Flammen og Citronen

Citronen Jørgen Haagen SchmithDa jeg var dreng, havde jeg to helte. Den ene hed Flammen. Den anden hed Citronen. Andre drenge havde Batman eller Superman. Jeg havde Flammen og Citronen. De var mine. Vi legede ikke cowboy’ere og indianere. Vi legede modstandsfolk og sabotører i skovene. Og Flammen og Citronen levede i de skove.

Det kom formentlig af alt for meget læsning i “De så det ske – Danmark under Besættelsen”, hvor der er afsnit om de to danske modstandsfolk, der efter besættelsen blev kanoniseret som danske helte. I mit hjem havde vi standardværkerne om besættelsen fra før verden gik af lave og egentlige historikere tog kritisk fat på besættelsen. Derfor var Flammen og Citronen helte i en sort-hvid verden. Det var til at forstå.

Flammen Bent Faurschou-HviidSiden er billedet blevet mere broget, og historien om de to modstandshelte har nuancer. Jørgen Haagen Schmith og Bent Faurschou-Hviid mødte hinanden i modstandsgruppen Holger Danske. Jørgen Haagen Schmith var den teknisk kyndige altmuligmand, der med sit mod blev en yderst effektiv sabotør. Han fik sit navn efter en vellykket aktion mod Citröen.

Bent Faurschou-Hviid blev kaldt Flammen efter en fejlslagen farvning af hans blonde hår. Han kom ind i modstandskampen som sabotør, men efter at hans nære ven fra Holger Danske blev angivet til tyskerne af en stikker, blev Flammen kendt som mesterskytte i en række stikkerlikvideringer. Han begyndte at arbejde tæt sammen med Citronen i løbet af 1944, da modstandskampen blev intensiveret og likvideringerne tog fart. De to dannede i en periode par og likviderede efter sigende 11 stikkere sammen. Begge blev dræbt efter åben ildkamp mod en overlegen tysk styrke i oktober 1944.

Ole Christian Madsens film

Den 28. marts får Ole Christian Madsens film “Flammen og Citronen” premiere. Instruktøren virker også som den helt rigtige til at forløse og fortælle historien om de to. Han har med “Edderkoppen” demonstreret, at han mestrer den nødvendige noir-æstetik i pistol, smøger og snaps. Og med Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen i de to hovedroller synes castingen også rigtig.

Jeg glæder mig til at se, hvordan Ole Christian Madsen vælger at gribe historien an. Vil han fortælle heltekvadet, eller vil han de mange facetter? Sandheden er formentlig, at hvis han vælger den facetterede historie, får han også den mest spændende historie, hvor alt ikke er som, det bør være, og hvor helte og skurke er vide begreber. Mon ikke det er et godt bud, at han vælger sporet fra “Edderkoppen” og giver os dansk noir og eksistentielle valg uden filter? Døm selv og få en forsmag med filmens trailer her:

Læs en fin artikel om dem hos Frihedsmuseet.

Leave A Comment

%d bloggers like this: