Den ultimative håndboldsko er blevet hip – Adidas Handball Special er tilbage med helt ny betydning

Adidas Handball Special

Hvis du kigger efter hipstere i det indre København kan du opleve et sælsomt fænomen. Adidas Handball Special er pludselig blevet hip. En af disse ’vintage’ sko, som der både er hipness og penge i at sælge – og som står helt fremme i Adidas’ flagstore i Berlin.

Men at det netop skulle overgå Handball Special, er selvfølgelig den mest forudsigelige overraskelse af alle. Skoen er gået fra at være en ren håndboldsko til et symbol på social lavstatus – og nu til den totale hipness.

Adidas Handball Special er først som sidst en håndboldsko. Måske den bedste håndboldsko, der nogensinde er lavet. Den blev lanceret op til VM i 1978 i Danmark sammen med den blå-gule model Baltic Cup. Og den blev en stor succes. Ikke mindst fordi den var designet til håndbold og faktisk var god at spille i.

Med de små fine huller foran i sålen var der luft til foden, men det gjorde også at skoen ikke var pokkers velegnet til udendørs brug i Danmark. Det vil hipstere nok opdage på et tidspunkt.

Adidas besluttede at gentage succesen frem mod VM i 1982 med en sindrig konstruktion af en sko med borede huller og plasticsøm at stikke i hullerne. På billedet her i en særlig nymodens version.

Adidas 1982

Det blev ingen succes. Handball Special var stadig den bedste sko, og selv frem til nu er den i forskellige versioner den foretrukne sko for mange håndboldspillere.

Det er dog ikke grunden til at skoen pludselig er blevet hip. Der er nemlig ikke megen hipness i at være håndboldspiller. Når den pludselig befinder sig midt i retrobølgen skyldes det den omtumlede tilværelse, skoen har haft her i Danmark. I en årrække har Handball Special nemlig siddet på Under-Danmarks fødder. Disse “blue suede shoes” har i en årrække været en del af en pakke med en fiberpels og en kamphund. Et socialt symbol.

Det er dette symbol – dette sociale tegn for at blive i semiotikken – der nu bliver vendt 180 grader. Tegnet er attraktivt fordi det er ladet med betydning, og for rigtige hipstere er det den betydning, de nu kan blive en del af. At skoen så egner sig bedst til et linoleumsgulv fra de sene 70’ere er straks en anden sag.

VM 1978

Læs om bogen “Bolsjedrenge og jernhårde ladies”

Comments
5 Responses to “Den ultimative håndboldsko er blevet hip – Adidas Handball Special er tilbage med helt ny betydning”
 1. Claus S. says:

  Er det mon kun i Danmark den er så populær?

 2. tlade says:

  Ja, jeg tror det er et meget dansk fænomen!

 3. Jonas says:

  Man må sige der er sket meget siden den gang. Læste lige en tekst omkring de nye håndboldsko på denne side håndboldsko og det er godt nok ved at være meget high-tec. Jeg undre mig nogengang over hvordan de kunne holde til at dyrke nogen form for sport den gang. Deres håndboldsko var jo ingenting i forhold til i dag, hvad angår stødabsorbering og stabilitet.
  // Jonas

 4. 33Odessa says:

  I must say it was hard to find your blog in google. You write awesome articles but you should rank your page higher in search engines.
  If you don’t know 2017 seo techniues search on youtube: how to rank a website Marcel’s way

 5. FirstJason says:

  I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month because you’ve got high quality
  content. If you want to know how to make extra bucks,
  search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Leave A Comment

%d bloggers like this: