Love will tear us apart: Præcist album fra Benn Q. Holm og Hella Joof

>Det er muligvis modløst og melankolsk. Men det er præcist. Hella Joofs tv-serie “Album” søndag aften på DR1 har fortalt en vigtig historie. Måske ikke den fuldendte historie, men en præcis, vedkommende og måske ligefrem rørende en af slagsen.

Benn Q. Holms bøger er ikke elsket af litterater. Hans realisme og mere ligefremme historier beder ikke om kærlighed fra kortprosaens mere snirklede fortalere. Det skal man imidlertid ikke lade sig snyde af. “Album” er bestemt en af Holms bedste. Men han bliver aldrig en af Lars Bukdahls yndlingsforfattere. Dertil er hans bøger for ligefremme. Det kan også ses som en styrke – og er det efter min mening med “Album”.

Særlig Rolsted-familien står stærk som en præcis og trist kommentar til 70’ernes isstorm. Den centrale scene med Rolsted på stranden fungerede perfekt. Det var den store lakmustest for “Album”, fordi det var en central scene fra bogen, som skulle fungere i serien. Det lykkedes.

Man fornemmer at Holm skriver bedst på det personlige erindringsstof, og at hans egen evindelige Gertrud har været på spil. Det er selvsagt set før, og bogens Martin er formentlig ikke alt for langt fra virkelighedens litteraturstuderende Holm. Alligevel rammer den og lægger sig fint i forlængelse af Holms historier fra kanten af 80’erne med postpunk, popcorn og KB-kampe.

Men det er i historien om Rolsted, at der for alvor er noget på spil. Og det er den, der for alvor brænder igennem skærmen og bogomslaget. Jeg hører til dem, der lader mig berøre af Lars Rolsteds historie og i det håb, der trænger sig på i slutscenen, da Lars Rolsted stiller rullepølse og snaps frem. Portrættet af Vilhelm Rolsted er ligeledes suverænt. Han indrammer de egentlige 70’ere. Nok var der ø-lejre. Men der var endnu mere kulde i parcellen. Og alligevel er Rolsted ingen gennemført skurkeskikkelse. Der er andre, der med rette behandles langt mindre nænsomt.

På den måde kommer “Album” godt i havn. Joof er lykkeligvis gået uden om de pastelfarvede morsomheder. I stedet er hun gået efter historien. Det viste sig at være et godt og overraskende vellykket valg.

Album fra dr.dk

Leave A Comment

%d bloggers like this: