andre menneskers lidelser klinger meget hult som argument. For efter den logik kunne man jo tilføje, at Holocaust ikke er værd at bruge tid på, når nu Stalin og Mao var så meget værre. Og selvom den danske krigsindsats ikke var værd at skrive hjem om, gør det jo ikke historien om Flammen og Citronen mindre interessant. Snarere tværtimod.

Comments
2 Responses to “Man kan ikke relativere menneskelig lidelse”
  1. stytzer says:

    Hej Thomas.

    Ethvert menneske vil altid bedømme dets egen situation ud fra det der sker foran dets egen næsetip, og ikke efter en eller anden norm, bestemt af andre. Meget få mennesker finder trøst i deres modgang, ved at få at vide, at der er andre, som har det værre. Være det sig sygdom, menneskelig ulykke, økonomiske problemer eller dagligdagens petitesser, som når børn ikke spiser deres mad op, selvom forældrene fortæller dem, at der er sultne børn i Afrika.

    Så jeg synes din kommentar er rigtig fin!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Man skal dog passe på, at disse konstateringer ikke fører til en relativering af de lidelser andre nationer stod igennem i kampen mod Hitlers rædsler. De store rædsler i øst bør ikke skygge for de ofre, andre bragte for at vinde krigen. Man kan ikke relativere menneskelig lidelse. […]Leave A Comment

%d bloggers like this: